用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 維多利亞英文小學
go

維多利亞英文小學 [複製鏈接]

維多利亞英文小學

請問維多利亞英文小學好唔好? 校風, 成績...? 有冇人知?

Re: 有冇維多利亞英文小學

我都好想知呀!但係我去過銅鑼灣
:-D :-P

好似07年深灣新校舍就會開,到時應該會好好多卦
我都好想知佢小學好唔好,BK好似好少人講維小咁既   
我問過幾個維稚媽媽,好多都話派唔到好學校先會揀維小!! 點解呢???  真係咁差???  定因為學費貴??   佢地又唔講,只係話派得唔好先再考維小,應該一定收喎............

小恐龍,你好?
其實Bk真係好少人講維小?究竟點解呢!其實我都好想知?
因為我個女就比維稚收

醒目開學勳章

你們好﹐
我的兒子現在在維小讀緊﹐請問有甚麼想知道?
希望我能解答你們的問題
Cute﹗

Kookooloo 妳好!

我都想請教吓,請問妳仔仔係維小讀緊幾年級,仔仔係唔係由維稚升上維小? 維小係師資及中學派位方面好唔好?維小應該沿用緊IB及活動教學,妳覺得效果如何?另聽講07將有新校舍,到時會點樣分配舊有維小的學生去新校舍?

Sorry 呀!問咁多問題...

Kookooloo,
我都興趣知道維小的情况,我嘅女而家讀緊維稚K1.我想知道IB 行成點,師生比例如何?有幾多科目讀?功課量如何?
麻煩哂.

kookooloo

有你解答問題實在太好啦!!     
我都好想知究竟IB課程同一般小學課程有咩分別??
小朋友讀得開心嗎??  校風如何??  多功課嗎??
我聽好多今屆K3維稚媽媽都話唔會揀維小,佢地都話維小唔好,但又講唔出實質原因,請問仔仔既同學係咪大多由維稚直升,係咪都係因為搞珠派位唔理想先原校升讀??  (唔好意思,咁問好似有D奇怪 )  
維小唔係國際學校,每班應該有一中一英班主任,想請問中文/英文程度如何??   例如能夠睇得明中/英小說嗎??  
升中派位如果??  會唔會接唔到本地中學(因係IB課程)???

萬二分感激      

醒目開學勳章

Darrenma﹕

Q1﹕我的仔仔係維小讀緊三年級,仔仔係由維稚升上維   
       小。
Q2﹕維小的外籍老師是已得雙學位的。
Q3﹕至於中學派位方面好唔好?你可以去他的Website 看
       看。
Q4﹕維小是用緊IB及活動教學的,我覺得效果很好﹐但是
       中文比較弱。
Q5﹕07會有新校舍,到時全部維小學生都會去新校舍。

kookooloo

Darrenma 寫道:
Kookooloo 妳好!

我都想請教吓,請問妳仔仔係維小讀緊幾年級,仔仔係唔係由維稚升上維小? 維小係師資及中學派位方面好唔好?維小應該沿用緊IB及活動教學,妳覺得效果如何?另聽講07將有新校舍,到時會點樣分配舊有維小的學生去新校舍?

Sorry 呀!問咁多問題...

Cute﹗

醒目開學勳章

Susancps:

Q1: 維小的情况基本上都ok la..,
Q2﹕IB 是一個很好的課程,理念及學習模式也很好。
Q3: 亞仔班現在是28人一班。小一就會多個助教幫手照顧。Q4: 至於科目方面是﹕中文﹐英語﹐數學﹐音樂﹐美術﹐普通
       話。。。等等
Q5﹕至於功課方面也不是很多﹐每日大約2-3樣。
Cute﹗

kookooloo 寫道:
Q2﹕IB 是一個很好的課程,理念及學習模式也很好。

Dear kookooloo,

可否舉一些例子, IB是什麼? 怎樣進行, 有什麼活動, ....?

Thanks!!!

俊賢

醒目開學勳章

小恐龍:

Q1:IB課程同一般小學課程有咩分別??
      你可以去它的website 看看。

Q2﹕小朋友讀得都算開心。 校風ok.起碼現在還未學到D曵
      嘢及不該說的說話返嚟。起碼D高年級同學唔會(蝦)D
      低年級D同學。。。
      因為我的細仔在一傳統名校比D高年級哥哥(蝦).

Q3:其它維稚媽媽唔揀維小是她們的選擇,我也不能評論别
      人嘛。

Q4:仔仔既同學大多數是由維稚直升上的,至於係咪因為派   
     位唔理想先原校升讀? 我也不能評論呢﹐因為每一個人
     的想法都不同。不過以我認識的家長(二屆..大仔&細仔)   
     為例都不是這樣的,他們的都是一心入維小的。
     其中大多數都認為:
     a.英語比較重要,
     b.小班教學,
     c.一條龍,唔駛煩﹐
     d. 唔駛比教統局當白老鼠(最重要是這點)
              ====相信大家都同意吧====
      就以舊年為例(是我细仔果屆),收生率為5:1,即5個
      考生收一個。另外,重要是。。不要想我是維稚學生就
      一定收(只是優先)啊!我兩個仔果兩屆就真係有D同學
      冇收到,有D就要排後備,其中一個更是K2時取得模範
      生的小朋友。(可能面試時較慢熱或是英文理解較弱或
      掛)?!

Q5:維小係半國際學校,因為它們的中文是跟隨本地的中文
     課程。除了中文、普通話和音樂外,其它的課程都是用
     英語教授的。

Q6﹕每班是有一中文班主任和一英文班主任。

Q7: 中文程度ok la..因為Mr. Yung 近lee 兩年已經把中文
       課程加多了﹐即比較以前深了﹐可以拍住其它本地學
       校(o掛)??...我想^_^
       至於英文程度就一定好好多,就以亞仔為例,你可以
       隨意比本小說、文章...等,他都可以讀給你聽﹐而佢
       係知道內容講(o物)..我曾經給他一份本地一傳統名牌
       小學聖X的試卷給他試做﹐他都沒有問題)

Q8: 會唔會接唔到本地中學(因係IB課程)???  
       相信不會吧﹐只要是努力學習﹐任何課程都不會有問
       題的﹐對嗎?

kookooloo
Cute﹗

醒目開學勳章

對不起大家,

咁遲至覆你地,我已盡力解答你們的問題了,但。。。。。
唔知點解post咗 出來後D文字位置會改變咗 ,雖然是看得比較辛苦一點,但希望大家不要介意啊!

kookooloo
Cute﹗

你好呀!Kookooloo,
我有少少問題想你解答

Kookooloo,
唔該哂你!

醒目開學勳章

Susancps:

Not at all...我只是盡小小綿力罷了,何足掛齒呢!

kookooloo
Cute﹗

醒目開學勳章

Happy0725:

對不起,因為太夜了!可否明天再覆你呢?
實在太太太太太太眼(o訓)啦!
因為明天要6:00am起床。。個細仔要返學呀!

kookooloo
Cute﹗
該用戶已被刪除

.

To : Philipwhau

Thank you for your response.
The information is very useful.
Thanks!   

HELLO EVERYBODY:

MY SON IS STUDYING IN VICTOIRA P.S.

WHEN MY SON ENTERED THE PRIMARY, WE HAD A SERIOUS CONSIDERATION AND DISCUSSION.
BECAUSE MY SON WAS ACCEPTED BY A FEW SCHOOL, ONE OF THEM IS THE ST. PAUL'S COLLEGE (THE ONE FOR BOY ONLY), FINALLY WE STILL CHOOSE VICTORIA, WE STILL THINK WE MAKE A GOOD DECISION.

I LIKE THIS SCHOOL BECAUSE THE SYSTEM IS LIKE AN INTERNATIONAL SCHOOL BUT THE STUDENTS CAN LEARN CHINESE. MY SON IS SO HAPPY AT THERE, HE TALKS ABOUT THE SCHOOL EVERYDAY. THE VOLUME OF THE HOMEWORKS IS NOT MUCH BUT THE HOMEWORKS ARE VERY INTERESTING. EVEN IN PRIMARY 1, THERE IS ALREADY RESEARCH AND GROUP PROJECT, THEY EVEN NEED TO DO THE PRESENTATION.

FOR SURE THE ENGLISH IS IN A VERY HIGH STANDARD BUT THE CHINESE IS NOT BAD TOO. THE CHINESE BOOK THAT THEY ARE USING IS THE SAME AS SOME PUBLIC SCHOOL. WE STILL HAVE THE DICTATION VERY WEEK.  

SINCE VICTORIA HAS SO MANY KINDERGARTEN, NOT EVERY KIDS CAN GO INTO PRIMARY, THERE IS AN INTERVIEW FOR IT. THE SCHOOL WILL HAS A NEW CAMPUS AT 2007, SO THE LOCATION WILL BE MUCH BETTER. THE CAUSEWAY BAY CAMPUS IS A LITTLE BIT SMALL BUT IT MAKES YOU FEEL SO CLOSE AND WARM. WE KNOW ALL THE WORKERS AT THERE.

IF YOU NEED OTHER INFORMATION, CAN PM ME, OR EVEN LEAVE YOUR PHONE NO. TO ME TO CALL YOU TO DISCUSS WITH YOU. I HOPE THIS MESSAGE WILL GIVE YOU SOME OF THE IDEAS.
‹ 上一主題|下一主題