用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Neuronal migration disorder
go

[其他] Neuronal migration disorder [複製鏈接]

BB之前因為腦室大,所以醫院安排照MRI,今日睇報告醫生話係neuronal migration disorder,這是會影響身體/智力發展/會可能有癲癇情況出現。聽到時真係好SHOCK, 因為BB 發展係有DELAY但唔算好嚴重同埋冇癲癇情況出現

醫生話情況可以每個CASE 都好唔同,有D可能好嚴重,有D可能係同NORMAL差唔多。。。醫生話BB而家仲細,唔知情況去到邊,但照佢觀察應該唔係好嚴種既情況。。。。

因為上網冇咩INFORMATION,想請問各位有冇聽過有關這個病,可以分享一下? THANKS
   0    0    0    0

回覆:Neuronal migration disorder

http://www.ninds.nih.gov/disorders/neuronal_migration/neuronal_migration.htm
同醫生講既差不多, keep 住各種治療便可, 看看他的進展, 不要想太多

回覆 shuna 的帖子

我現在只有見步行步,不敢想太多。只是想知道香港有冇其他相同既CASE, 可以交流一下。。。。THANKS。

回覆:FattyIce 的帖子

問下醫生或社工, 可能會有家長互助既會

‹ 上一主題|下一主題