用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院 vs (等大抽獎) 浸信會呂明才中學 ...
go

英華書院 vs (等大抽獎) 浸信會呂明才中學 [複製鏈接]

英華書院收了囝囝, 星期一要去註冊.

囝是沙田區Band 1A 生但不是最top, 自行選了曾肇添明天面試,  因是聯系小學, 大抽獎選呂明才中學機會相對大.

自行自問曾肇添勝算只一半半, 又怕大抽獎落空,

好難決定!!我應該放棄大抽獎嗎?

英華書院和呂中各方面比較, 哪一間更優勝?

(囝囝沒有特異功能)

謝謝

黃巴士  只有50%自行成功,你仲博大抽獎!  發表於 14-3-23 15:42
elbar  英華   發表於 14-3-22 09:58
   2    0    0    0

回覆:mcaa 的帖子

放棄英華,會有人感謝您。身為一個英華仔家長,我一定話英華好。老師對學生盡心盡責,師兄弟感情好,連飯堂也會在天氣冷時煮薑飯俾學生。今年在學界籃球和足球比賽決賽,遇上宿敵男拔敗陣,球員、old boy、老師和啦啦隊在球場中,大唱校歌互勉,場面好感人,我慶幸我兒能成功加入英華這大家庭。

醒目開學勳章

回覆:英華書院 vs (等大抽獎) 浸信會呂明才中學

英華好多人想入都入唔到,係我絕對唔會放棄
而走去博間50/50既學校

英華今年收50人,申請人超過1100,兩次面試。
直資與津校的選擇?你要念下當日你為何長途跋涉的去面試?
答案在你心中,當收到waiting 信時你是否還有其望啦!雖然男拔未出,
在英華學習人生的層次是高D!

如果讀書成績呂中分分鐘高過英華,
英華搬校後,今年9月先是第一屆直資生升中,
所以不要只看成績,要看是否適合你仔仔,
讓佢全面發展!

回覆 mcaa 的帖子

英華就一鳥在手; 但以你阿仔的情況入呂中的機會相當高, 唯只怕萬一...
呢兩間都非常優勝, 入到邊間都會為自己的身份感到自豪, 唔會後悔.

呢兩間若要比, 我一定唔會比較學術成績, 估計你住沙田, 呂中會方便, 男女校; 而英華仔的生活多姿多彩...邊間適合你阿仔?

註冊英華再叩呂中!? 但相信自行+抽獎的機會會大過叩門好多.

如果放棄英華, 真係會有好多家長比like你, 我當年都好想多d人放棄英華...

我本人非常欣賞英華及呂中, 入到邊間都超開心. 真係好難決定...

但if i were u, 我會註冊英華, 因心血少, 想快快了結呢個遊戲, 唔想被折磨到7月...

同用家阿仔商量吓, 聽吓佢意見, 希望你地作出唔會後悔的決定.

回覆:mcaa 的帖子

我之前在另一topic分享過,你可以參考下,我很感恩去年做了一個正確的決定。

其實中學除了入啱banding, 也要睇下學校style, culture啱唔啱自己小朋友性格. 我覺得每個小朋友性格唔同, 搵到一間啱佢地既學校係最緊要. 其實我覺得band 1中學, 間間教法可能差唔多, 老師教得好唔得也要睇著邊位老師, 而且中學讀書真係好多時靠自己,

中學六年除了學習外, 最重要還要學會待人處事, 有正面價值觀, 所以搵一間學校啱小朋友發展, 成長亦是很重要.

英華呢兩年DES可能未見十分出色, 成績以外, 去年做決定前我也會考慮這些影響小朋友成長的因素.

利益申報: 我細仔是現英華仔, 大仔則在另一間名官校就讀, 經過兩次選校經歷, 所以才有以上小小感受.

認爲你應該take 英華offer,尤其是你覺得兩所學校差不多,而家一間肯定收你,何必搏?大機會=有機會唔得!
wbmom

謝謝回覆!   再請教一下, 仔沒有運動特長 ,絃樂才快將考五級,  合唱團, 有多次朗誦方面獎項.
英華適合他嗎?

引用:謝謝回覆!+++再請教一下,+仔沒有運動特長+,

原帖由 mcaa 於 14-03-22 發表
謝謝回覆!   再請教一下, 仔沒有運動特長 ,絃樂才快將考五級,  合唱團, 有多次朗誦方面獎項.
英華適合他嗎? ...
問題不大

回覆 mcaa 的帖子

英華有多元化既活動比同學去參與, 除了音樂(其實樂團都分得好仔細, 相信你小朋友一定有機會參加), 運動, Drama, 歌唱比賽, 行山活動, 真係動靜也可. 好多活動不只是專讓校隊參與.  

引用:謝謝回覆!+++再請教一下,+仔沒有運動特長+,

原帖由 mcaa 於 14-03-22 發表
英華適合他嗎? ...
英華在過千人揀50人都選到你兒子,一定考慮清楚佢嘅profile,一定適合學校!你需要嘅係,考慮間學校適唔適合個仔,例如鍾唔鍾意男校,功課會唔會過多等等。

收我個仔會即刻註冊, 當年都考唔到英華小學呀

回覆:英華書院 vs (等大抽獎) 浸信會呂明才中學

呢個世界真奇妙!如果我是樓主,in this case我會揀英華。。。我鄰居是英華P6將升中~聞說今年P6,有十幾人會轉DB,剛出結果的SPCC,收左五個。去年P5已經走幾個去LS。單睇牌面,yw小程度十分好,否則學生出路唔會咁好,但點解埋門一腳,同一屆走成廿個尖子?相同情況會發生在友校嗎?當中有咩啟示?

mcaa    發表於 14-3-22 16:59

英華, 這校都好好. 不如問下自己如吾take offer, 日後會令你後悔的機會有幾多.

回覆 mcaa 的帖子

二間都係好學校,我認為呂中比英華要好點吧。我幫你從二方面來分析:英華等你注冊,你注冊后,你們一家人就可以從升中這個慘酷的游戲中解放出來,這是多么輕松與愉快的一件事,是所有長中家長迫切希望的。而呂中,雖說是你們的聯系學校,入的機會都大,但入唔入到,都是未知數,如果大抽獎運氣不佳,派不到呂中甚至其它的band1學校,你哋有后備嗎?你會后悔當初的解決嗎?如果你不會后悔,即使派不到band1學校,讀到其它稍遜的學校也能接受,那么你就完全可去搏大抽獎。
不要咁快決定,多方面衡量下再決定,希望能幫到你!

若男校不是考慮因素…比我,我一定揀英華!

謝謝各位意見!

想請問各位英華家長,  是否中一生要學一種樂器?
仔現時大提琴即將考五級, 會繼續學的.但是據聞入去要在校另學一種樂器?
是這樣嗎?

MCLIAN  Cello is counted. No worry for this issue.  發表於 14-3-23 15:20

引用:+謝謝各位意見!想請問各位英華家長,++是否

原帖由 mcaa 於 14-03-23 發表
謝謝各位意見!

想請問各位英華家長,  是否中一生要學一種樂器?
只是綱琴不計算

‹ 上一主題|下一主題