用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴interview
樓主: Pigdripy
go

劍鳴interview [複製鏈接]

CapricornO 發表於 14-3-10 17:23
識睇既淨係睇10分鍾已經睇得出...  識唔識catch小朋友既attention, 聲線用得好唔好(IN我地果個好似自己同 ...
以我所知,爬是要看小朋友手脚協調呢!也是他們這年纪能力做到的事!

回覆:Pigdripy 的帖子

每個父母都對自己小朋友有寄望,好似我女咁,表現呢次最差,(因八掛住望扭計小朋友),初初都有少少失望㗎,但諗真的2嵗人仔啫,大人見工都有失守,就算全部做齊也未必收,老師心鬆,手緊又差好遠,當去咗一次playgroup 算

回覆:jason1978 的帖子

都好呀,有著落呀

引用:每個父母都對自己小朋友有寄望,好似我女咁

原帖由 MELODY430 於 14-03-10 發表
每個父母都對自己小朋友有寄望,好似我女咁,表現呢次最差,(因八掛住望扭計小朋友),初初都有少少失望㗎, ...
哈哈,我女又係係咁望住扭計喊嘅小朋友,仲要講故仔時係講個bb喊,佢9秒9望住隔離喊緊嗰個小朋友話:哦,哥哥都喊~~~我心好想笑

回覆:劍鳴interview

哈!我真心感到大家連讀幼稚園都咁緊張咁有競爭感!平常心點!我本身無惡意,只係認為你絕對會响其中一個學校interview 中找到一間你明白學校嘅理念環境師資,咁你就應定佢係適合嘅。至於唔適合嘅,收都唔會讀,萬一劍鳴真係選中你的小朋友,咁你真係想清楚,唔適合就留俾真心喜歡學校嘅其他小朋友。我多謝你嘅祝福,我小朋友一定會似我,因為父母先係小朋友最親嘅學習對象。以事論事,唔想變成駡戰,如果我誤會了你,我想講對唔住,大家都只係表達下意見,發表下。

引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+14-03-10+發表

原帖由 catli11 於 14-03-10 發表
哈哈,我女又係係咁望住扭計喊嘅小朋友,仲要講故仔時係講個bb喊,佢9秒9望住隔離喊緊嗰個小朋友話:哦,哥 ...
你阿女好精靈呀,老師可能like 㗎

兩年前大囡做了所有task, 最後waiting無回音。今年細囡表現不錯,主動投入,不過不抱太大希望,始終學位少。

其實我自己都成日同嗰仔咁玩,有時叫佢crawl forward / crawl backward....

引用:+本帖最後由+CapricornO+於+14-3-10+17:29+

原帖由 CapricornO 於 14-03-10 發表
甘我相信老師都係
我去每間學校都會覺得老師有心教學的,
因為始終我比小朋友讀, 如果小朋友鐘意d 老師, 我唔介意佢大聲定細聲, 同埋每間學校形式唔同, 可能in時過程覺得好, 但返左學又唔一定好, 唔洗睇得呢十分鐘甘緊要

引用:+本帖最後由+CapricornO+於+14-3-10+17:29+

發展倒退??甘係咪覺得倒退就唔洗小朋友配合老師??我覺得除左係肌肉發展一環仲係睇佢跟唔跟指令, 其實你小朋友返左學老師教乜都唔到你控制唔好覺得小朋友甘叻..佢地都只係兩歲姐可能覺得好玩都唔定呢

我覺得爬去拎禮物,好過直接比。比小小task小朋友做先得到禮物,

短短一個interview已令你看出KM咁多缺點, 而這些缺點其他家長又睇唔到

CapricornO  你都幾好笑,如果個個睇到既野同意見一樣,就唔洗有forum啦  發表於 14-3-10 22:48

引用:回覆+niclicma+的帖子 The+numbers+ranged

原帖由 zabbielau 於 14-03-10 發表
回覆 niclicma 的帖子

The numbers ranged from 32 something to 36 something, most of them have 1 deci ...
(1)3(1)4(年第)63個

回覆 lucas1031 的帖子

But I found some have the same numbers like 34.18?!?

引用:回覆+niclicma+的帖子 The+numbers+ranged

原帖由 zabbielau 於 14-03-10 發表
回覆 niclicma 的帖子

The numbers ranged from 32 something to 36 something, most of them have 1 deci ...
Didn't even notice about this set of no... But probably just for internal use to separate different groups of applicants...

回覆:niclicma 的帖子

話就話in小朋友,我覺得父母職業同住邊道應該佔好大比重,得果兩歳做唔倒指令絕對唔代表3歲做唔到,但當時in緊父母有冇過份參與&小朋友扭計時點處理反而真正睇倒佢地想搵既小朋友,因為睇到大人咪即係睇到小朋友囉係咪?

引用:話就話in小朋友,我覺得父母職業同住邊道應

原帖由 rsx 於 14-03-10 發表
話就話in小朋友,我覺得父母職業同住邊道應該佔好大比重,得果兩歳做唔倒指令絕對唔代表3歲做唔到,但當時i ...
我都有同感,最後嗰個環節先緊要,有位家長好心急想小朋友爬,越急越大聲,老師話唔緊要可能小朋友緊張,尤佢,個家長話唔得,佢平日做到㗎,係都要迫個小朋友,最後另一批都入嚟,老師抱起個小朋友。而我個仔就因為咁而無機會爬,唔緊要,佢有攞禮物,有拜拜,如果做少咗而衰咗,咁都只好怪我哋無緣!但講真,我都唔肯定我仔一定會肯爬過去。

不過我見mark分的老師在爬的時候已放下分板,所以可能唔關事的,不要太緊張!

關於爬,我想講我好認真咁同個囡一齊爬 但so far 個interview 內容好豐富,幾好玩!

我個女in得好開心, 太多野玩啦, 根本唔想聽老師講故事
‹ 上一主題|下一主題