用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!
go

德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算! [複製鏈接]

德望已留位, 但亞女昨日IN 完上智好鬼鍾意.  
如果放棄德望, 但上智唔收就幣!
依家策略點樣做好D呢

很煩惱! 請指點迷津, 感激不盡.

elbar  揸住德望, 到7月才試叩上智   發表於 14-3-2 19:07
   6    0    0    0

引用:+本帖最後由+kkmama2014+於+14-3-2+18:17+

原帖由 kkmama2014 於 14-03-02 發表
Keep住德望位,到時叩門吧

kkmama2014 發表於 14-3-2 18:17
德望已留位, 但亞女昨日IN 完上智好鬼鍾意.  
如果放棄德望, 但上智唔收就幣!
依家策略點樣做好D呢
要搏就等如重頭來過,真係要考慮好多野!例如,第二間自行報了那一間?有沒有信心?所屬區網是?校網內其他學校是否接受?
叩門,我諗今年會困難好多,除非自己條件好好。
:verycold: :verycold: :verycold:

我女自行2 選油真, 但德望已收咗張student record form.
而油真8 號IN 要帶埋呢張FORM 先得.
所以我呢2 日就要決定, 否則油真都無得IN!
抽獎是沙田區 , 現讀深水埗區小學
我女5下考全級5/127, 6 下考全級3/127, 無校外獎(有參加朗誦節).  但校內就有中文寫作獎, 英文朗誦, 壘球獎, 同時參與很多服務及年年做班長.  佢擒日IN 上智話好易, 所以心郁郁囉  唉......

亞女比較鍾意上智, 但德望亦唔錯,
但上智就要博, 驚....

elbar  揸住德望, 到7月才試叩上智   發表於 22 分鐘前

有道理, 這樣較穩陣.

回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

妳女成績一定好好,上智也有機會,和她談談,等她決定

回覆:sweetsweetbobo 的帖子

妳選這兩間比油真好,不要想太多

回覆 chocolatebear 的帖子

大抽獎已選沙田區, 因住沙田, 而且英中多.

回覆 sweetsweetbobo 的帖子

油真吾系油尖旺B1頭學校?上年先出狀員.

回覆 sweetsweetbobo 的帖子

我覺得吾比德望差.

回覆:德望收咗, 但亞女好鍾意上智, 點算!

呢d野始終有風險,唔敢比意見你

引用:+本帖最後由+kkmama2014+於+14-3-2+18:17+

不如你諗下點解報德望?直資黎講,你付出嘅學費係咪值得。女兒在德望成長,是否獲得多些發展機會?個人認為,可負擔嘅話,而又有好嘅直資收,就應該去馬,結束漫長嘅心驚膽顫日子。我不熟上智。

引用:亞女比較鍾意上智,+但德望亦唔錯,但上智就

亞女比較鍾意上智, 但德望亦唔錯,
但上智就要博, 驚....
上智in 得你,對小朋友有一定認識。將心比己,邊個係你都會keep左直資位先,這個老師們會理解,所以到時叩門大條道理叩。你不要繼續這遊戲住,等7月叩門吧。

kkmama2014 發表於 14-3-2 19:04
我女自行2 選油真, 但德望已收咗張student record form.
而油真8 號IN 要帶埋呢張FORM 先得.
所以我呢2 日 ...

從幾方面去考慮:

競爭力
----------
我見你的成績不錯,第二次呈分還進入頭三名位置,加上德望又已成功在手,估計你囡囡的競爭力都不弱。

選校策略
---------
你的策略是先上智,後油真都是好穩陣的選校方法。上智和油真都不是頂尖同學的首選,跟據其他家長的資料,上智是top ten或甚至top ten都不會以上智作首選的情況下,上智已經是有很大機會,油真還可在某程度上作了一些保險。

所屬校網
--------
這個起著決定性的因素。沙田區內band 1中學眾多,band 1學位充裕,對band 1同學絕對是理想的派位區別。

叩門能力
--------
我記得上年林護開出來的叩門條件都只不過是校內頭5名的同學,科目全A已可以叩門。就算在叩門位收緊的情況下,只要條件好的同學仍是熱門學校的心儀對像。

既然有咁優厚條件,囡囡又咁喜歡上智,放棄德望而取派位,我覺得又未嘗不可!

:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-3-2 22:31
從幾方面去考慮:

競爭力
再講返直資,或者可補充少少。
單係EK都有唔少家長的小朋友是第二年才插班入,SPCC有,DGS也有。要考入直資,機會都有唔少,自己去掌握就得!

回覆 ricky316 的帖子

其實當初我報德望只系試吓, 仲差D想唔去交表Tim.  因為諗住實入唔倒呀.  但亞女一定要我交, 所以就交咗當攞個面試經驗.  點知禁順利, 過完一關再一關, 仲禁快要CONFIRM埋個位, 跟住都未諗完就IN 上智.  睇吓IN 完點樣再決定.
我知呢兩間學校都好好.   但亦各有優缺點:  德望, 要交費, 交通較轉接, 學生較富貴.  但環境好, 資源多;  上智免費, 交通方便, 功課少D, 學生樸實D,有機會同D小學同學一齊讀.  所以亞女依家鍾意多D.  但面對舊屋村, 環境差D, 資源小D.  同埋最後重要系唔知收唔收.  幾危險 所以真系頭痛!

elbar  一鳥在手去騎牛揾馬才穩陣   發表於 14-3-3 09:44

回覆 ohnono 的帖子

Ohnono  謝謝你詳細的分析.  我真系要諗清楚至得

‹ 上一主題|下一主題