用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園N 班有功課嗎?
go

學之園N 班有功課嗎? [複製鏈接]

細佬明年想報讀學之園 (海逸豪園) N 班。請問學之園N 班有功課嗎? 周末有沒有親子功課 ? 另外,運動會、旅行、表演會在周末還是平日進行?
   7    0    1    0

引用:回覆+victoryu19+的帖子 呢個case唔關學校

原帖由 sbux 於 14-03-28 發表
回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚
同意你既講法!

aandp 發表於 14-3-28 13:57
This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。
正如樓上家長指出,閲讀理解裏大部份的字都已經在課堂教過,我的孩子每篇文章都只有少量字不懂。我也不需要先把整篇文章讀給孩子聼,看看孩子是否可以猜得到或記得起字。不會的話就讀那個字給孩子聼。當我孩子做閲讀理解問題時,我也不會每一條問題或每一個選擇(選擇題的話)先讀給孩子聼。我讓孩子跳過不懂的字,按照前文后理猜一下,嘗試作答。我覺得這技巧對於上到小學時做閲讀理解很重要。

還有,其實孩子的閲讀能力是很靠平時一點一滴的累積,不可能單靠學校吧。每天在學校3個小時而已,扣除做早操、上洗手間、排隊、吃茶點等等,也不是剩下很多時間。反而家長平時多跟孩子閲讀及朗讀圖書是很重要的,所以我孩子覺得這些閲讀理解功課不難。

引用:以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,

原帖由 confidence 於 14-03-28 發表
以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通 ...
其實我都唔認同幼兒時期過度催谷,但由於無測驗,考試,我選擇孩子吸收得幾多就幾多。我比較喜歡跟學校主題睇課外書或資料,如環遊世界,我就睇atlas, 國旗書,教太空就上youtube 聽planet songs. 配合到就做但唔會迫,一樣學到野。每日約三十分鐘功課時間,如有默書佢自己温多一陣。
So far,每日依然有大量玩既時間,因為我深信玩好重要。當然no free lunch, 可能佢學術程度比同學低(我唔知,因為無排名),但老師無投訴,亦經常鼓勵佢。
小一面試越考越深,要參與遊戲就要守遊戲規則亦令好多幼稚園要教深d去配合。但作為家長可以自行選擇如何配合,認同就做唔認同就唔做。

回覆:aandp 的帖子

以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通話audio clip配合…又鼓勵家長跟小朋友一起讀,而且並沒有任何对此閱讀理解的評估…我認為其實中文字係字庫的類積,由此可見LH對語文的著重!我會覺得…LH係盡能力提供有關材料,家長只要配合在家跟孩子讀就可以了…唔使四圍撲文章比小朋友讀…仲比埋貼紙你用來鼓勵孩子…真係只有一句勉勵家長……成功係留比有付出的人,語文能力,真係要多努多得,我自己就会當親子活動跟小朋友一起讀,當孩子会讀時,佢真係超有成功感,对閱讀愈來愈有興趣!…當然你唔認同係可以唔讀,由得學校教,小朋友收到幾多就幾多…或者連在學校教也不認同的,正如另一jm所提…其實真係結錯婚

引用:I+wonder+if+different+campus+offering+di

原帖由 HC-Mum 於 14-03-28 發表
I wonder if different campus offering differently? My niece is studying in LH ( olympic), she is ver ...
應該全部一樣,連功課每日嘅質與量都一樣,因我朋友小朋友喺另一間校舍,大家進度是一樣的。但某些課題因為硬件問題,個別校舍會作課堂微調,如秋天於校內放風箏,青衣做唔到,我哋就轉去海濱長廊執樹葉。但所有教學內容是一樣的

回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚

引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

原帖由 aandp 於 14-03-28 發表
This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。
其實係咪家長讀俾小朋友自己解?k2應該唔會識到咁多字喎

引用:Quote:picture+發表於+14-3-28+16:10+在於

原帖由 victoryu19 於 14-03-28 發表
Nowadays the trend is to teach material one year in advance (soon it will become two years in advanc ...
To be honest, I think the whole education system works in that way.  For LH, I think the school just wants it's students to have better transition to primary school.

The only way out should be IS.

學之園通常升到邊啲小學?  將軍澳分校好唔好?  

picture 發表於 14-3-28 16:10
在於我,我覺得好深下。首先要分辩到書面語,然後好少重複的詞語。

是我細個時小二程度(估計)
Nowadays the trend is to teach material one year in advance (soon it will become two years in advance) so that the kids can be more competitive.
Many parents still think flash cards are healthy and useful.

在於我,我覺得好深下。首先要分辩到書面語,然後好少重複的詞語。

是我細個時小二程度(估計)

引用:起初,我也以為LH程度好深,太過份。後來發

起初,我也以為LH程度好深,太過份。後來發現外邊好多名校,大家都差不多。另外,早前上網睇到一個幾有名既 ...
其實好多學券學校都好深,我個那間都是

引用:回覆+picture+的帖子 K2+下學期的功課每天

原帖由 hoihoima 於 14-03-28 發表
回覆 picture 的帖子

K2 下學期的功課每天都在20分鐘內完成。閱讀理解每週做兩次,每次幾行字最多讀8遍( ...

以我聽親戚講學校係希望家長先讀一次俾小朋友聽,然後由小朋友決定想讀幾次,當然每讀一次會有一張貼字獎勵,最多8張。

請問學生是否可以自己解題? 學校己教過這些字? 或要家長自己教? thanks

回覆:學之園N 班有功課嗎

如果上傳統小學, 似乎中文比英文重要,因為小一中文比英文難好多,所以學之園嘅學生上小學會輕鬆D, 有優勢D.

phoebewong123 發表於 14-3-28 14:30
我覺得好深
For a 4 year old this is ridiculous!

我覺得好深

aandp  但係亦有家長覺得只係每次讀幾行字..所以每人要求不同,而每個小朋友的進度也不一。  發表於 14-3-28 14:56

回覆:學之園N 班有功課嗎?

回覆:學之園N 班有功課嗎

現在的幼稚園通常都很谷,我的感覺是lh的教法較生动及用鼓勵旳方法,令小朋友樂於學習。e.g.k1學校現在教商店,小朋友投票開什麼種類的舖頭,自己在家中帶玩具回校,模擬開玩具店。

10月教秋天主題,除認風箏生字,老師同小朋友在操場放風箏。

Pn 及 k1的功課主要是陪養在家自動做功課的習慣,不會太深,通常5~10分鐘做完,家長主要是替小朋友讀出題目,小朋友在校中已學過,可自己完成。,(by the way, for english homework, my girl cam read the instruction and finished homework by herselg already)

‹ 上一主題|下一主題