用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學欠交功課
樓主: ihv2kids
go

小學欠交功課 [複製鏈接]

所以有時選校時,真係要多了解學校是否適合自己。但現在首要是和學校溝通,希望她們明白你的情況,自己和小朋友也要加油,但不要被小朋友以為事事也有大人出頭,始終同學有責任的。經一事,長一智!

回覆:小學欠交功課

其實,可以跟老師傾下!或者罰留堂位老師唔係班主任,唔知道小朋友坐校車!
老師留堂當天有無打電話給你傾下接放安排

我們現在做的是收集數據,現了解不是全校都要留堂。有些班別“沒有”,有些就說“有”,而這種程罰都是“中學部”的處理手法。中學生留堂後可自行回家,而到中學都仍有欠交,都可以理解。但用同樣手法放在小學生身上,我覺得有點而去“盡”左,只係欠交功課,好多時一不小心就會發生,而由家長全力放手,中間過程定必有欠交,唔比碰釘,可以成長。再者,留堂係一個重罰,一欠就重罰,效果只有 1. 一稔唔開,後果就會個…… 2. 經常留堂,留慣晒,又如何? 都係留堂啫,之後可以再罰什麼? 我想校長應不情,我地會同校長反映。謝謝各位

魚兒小寶貝  咁有冇同老師傾傾先?  發表於 14-3-22 12:14

我仔(小學)極少要求學生留堂,欠功課亦不會,如果真的要罰亦會先行與家長溝通好,约好時間先會罰,唔會胡亂去罰。我諗你可以先同老師溝通吓先,考慮清楚此學校教學理念是否適合自己孩子。

如果影響到接送的確係嚴左d, 向學校反映吧.
希望每天開心渡過 ;-)

我地個間好似除左寫手冊之外冇罰, 有時我都唔記得簽手冊, 如要罸真是壓力大.

我覺得欠功課是不對, 但密度不高, 就算罰, 冇個小息都好慘,  不需要留堂, 一來影響接送, 二來影響之後的課外活動安排.

回覆 HaYi 的帖子

低年級大都只寫手冊,高年級一般除了寫手冊外還會罰(例如:罰抄書)。

我小朋友欠6次就會罰留堂, 但老師好人, 次次會會叫小朋友利用小息時做返就不當欠交, 所以我都覺得學校OK~~

vicky_hin 發表於 14-3-25 16:18
我小朋友欠6次就會罰留堂, 但老師好人, 次次會會叫小朋友利用小息時做返就不當欠交, 所以我都覺得學校OK~~: ...
請問小朋友讀幾年級?應該是高年級吧?

vicky_hin  今年才小一...KEKE~~:loveliness:  發表於 14-3-28 15:51

ihv2kids 發表於 14-3-20 22:15
小學欠交功課,需記錄欠交,這是好正常。但需被再罰留堂,我覺得有點兒過嚴,欠1次就要留堂。留堂後,再沒 ...

如果罰我阿囡留堂我會發颷, 因為無人接送, 點解學校唔係問清楚家長先罰留堂?

little_yolky 發表於 14-3-26 11:15
如果罰我阿囡留堂我會發颷, 因為無人接送, 點解學校唔係問清楚家長先罰留堂?  ...
我認為其實

教育小朋友不應該用罰的方法。

王家爸爸 發表於 14-3-26 11:28
我認為其實

教育小朋友不應該用罰的方法。

係, 我囡囡個間好少罰, 係讚多啲。尤其係留堂呢樣嘢, 唔係我哋個年代, 有個家庭主婦响屋企, 依家人人要返工, 你罰咗小朋友留堂, 唔理係唔係對小朋友嚴, 就係罰緊家長。你罰佢放學留堂留到4:00, 咁唔通家長同老細講, 阿囝無做工課罰留堂, 無校車, 我要早走接佢呀。學校真係唔諗嘢, 家長無咗份工邊個負責, 唔好話要家長日日負責check小朋友功課, 呢個唔係家長0既責任, 如果小朋友無做好, 可以罰無小息, 可以罰抄, 但唔可以罰留堂, 因為係回家安全問題, 除非老師拍心口送埋小朋友返到屋企門口。

久交就要罰留堂太嚴重, 有時老師都會派漏功課簿或工作紙, 難道老師會自己罰自己??

引用:Quote:vicky_hin+發表於+14-3-25+16:18+我

原帖由 王家爸爸 於 14-03-25 發表
請問小朋友讀幾年級?應該是高年級吧?
P1

王家爸爸  如果只有P1,讓他/她享受多一兩年快樂童年吧。  發表於 14-3-28 14:13

若係全校如此, 恐怕已有不少家長作出投訴. 我女學校係兩星期內唔知欠幾多次會收警告信(好包容架, 想收信都唔係咁易), 都無咩後果要承受; 如果做到一個月無欠, 就有獎勵貼紙, 咁樣家長反而無咩壓力, 大都願意放手俾小朋友自己負責。

完全明白,選校時會看學校理念,又真係唔會仔細到問埋欠交點罰,我諗如果認同學校理念,又唔會因為依件事覺得選錯校掛,不過P1咁罰又真係............又唔好話投訴,可以跟班主任返映下家長意見,講出你既難處。了解下點解學校會咁處理先啦。又可以同家教會返映下,揾多啲支持嘛,唔好下下衝埋校長度住。我哋都係直資+活動教學,欠交要寫手冊,冇小息,一個月多過四次會收warning letter,班主任會call家長了解下咁啦。

引用:+本帖最後由+haihaimom+於+14-3-28+17:09+

原帖由 haihaimom 於 14-03-28 發表

完全明白,選校時會看學校理念,又真係唔會仔細到問埋欠交 ...
P1唔留堂,P2以上就要

王家爸爸  所以,好好享受P1的快樂童年吧。  發表於 14-3-28 21:19

引用:+本帖最後由+haihaimom+於+14-3-28+17:09+

原帖由 haihaimom 於 14-03-28 發表

完全明白,選校時會看學校理念,又真係唔會仔細到問埋欠交 ...
有,收集緊數據,留待下次與校長談話先提出。下下去投訴都無用,現時唯一教好自己小朋友,每日小心執齊功課回家,抄好手冊,跟緊d佢囉!

如果接送安排到,就盡量佩合學校啦。下下都話要投訴,搞到小朋友有咩唔喜歡就投訴,唔尊重老師。而家長又總會站在小朋友角度,自己角度去睇。你送得小朋友去那間學校,都係想學校幫你教好小朋友啫。學校冇左威信力,就更加難教好小朋友架喇。
如果真係接送安排唔到,咪再同學校傾下,睇下有冇其他安排。但唔係話學校罰學生點樣就係重,點樣就可接受。講真,哩啲係見仁見智。佢已經有一年時間俾小朋友適應,第二年先開始要罰,咁都唔算唔合理啦?
如果小朋友罰一次就怕左,以後都更加小心,冇再欠功課,咁就收到效果啦!
哩個世代的小朋友,冇咩責任感,所以從細培養都係一件好事!
而且你都話,如果放學後有活動,一樣都係冇校車。咁你會唔會因為冇校車,就唔俾小朋友放學留校參加活動?如果你都會間唔中都俾的話,咁咪當多左一日有活動囉!

sexymami 發表於 14-4-1 09:04
如果接送安排到,就盡量佩合學校啦。下下都話要投訴,搞到小朋友有咩唔喜歡就投訴,唔尊重老師。而家長又總 ...

我既情況係無校車絕對安排唔到人接放學。現在雙職父母多, 學校唔可能無考慮到, 如果真係無理會, 就係學校唔considerate了, 所以學校唔應該無預先知會家長同意下罰小朋友留堂, 罰其他可以。大家一年有幾多annual leave, 考試又話要早放, 運動會又話要早放, 仲要預埋春秋二祭, 頭暈身興咁, 有得兩三個小朋友啲annual leave就仲唔見洗。請得假多, 老細又黑面(雖然啲annual leave係我既)。

你又講得啱呀, 所有留校活動我都無俾小朋友參加的。
‹ 上一主題|下一主題