用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無a仔家長升小學經驗分享
go

有無a仔家長升小學經驗分享 [複製鏈接]

見呢度小朋友大部份2-4age大
我想聽下a仔升小學情況
主流同特校分享都可以,功課量...遇到問題....小朋友行為情緒各方面怎樣
thanks
   2    0    0    0

引用:+本帖最後由+apple~y+於+14-3-3+13:54+編輯

原帖由 apple~y 於 14-03-03 發表

見呢度小朋友大部份2-4age大
小兒今年九月升小一(主流),曾經讀了一年特殊幼兒中心一年,因早發現及早介入,基本各方面能力也和同齡差唔多,有些能力比同齡更優勝。回想當天至現在,真的有血有淚,由不知如何面對至勇於面對,由不相信到相信,真的慶幸當日選擇“寧可信其有”的心態,沒有浪費黄金機會,所以我經常與同路人說,不要浪費黄金時間,珍惜每個機會。

簡單D講

主流: 人跟課程走

特殊: 課程跟人走

在主流, 家長要跟學校進度, 教得深, 多功課, 常默,測, 就要睇你搵左一間乜野學校, 包容和支援只是輔助, 主流課程一般上到4年級都有難度, 要有心理準備課程上的差距, 其他就是社交, 低小會比較好些, 但一上到小三小朋友長大左, 社交會出現明顯差距, 見過有好多sen學生被欺凌, 不會保護自己, 這些都是我見過的問題

時時聽a仔主流回流特校
掉番轉a仔特校回主流呢?有無家長係呢個情況

助自閉生讀主流校
http://paper.wenweipo.com/2008/07/09/ED0807090003.htm

回覆 apple~y 的帖子

我也見過一位在此校讀特殊一年, 第二年轉左去主流重讀P1, (我是不認識佢, 只是一些聚會見到, 大家傾過下), 只知佢小朋友是擲界輕度, 但在主流成績不太好, 跟得是有點吃力.
另外, 都認識一個家長有小朋友在此校讀, 她說, 此校很好, 佢個都是A仔, 讀得好開心
‹ 上一主題|下一主題