用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求救: 我囡囡真係弱智嗎?
go

求救: 我囡囡真係弱智嗎? [複製鏈接]

0    0    1    0

点為之乜都吾識呀?咁細個点可以咁快作準呢

引用:我陀亞囡時無乜病痛,驗唐氏係合格的。但而

引用:点為之乜都吾識呀?咁細個点可以咁快作準呢

回覆:hv245 的帖子

goldiegoldie 發表於 14-3-12 21:39
吾識爬。坐不太穩。吾識自己企起身
咁係運動機能發展遟缓,吾係弱智呀

熱血勳章

兒 童 發 展 障 礙 ,不 是 弱 智 !

http://www.dhcas.gov.hk/cindex.html

回覆:goldiegoldie 的帖子

一歳未坐得穩係令人擔心,叫做肌張力低。妳有同bb睇物理治療已經好好,妳已幫緊bb,唔好再自責啦媽媽。同埋盡量攞假自己帶bb去健康院之類,可以跟貼啲,始終自己直接當面聽醫生意見好d

人人吾同....正常定弱智...都只不過係香港對小朋友既一套評估指標....表面上睇呢類結果都真係幾驚...相反來一個資優就very good ...再細分講下....現今社會愈來愈令人透不過氣....香港人生活緊張....bb一出世已經感受到啦....相反我就十分開心阿仔可以夠分入特殊學校....我仔小學了...評估係智障及自閉症...因為知道兒子既問題...所以接受了很多野佢都會比同年紀差及好多野講極都吾明...無咩野...只係要多一點關心..多一點包容...對小朋友黎講係好事...但對照顧者就辛苦了...其實特殊人士好簡單...無機心...只要明白他們比人弱吾逼佢地....安排好日常作息生活....一樣可以一家人生活在笑聲之中...其實好多時佢地吾係吾識係表現吾到出黎...我本人認為一個人叻吾叻吾一定要比全世界人知...只要一家人生活在一起互補不足.....就無問題了....

supercrazy  Can't agree more! Wishing your family have a happy life forever !!!  發表於 14-7-11 17:46
fatpam  好豁達,欣賞你  發表於 14-3-18 22:43

回覆:kashin 的帖子

等照mri就會知是不是腦傷。。。如不是腦傷有机會是dna問題。。。最緊要等到報告,如有問題其實還有很多方法冶療的。。。

可能係發展遲緩,係弱能,不是弱智

太細唔會作準。可能只是發展遲緩,不要太擔心。加油。

回覆 kashin 的帖子

回覆:求救: 我囡囡真係弱智嗎?

你揾日去圖書館借d講兒童發展d書睇、你會明白更多、唔好俾自己係不安、擔心中等太耐、你了解左先可以冷靜處理。

弱智、除非極度明顯(例如嚴重腦癱、或腦部有創傷)、否則一歲好難作準、因你小朋友肌肉發展慢、影響佢接觸新事物、學習自然又會少同慢、係環環相扣、所以你會認為佢咩都唔識。

政府、我唔會話佢唔好、但資源真係不足、你如有能力不如去私人做治療、唔好錯过黄金期!

咁健康院無講咩?健康院醫生係幾有料,有事可打返去搵姑娘,問醫生野架

回覆:lazywife 的帖子

kashin 發表14-3 03:13
人人吾同....正常定弱智...都只不過係香港對小朋友既一套評估指標....表面上睇呢類結果都真係幾驚...相反來 ...
我小朋友都係輕度加自閉,可否pM交流下?

goldiegoldie 發表於 14-3-12 16:21
我陀亞囡時無乜病痛,驗唐氏係合格的。但而家一歲咩都未識,比同零既bb慢好多。不嬲有物理治療同職業治療同 ...
加油呀媽媽

醒目開學勳章

5歲前係評唔到是否智障的,但遲緩就有可能,小朋友成長變化好大,當然有人追得上,有人追唔上,樓主不要過早擔心,有些事情擔心都改變不了,所以現在只能快些做評估,看看問題在那,然後給予訓練希望有改善。

可能發展遲咗, 盡快安排做治療, 可以追得番
‹ 上一主題|下一主題