用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑bb 發展遲緩
go

[其他] 懷疑bb 發展遲緩 [複製鏈接]

我仔仔六個月大, 佢到現在都未識亦未有意慾轉身,
對玩具無咩興趣,未識伸身手取物,
如果放玩具到佢手,只會拎一陣, 就鬆手, 好似無咩力咁
抱起佢係我大脾企, 佢會縮腳, 而唔會撐撐下,
佢見到人淨係e起咀笑,但唔會笑出聲,
我見bb有好多六個月指標都未逹到,會唔會有發展遲緩問題,會唔會可能有腦癱?
如果係有咩可以幫到佢,第一胎咩都唔識,好擔心

下星期會番健康院,要點同健康院姑娘講,
要求轉介cac?

1    0    0    0

媽媽都明白會擔心,但除了要話俾姑娘知之外,你需要早d幫小朋友排訓練服務。如物理治療及職業治療等。因為排服務需時。經濟許可先排協康會或心橋計畫。

回覆:懷疑bb 發展遲緩

六個月人仔,特别係未足月出世或慢熱的,好多指標都未必達到,唔駛心急,盞嚇親自己。多D注意佢嘅行為,少D比較同過分期望,唔好變成揠苗助長。

我仔是剛剛足月就出世,但是三個月大起就起濕疹
到而家都未好番,為左避免佢r損,每晚都要帶手套,
因為佢r 損咗有菌,所以食左成個月抗生素,
食到阿仔吽吽哣哣,成個人瘦哂,都唔知有冇關係

回覆:Cathy9929 的帖子

有關,食得藥多真的會有影響。

我嗰個都係用左好耐抗生素,都有腳軟的問題。

引用:我仔仔六個月大,+佢到現在都未識亦未有意慾

原帖由 Cathy9929 於 14-02-12 發表
我仔仔六個月大, 佢到現在都未識亦未有意慾轉身,
對玩具無咩興趣,未識伸身手取物,
如果放玩具到佢手,只會 ...
如果你仔扒喺床度,條頸有冇力抬高個頭?

yicbc 發表於 14-2-19 19:16
如果你仔扒喺床度,條頸有冇力抬高個頭?
有力起頭,係手腳冇咩力

引用:我仔是剛剛足月就出世,但是三個月大起就起

原帖由 Cathy9929 於 14-02-15 發表
我仔是剛剛足月就出世,但是三個月大起就起濕疹
到而家都未好番,為左避免佢r損,每晚都要帶手套,
因為佢r ...
我仔2個月開始就爆濕疹,現在17個月,評估遲半年,我都懷疑之前嚴重濕疹對佢係有影響的,因為太痕,佢只顧住抓癢,我驚佢抓損,瞓覺都包實佢

引用:Quote:yicbc+發表於+14-2-19+19:16+如果你

原帖由 Cathy9929 於 14-02-20 發表
有力起頭,係手腳冇咩力
我仔4個月多冇力起頭,我同健康院姑娘講,之後見醫生,醫生安排去醫院兒科跟進成長,直到9個月都未曉坐,經政府兒科醫生轉介做評估。

引用:Quote:yicbc+發表於+14-2-19+19:16+如果你

原帖由 Cathy9929 於 14-02-20 發表
有力起頭,係手腳冇咩力
6個月趴底唔單會起頭,雙手要會撐起,心口離地

今日同bb 去咗健康院打六個月針,同姑娘醫生講咗bb 情況,
9個月大再番去跟進,醫生都話bb 手腳冇咩力,教我地番去多d 同bb做運動鍛鍊,
我問醫生bb 會唔會可能有腦麻,
醫生答我邊有咁快知,跟住補多句話我bb 睇落唔似
好confusing 呀

Bb 手仔冇咩力,所以趴係度撐唔起上半身

引用:Bb+手仔冇咩力,所以趴係度撐唔起上半身

原帖由 Cathy9929 於 14-02-22 發表
Bb 手仔冇咩力,所以趴係度撐唔起上半身
我仔當時都係,10個月多先自己坐到,依家爬多數仲好似條蟲係地下, 17個月依家先間中用手膝頭哥撐地下爬。未放手行到。

Jo3 發表於 14-2-22 11:03
我仔2個月開始就爆濕疹,現在17個月,評估遲半年,我都懷疑之前嚴重濕疹對佢係有影響的,因為太痕,佢只顧 ...
你bb 濕疹好番未呀?我都覺得濕疹打窒咗bb 發展,身痕又瞓唔好,冇機探索同學嘢

引用:Quote:Jo3+發表於+14-2-22+11:03+我仔2個月

原帖由 Cathy9929 於 14-02-22 發表
你bb 濕疹好番未呀?我都覺得濕疹打窒咗bb 發展,身痕又瞓唔好,冇機探索同學嘢
...
依家塊面仲有少少,佢有食物敏感

協康有playgroup 比早產嬰兒上, 教父母同佢地做運動, 雖然你BBC唔係早產, 但有少少遲緩, 可考慮參加, 比治療師教你同佢做運動, 又可以比佢玩下,識下朋友仔。

‹ 上一主題|下一主題