用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 甚麼世界?還有連坐法?
樓主: wingsma
go

甚麼世界?還有連坐法? [複製鏈接]

回覆:甚麼世界?還有連坐法?

我都反對「連坐法」。要分清楚,「連坐法」係一人「犯罪」,其他無辜人都同樣受罰。此與團隊精神不能混為一談!團隊精神係指 -  一team人一齊合作去做一件事,當中任何一個有「失誤」我哋都共同進退,共同承擔。
睇得出分別嗎?
或者我哋細個都受過「連坐」之苦,麻木咗或被洗腦咗,以為好合理。

引用:小儿初小同同学一起玩,但因搞事同学玩得过

原帖由 vincher 於 14-03-03 發表
小儿初小同同学一起玩,但因搞事同学玩得过火,结果6个一齐受罰,
一周没小息,罰企!回家哭着叫我致电老師 ...
咁視乎你個仔有未份一齊玩得過火。 如果都有少少份,都話要俾個教訓啫。
但樓主所描述係無辜bor。
乖同曳都一切罰,細路點學到咩係natural /logical consequences - 做好有好結果,做壞有壞結果。既然做好都同做壞一樣結果,何必做好?不如痛快玩下先,反正世界無天理,乖都要受罰。

不過,用投訴嘅態度就唔好。一次半次算數,如經常的話,先用友善態度反映意見。

wingsma  agree  發表於 14-3-3 15:46
vincher  agree  發表於 14-3-3 11:25

引用:正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,

原帖由 芝士BB 於 14-03-03 發表
正面看,老師在訓練團隊精神,你們是一班,你在班中的行為是為全班人負責,並不是一人做事一人當,當你覺得 ...
又一次將無辜連坐和團隊精神混為一談,唉!

我反而覺得如遇不公平的事,能以平靜友善嘅態度,同有勇氣去表達不同嘅意見,都係一種教育。現今社會就係需要咁嘅人。

引用:Quote:原帖由+wingsma+於+14-03-02+發表似

原帖由 JustAParent 於 14-03-03 發表
第一,你講既唔係連坐法, 商鞅立法精神在於連坐者互相監察舉報而非同罰,包庇者同死,舉報者卻有功,不要 ...
如果大部分人曳,只有小部分人乖。我覺得非常欣賞嗰一小撮人,難得喺咁嘅環境仲可堅持自己原則。另外,如一班入面同一時間咁多人曳,好明顯老師嘅課室管理有好大問題。好多時,全體罰,極其量而收到少少即時而短暫嘅效果。嗰一大班曳嘅,係唔會怕咁多人一齊罰呢招。老師應該另外想辦法。課室管理有好多方法,全體一齊罰企罰抄之類係最低level最慳老師時間嘅做法啫。

引用:如果媽媽真的覺得小朋友心裡感到委屈,可以

原帖由 芝士BB 於 14-03-03 發表
如果媽媽真的覺得小朋友心裡感到委屈,可以鼓勵小朋友問老師為什麼自己也要受罰,看看老師如何回答,如果老 ...
鼓勵小朋友自己爭取都係好

引用:Quote:pandamommy+發表於+14-3-3+01:02+我

原帖由 chanwendy 於 14-03-03 發表
我咁睇, 一班同學仔合力去保持班上的秩序, 但就有人唔合作, 係都要唔守規距, 咁同樣係破壞緊團隊精神.
...
要想想,呢個有幾可真係學到團隊精神?要計算下抵唔抵先。尤其是小朋友犯規有多個原因如家庭問題,ADHD等等,全體罰根本無對症下藥。
至於團隊精神,課堂上如PE或任何科目都得,教育大家唔好取笑比較弱,未學識嘅,要下鼓勵人,幫助人,咁就好啦。
話時話,我唔係只代表家長,我曾從事教育界都超過廿年。因湊仔提早退休。
我明白凡事總有不同意見,我都過發表下。

引用:Quote:chanwendy+發表於+14-3-3+10:15+我咁

原帖由 little_yolky 於 14-03-04 發表
但對於一個小一的小朋友, 佢哋係無能為力的。佢做好自己已經唔容易, 點解做好自己仲要被罰。同學唔乖, 小 ...
可憐你囡囡被如此思想教育。

而我睇,好多人都係一樣見「怪」不怪。

咁多人支持,真好想知支持者邊個嘅小朋友係經常被無辜連累(呢d好偉大)丶邊個嘅係曳累人哋(唔怪之咁支持啦,多人反對佢咪弊?!)丶邊個係會咁罰人嘅老師(唔好投訴佢)。小小好奇啫,不喜勿插。

引用:港孩和怪獸家長真是充戚著整個香港 +

原帖由 karen55407 於 14-03-13 發表
港孩和怪獸家長真是充戚著整個香港
希望討論理性,不隨意給別人labeling!

引用:港孩和怪獸家長真是充戚著整個香港 +

港孩和怪獸家長真是充戚著整個香港
邊個可肯定班中乖小孩定係犯規小孩係港童,係父母管教不善的結果?議事論事啦!

引用:乖不乖也不是定奪是否港孩的指標,我只知道

乖不乖也不是定奪是否港孩的指標,我只知道:只有怪獸家長才孕育出典型的港孩罷了!

...
咁係呢個case你見到邊種小孩子有港孩特質?還是你覺得單就反對連坐一件事就會教出港孩?不如你講d道理出嚟,人哋先明你講咩播。

引用:乖不乖也不是定奪是否港孩的指標,我只知道

乖不乖也不是定奪是否港孩的指標,我只知道:只有怪獸家長才孕育出典型的港孩罷了!

...
還是你認為曳孩子家長贊成自己仔曳要人哋連坐係怪獸,會出港童?還是其他?完全唔明你立場播。

引用:社會上不公平時經常遇到,孩子如何面對取決

社會上不公平時經常遇到,孩子如何面對取決於父母的身教。在職場上遇到不平待遇比比皆是,可是抗逆能力卻各 ...
也有人理性地指出不公平事。

我以前教小學,如果一入課室,見全班好嘈,我會話:「轉堂時安靜嘅坐響度,有份傾計或玩嘅企響度。但如果你有份嘈而又唔企起身嘅,其他同學會話我知,我罰雙倍!」。身為老師,我覺得響我限制中,我要盡量以公平方式處理,賞罰分明,呢個係老師嘅責任。我本人比較開明,家長善意而且有理嘅意見我會聽。

引用:Quote:原帖由+pandamommy+於+14-03-13+發表

原帖由 apsm 於 14-03-13 發表
有好多好野蠻......
呢個方法OK嘅,始終小學生,有人唔認,chok幾chok,都認,或有人攻出嚟。當然考老師觀察力同技巧。所以,得罪講句,連坐只係老師懶或無料時係方法。都係果句,一次半次算數,成日連坐就唔好啦。唔好話以前係咁就得,以前體罰添啦。人有critical thinking,社會會不斷進步。

引用:我以前教小學,如果一入課室,見全班好嘈,

原帖由 pandamommy 於 14-03-13 發表
我以前教小學,如果一入課室,見全班好嘈,我會話:「轉堂時安靜嘅坐響度,有份傾計或玩嘅企響度。但如果你 ...
或者我再仔細d講。我係先叫全班企響身,靜哂,先至話無份傾偈丶出位等坐低。咁真乖嘅會光明正大坐低。有份曳嘅,響咁靜,咁多人見嘅情況好少夠膽坐,一坐都有人插。咁我再因情況罰呢d人。賞罰分明,被罰嘅都心服口服,先真正學到紀律。

karen55407  好明顯係人哋老師唔夠你叻囉!  發表於 14-3-14 17:55

引用:+本帖最後由+idy926+於+14-3-17+15:11+編輯

原帖由 idy926 於 14-03-17 發表
我個人認為,如果只係一次半次有人忘記關水喉,我唔會駡,大人有時唸緊嘢或好趕都會有甩漏啦,向全班提點下咪算囉,除非經常發生就要查下。執嘢執得慢,要睇下個學生咩原因,顧住玩?發緊夢?枱面和櫃太亂?組織/執行/肌肉活動能力弱?一味駡唔一定有用喎。譬如有d學生,你扮唔等佢照走,佢就自然快快趕上,但又能有d學生需要人指導下佢點樣管理自己嘅物品以致執得快d。

idy926  agree x 100  發表於 14-3-17 23:23

引用:Quote:原帖由+pandamommy+於+14-03-03+發表

原帖由 傻太 於 14-03-17 發表
要有勇氣去表達果個係媽媽?
大人細路都要學有勇氣同埋用適當方法表達意見。至於咩事情咩時候係學生自己講定家長出手,視乎學生年齡,事情係咪超出嗰個應有嘅能力等。

‹ 上一主題|下一主題