用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站
樓主: phylli
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站

Babyruby,

因為朝早搭車好迫又無位坐, 很多時爸爸要一直抱住烔因由青衣到深水埗, 之後等佢放學呢幾個鐘又無所事事, 返屋企又唔係, 唔返又唔知去邊, 加上烔因放學後都1點幾, 如果放學後先返屋企煮飯就會好晏, 烔因又要瞓晏覺呢, 所以雖然係貴D, 但如果烔因搭校車, 爸爸就可以送完佢上車後就去買菜煮定飯, 烔因一返到屋企就可以食飯, 跟住就可以瞓晏覺, 瞓醒就落平台踩單車, 去圖書館咁, 時間上見駛好多, 所以就諗住比佢試吓自己搭校車返學放學囉!

Babyruby 寫道:
wyl,
烔因點解搭校車,你老公唔係揍開~~
babyruby

咁就好嘞!

跳跳虎 寫道:
多謝各位關心,囝囝已好得7788,今天已返學了!

因為我一早已book了去「基督教那打素社康服務」打流感針, 所以我會同烔因去嗰度打。我自己本身則在公司提供的診所打了。往年我都冇打, 但今年啲菌好似好勁, 而且又驚sars再嚟, 所以都係打咗穩陣啲! 如果冇喺外面打咗, 我覺得喺學校打都幾平!

各位,

我今日好激氣呀! 事緣:
我在9月19日致電蘇先生申請有關烔因於十月份乘搭媬姆車事宜, 蘇先生叫我直接致電輝叔叔洽詢, 於是我於同日致電輝叔叔並告知其小女姓名、班別、住址及十月份開始乘車, 當時輝叔叔告訴我他已記錄資料, 並叫我通知班主任, 當一切就緒, 今早爸爸帶烔因到等車處等媬姆車, 當車駛達時, 並沒有轉入翠怡的小巴站(原約定地點), 就在路口便開門接學生, 爸爸當時在小巴站內見到已即時走出來, 但由於人擠, 當爸爸與烔因出到路口時, 媬姆車已駛離, 爸爸即時致電司機輝叔叔, 唯其說已駛進青衣南橋, 不能回頭。爸爸即時致電我, 我即時亦致電輝叔叔, 其態度非常惡劣, 他說他是有烔因的名字, 但我從沒告知烔因會於今日坐車, 我沒有在前兩天再致電給他是我的錯, (但9月19日我致電他時, 他並沒有說要再致電給他, 當時他什麼都說沒問題的!) 我問他的意思是否所有事情都是我的錯, 他說他沒有這樣說, 但亦不關他的事, 還叫我要投訴即管去投訴, 他不怕! 他態度之囂張, 實在令我不能相信, 更沒信心將烔因交給他。 結果今日烔因遲到了。 我有致電蘇先生反映, 蘇先生後來覆我說那位司機始終不認為是自己的問題, 堅持不肯道歉, 當然蘇先生亦想做和事佬說可能是大家誤會。 老實說, 崇真的校車費比起其它附近的校車已相對地較昂貴(附近德貞由青衣到學校亦只需650元, 崇真卻要收745元), 服務質素實在不敢恭唯。 其實我介意的是那位輝叔叔連一句唔好意思都冇講過, 淨係一味話唔關佢事, 佢冇責任, 我就真係覺得佢好不負責任, 如果佢一開始唔係起哂摃咁, 我唔會咁嬲囉! 我同爸爸商量過, 以後都係自己揍番, 點知佢幾時又漏低我個囡架! 而且此事我已向蘇先生、學校的媬姆車支援小組及班主任投訴, 我更怕將小交喺佢手, 佢唔知會點對小女, 唉!

anson爹地即係我老公呀!   

係11號車輝叔叔呀! 之前聽Phylli講仲話佢幾好, 點知...

winnie_1710,

如果你收唔到MEMO, 都可以上崇真個內聯網內的佈告報, 有個叫「學生通告」都可以搵到學校派過D咩MEMO俾學生架!

winnie_1710 寫道:
學校打係唔係$70防流感1針架!!
我冇張回條話打防流感針?   

winnie_1710, 跳跳虎,

我唔去啦! 你哋去完返嚟分享吓吖!

傻妹,

what is 小蜜蜂?

Thanks, 傻妹.  Can you tell me where I can join 小蜜峰? Is it an after-school activity in Tsung Tsin?

Phylli,

多謝你關心。你囡囡係咪要參加課後活動, 所以唔夠時間瞓晏覺呀? 晚上可以早點睡嗎? 小孩子睡不夠心情自然不好, 要多與他聊天, 解決她情緒上的問題。如果她真的不習慣睡太少就不要讓她上課後活動了, 讓她適應了再說吧! 烔因倒是沒有午睡睡不夠的問題, 因為她一向睡得少, 現在她上Mrs. Campbell的英語樂園都很開心, 每日回家後都會告訴我, 還唱歌呢!

雖然我對校車真的很不滿(相信很多家長都是), 昨日吳鳳珠老師亦有致電給我了解詳情, 她亦說曾聽過很多家長對校車有意見, 並表示即使老師們做得很好, 校車的服務差會影響家長對學校的觀感云云, 她說開會時會向學校反映這個問題, 希望情況會有所改善, 我亦很appreciate老師們的努力和用心, 因為她們烔因真的很喜歡上學, 這讓我很安慰。

Babyruby,

你要click"小蜜蜂"嗰3個字先得架!

傻妹,

唔見網址~~`

babyruby

呢輪真係好多人病, 烔因都有兩聲咳, 我都有帶佢去睇醫生, 天氣乍暖還寒, 大家小心小心!!

Crabtree,

小女雖然在崇真讀幼稚園, 但崇真小學的詳情其實我也不是很了解, 但我在另一個網內都有看過一些意見:

請按此觀看

老實說,由於經濟問題, 如果小女在小學派位時能派到好的官津校,本人並不會讓小女在崇真小學或其他私小就讀。但如派不到理想小學,我亦會讓她繼續在崇真讀下去。這也是一部份原因為何我當初揀崇真幼稚園。(作為Back-up)

昨日帶烔因到「基督教聯合那打素社康服務」打流感針,醫生說只需打一針,俱料烔因半夜便開始發燒,我想這應該是藥物反應吧!幸好服過退燒藥後已完全退燒。但今早她飲了一點奶後卻嘔吐,所以我今天都不讓她上學和帶她去多看一次醫生。昨天爸爸和婆婆都有打,但就沒不良反應。我本人在九月底亦打了,完全沒反應。所以我想這應是因人而異的。

Babyruby,

多謝關心。爸爸帶佢睇咗醫生,話佢喉嚨發炎喎!食咗藥,依家冇咩事嘞!明日應可上學了!

我今日收到校車支援小組的回應如下:

「校車支援小組已收到您的意見及反映, 我們會跟進您的事宜, 同時會向有關方面作出檢討. 多謝您的寶貴意見! 如有什麼問題可聯絡我們!

校車支援小組
Barnes Wong」

唔知佢哋係咪真係會跟進,但豈碼唔會無聲無息咁,都叫做有個回應,希望佢哋真係會改善吓啦!

P.S. 烔因今日已上學。

Babyruby,

佢哋email係: [email protected]

你入咗崇真個網頁後, click「聯絡我們」就見到, 有咩意見或投訴可email比佢哋, 佢哋會跟進。

wyl,

「校車支援小組」???
可以用咩途徑找他們,e-mail,tel,書信,資詢得唔得??
babyruby

傻妹,

是在地下的跳舞室上的。我諗應該係k1&k2一齊上。但我唔係好明, 如果去年都有上的k2學生, 豈不是又要再從頭學起

K1,

Really a good news

fwy1222,

放心, 崇真面試並不難, 我記得有問小朋友叫咩名? 邊個陪你嚟? 顏色和形狀配對、會有啲picture問係咩嚟等等, 然後會同家長傾吓計, 問吓平日邊個揍等。並不會偏收大仔, 放心。

崇真幼稚園班數比較多, 今年有8班(上午6班&下午2班), 每班24人有兩個老師, 1:12算唔錯。課後活動很多, $48堂, 老師們亦很有愛心和耐心, 小朋友會很開心。

‹ 上一主題|下一主題