用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園N 班有功課嗎?
樓主: gloria_cwy3
go

學之園N 班有功課嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:gloria_cwy3+發表於+14-3-25+14:57+

原帖由 hoihoima 於 14-03-25 發表
"認錯字" 應該不是K1 的功課!
是這幾天的功課。如「沅且店」跟「玩具店」,圈正確的一個

gloria_cwy3  嘩......都幾難喎。憑小朋友自己的能力,可以自行完成功課嗎?  發表於 14-3-26 11:27

引用:請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深

原帖由 monkitkit 於 14-03-26 發表
請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深到邊個程度? 因為我擔心太深,我小朋友應付唔到。家課內容係咪 ...
我完全放手給學校的,連字咭都無温,但亞囡跟到學校進度,連PN.認過嘅字K1仲記得

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-03-26+發表N

原帖由 小必媽媽 於 14-03-26 發表
想問多少少..
若英粵班,是不是都有教普通話?每天/週多少時間?謝謝^^

...
N班一星期兩節

回覆:學之園N 班有功課嗎

其實認字同功課,學校已經喺學校同佢哋講解咗點做,基本上自己可以攪掂(不過我會講一次題目確保佢知道問題要求)。佢哋k1會認中英文字,大概每一個月主題中英文各八組字,成個月學校所有中英文課題都圍繞住呢D字,日見夜見,我相信一般都認得嘅。

PN就每一學期有一叠中文咭,無英文,大概每一個月主題有四組中文字要認,無其他喇。

學校谷唔谷?講真我覺得比好多私底下屋企谷嘅算小兒科。如我呢類無時間自己跟進嘅家長,起碼可以放心交俾學校,知道亞囡每月評估跟到,對考小學有一定信心。總好過去太hea.嘅幼校,自己谷好似同選校理念矛盾,唔谷又驚考小學出事。LH同我就好夾,所以選校真係各取所需

引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

原帖由 aandp 於 14-03-28 發表
This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。
其實係咪家長讀俾小朋友自己解?k2應該唔會識到咁多字喎

回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚

引用:I+wonder+if+different+campus+offering+di

原帖由 HC-Mum 於 14-03-28 發表
I wonder if different campus offering differently? My niece is studying in LH ( olympic), she is ver ...
應該全部一樣,連功課每日嘅質與量都一樣,因我朋友小朋友喺另一間校舍,大家進度是一樣的。但某些課題因為硬件問題,個別校舍會作課堂微調,如秋天於校內放風箏,青衣做唔到,我哋就轉去海濱長廊執樹葉。但所有教學內容是一樣的

‹ 上一主題|下一主題