用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中教育冇BK o黎o既?
go

初中教育冇BK o黎o既? [複製鏈接]

初中教育冇BK o黎o既?

BK們去哂邊呢,o下?

Re: 初中教育冇BK o黎o既?

hi 狗爸

唔明喎,你講咩?

醒目開學勳章

狗爸
有既~可能未現身o者~ : 我都成日隱身蒲過黎八啦

醒目開學勳章

會唔會大家都未知結果, 心情忐忑, 冇心情發表呢?     
[img][/img]

係呀,我好多時都入來架,不過都是看多,因為對太多 學校不認識,沒有回應囉.

There are a lot of discussions re the new EMI standard in the primary section.  Now with the step down of Tung, people said that Donald Tsang may change the direction of education again as he doesn't support mother tongue education, but I don't think this will change, at least not in the next 2 years.  It appears that LS, MCS and more famous secondary schools will change to DSS by 07. What do you think?

WYmom:
舊o既仲未走,新o既仲未o黎…咁快就憂慮教改?
難怪的,o係香港做中產係世上最慘絕人寰o既事…俾出o既多多,收番o既少少…牛頭角順嫂個仔冇錢買電腦、國內孕婦來港生仔都係你杯茶~冇得走雞,個個速磅!但政府一聲教改、一聲母語教學就嚇到個個中產人士心有餘而力不足、精蟲亦不足…如果唔係國內同胞加班生產、通力合作…睇怕每年殺校數字要加多幾十間矣!
當勞叔叔是否上任已成一賠一點幾之全熱門,冇咩可觀性…反而而家講緊o既係2定5,聽聽下似乎開鴨仔機會大d!法律挑戰?一籤亦可兩解…唔通你去告黃大仙乎?
純粹個人睇法:
如果得兩年,就算有你有超人魄力,屁股未坐暖就要起身、椅上cushion都未磨蝕,有咩可以改變?
如果係五年,再加上“必然”連任之五年(睇董老闆年年虧蝕都冇人挑戰佢啦…)…十年樹木可成林,相信任何改革都有所為!問題係:在共產黨而言,一個“港英餘孽”點樣洗底都係港英餘孽…佢地選你出o黎係礙於形勢唔係基於信任,俾你玩足十年?你估佢地唔見左個算盤咩?
總括,香港教育唔會有咩大變動,各學校當然拭目以待為上策!

DoReMi媽媽:
你邊一邊“爭”一個水桶、我送個給你…唔使等你十五個水桶…七上八落!

carollam310:
厲害厲害,識得隱身添!
各位bk沖涼時小心小心…哈哈!

樂樂:

你都話“對太多學校不認識”?咁“熱狗”咪紅番等廁所~語無倫次(羽毛輪廁?)

個女又考報分試, 佢仲懶懶閒, 吹脹!

明天考music, 佢有張貓紙, 人人都有, 佢居然收左, 未睇過就話唔見左, 搵到剛剛12:30都無, 點算.

佢唔係第一次, 上次仲衰, 第二日考英默, 前一天11:00話無帶默書簿返黎, 又唔敢講, 到我知到的時候, d同學訓晒.

我今日警告佢作好一切準備, 有事早響, 唔好好似今日咁, 人有你無.

醒目開學勳章

Hotdogpapa

我啲水桶舊年已經收起咗, 冇掛出嚟住! 過多一年啦, 我又要攞番啲水桶出嚟掛, 到時邊一邊唔夠再問你借嚟用, anyway, 唔該咗你先!
[img][/img]

Hotdogpapa,

我都成日入嚟偷睇你地講d嘢,你冇發現咩,點會冇人呀 不過我d小人物冇mug人理知麻

哈里:
而家小朋友個腦仔要記好多好多野…
除左學習/課本外、課室內外所發生o既事有興趣、校長老師嬸嬸d私事又關佢地事、電視劇冇得睇也要知道大概內容、課外書…漫畫…卡通片…玩具充斥腦袋、小腦子又對世界事物充滿好奇…咩都想塞哂入腦…但時間、精力永遠不足夠去應付!唯一辦法就是依賴家人去提點、幫忙!因為佢地知道…家裡是最可靠、最安全的地方…同時又是永遠會原諒佢地之所!
我囡囡可能唔想我太早有老人痴呆症…所以每隔十日八日就會有道難題俾我解決以刺激大腦…(例如夜晚十點鐘先話你知:明天要帶圓規三角尺(睇下我o係文具舖閂左門仲有咩辦法?)、仲有四個字上堂先話漏帶乜野乜野(睇下老人家可以有幾快…)!
今時今日,想唔做廿四孝老竇、老媽係唔得o既!繼續努力啦~朋友!

DoReMi媽媽:
真是對不起,忘記你叫DoReMi,一定係有三套水桶了…“熱狗”謹記於心(善忘是我最大弱點,也是最大優點…哈哈)!

CHUCHU:
使唔使偷偷睇我d野丫~又唔係禁書!
“熱狗”都係上o黎發下謬論以平衡一下心理姐!不用偷也隨便拿用…人都可以o羅埋走架!況且“熱狗”亦打正《光明正大、童叟無欺》八個字…哈哈!乜你睇唔到咩?

當小孩入初中時, 自己要繼續進修,
無人可以停係度, 子女要以父母做榜樣

有興趣如何與初中子女同步成長,
call me at 34228729

以下係例子:
        新天地 英語學友社
Sun’s English Club

學習英語要正面  先見用處便見好處
學習英語有方法  先易具體便易全面

學習 當代英文   取材即時實用
知識歷史科學豐富 每次主題不同
成人(或父母)與子女分成兩班,

1. 成人 (或父母) 學習小組
每月共3次 (預約方式舉辨)
課堂, 茶聚或講座,
先裝備自己, 配合時代的需要
針對本身終身學習的需要 (適合在職者)
針對教育子女的需要 (適合一般家長)

2. 子女學習組 (中/小學)
每月共3次 (預約方式舉辨)
針對背默, 理解或寫作能力
Do not count your days down!

[size=medium]嘩 !
大佬下面果格係咩嚟架,你地知唔知????????

hotdogpapa,

熱狗《光明正大、童叟無欺》八個字更係見過啦
至於你所講以刺激大腦,唔駛太早痴呆症,真係一言驚醒我夢中人,我突然覺得個女好偉大好孝順,佢時時都幫我刺激大腦真係難為佢囉 :

暫時沒有心情在這裡發表.十分盼望大仔能收到信約見interview.剛剛打電話問學校,他們說最後一批約見interview的信已寄出,叫我這星期及下星期初留意信箱,有即有,無則落空,不用多說.本想報告一下優才的多智元測試的info,因沒有心情作罷.要做的是: 多看信箱,惟恐有信掉下來.不知道要不要像電視劇場一樣,手裡拿著香,口中唸唸有詞,列袓列宗,滿天神佛保佑.......

CHUCHU:

仲有咩呀!!!!o米係...... :

KWT:

十分明白你既心情,放鬆d放鬆d.......

你指個廣告?係人都知係廣告啦!佢估BK的人傻嫁!

[quote]
CHUCHU 寫道:
[size=medium]嘩 !

醒目開學勳章

KWT

其實你而家都冇乜嘢可以做到, 倒不如學tkkmama話頭~放鬆~放鬆~
[img][/img]

CHUCHU:
凡事向好一邊看,生活也易過一點!

KWT:
又唔使咁擔憂,反正又憂唔o黎!
一次唔得,仲有第二次機會…

KWT,

收唔到都可能寄失,留意留意至好.

hotdogpapa,

收到

tkkmama, mommom,

我地全体bk同人一齊收佢廣告費囉,唔 :idea: ~~~就送我地一個月上網費哈 發更夢呀   
‹ 上一主題|下一主題