用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 2014-2015 cky小一家長揮手區
樓主: botbot
go

2014-2015 cky小一家長揮手區 [複製鏈接]

Hi Hi my son will be the member of CKY's family in coming Sept 14

回覆:2014-2015 cky小一家長揮手區

Hi...my son will join CKY in coming September too, let's keep in touch.

歡迎大家加入學校呀!

昨日去了開放日,對學校的設施更了解,很滿意

Hi Everyone, my son will also join CKY in Sep 2014. I look forward to meeting you in the campus.

My feeling about the Open day was good. Students are energetic but also very polite. 6/F is the place I like the best.

I was also at the open day, and chatted with 2 P.4 boys selling the goodies.  They said school life very very happy, and they both appeared so confident when talking to strangers!  Very impressed by them.

Any need to start PTH tutoring outside of school in P.1, so that they can catch on in P.2 when the switch to PTH takes place?

回覆:tumtum 的帖子

Year 1會有普通話堂的。

我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅時候都有一星期去外邊補一次,但係升到二年班嘅時候已經停咗!因為佢哋日日都要講,我覺得冇需要再出去補!依家睇番轉頭,其實都覺得冇咁嘅需要,因為小朋友嘅language pick up 得好快!但係因為我自己一啲都唔識普通話,所以當年先有咁既安排!

引用:我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅

原帖由 NIDmama 於 14-03-27 發表
我大仔當年唔係讀英普幼稚園,所以一年級嘅時候都有一星期去外邊補一次,但係升到二年班嘅時候已經停咗!因 ...
請問日日要講普通話是G1開始G2開始?

Cky 有一個 policy 叫 ECECE, 即星期一、三、五在校要用英語交談。二、四就用中文。小一時,中文即係用廣東話。小二開始就要用普通話。除此之外,每日都有中文堂。由小二起,係普教中,所以日日都有機會講普通話!小朋友好易 pick up!

引用:Cky+有一個+policy+叫+ECECE,+即星期一、三

原帖由 NIDmama 於 14-03-28 發表
Cky 有一個 policy 叫 ECECE, 即星期一、三、五在校要用英語交談。二、四就用中文。小一時,中文即係用廣東 ...
多謝你的分享,我小朋友幼稚園是英粵班,無咩普通話,就是擔心升上cky是否適應普通話教中,而家放心d

Hi hi, my son will also be joining CKY in September.

幾時先要番去註冊?

Great to hear we have a CKY P1 group here. My son is also a newcomer.

引用:幾時先要番去註冊? +

原帖由 Gurumama 於 14-04-24 發表
幾時先要番去註冊?
我都想知,下一步幾時注冊同選學器?

回覆 LL222 的帖子

相信呢兩、三個星期大家應該會收到信,要晌大抽獎前後交大訂,到時亦會有管弦樂介紹,方便大家揀樂器!另外亦可訂校服,校車資料都會到時俾大家!

引用:回覆+LL222+的帖子 相信呢兩、三個星期大

原帖由 NIDmama 於 14-05-04 發表

相信呢兩、三個星期大家應該會收到信,要晌大抽獎前後交大訂,到時亦會有管弦樂介紹, ...
唔該哂!

樂器,是老師assign 定小朋友/家長自己選呢?

係學生/家長揀!不過,如果你㨂咗D好熱門嘅樂器 eg 小提琴,有可能會被 assign 另一種樂器!老師亦會考慮小朋友嘅體形嚟 assign 樂器!其實8 成以上都會派到心儀選擇!
‹ 上一主題|下一主題