用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校神校以外
樓主: derek0811
go

名校神校以外   [複製鏈接]

回覆:名校神校以外

呢個問題,一定有好多人答到你真實例子,咁你係咪會專登揾間三線學校嚟讀?

it's the taking part that counts

醒目開學勳章 貢獻勳章

講到底,讀唔讀到書係同個人性格+天份有關,成日聽見人講:名校老師唔係教書嘅,學生叻唔係學校教出嚟
但家長想送小朋友去好學校,好多時其實係個peer group好d,讀書氣氛好d
只要一個人鍾意讀書,佢讀咩學校都一樣讀到書!
如果佢無書緣,就算你放佢响好有讀書氣氛嘅學校,佢都係入唔到U嗰d小眾
但成功,唔一定要入到U!好多人都係讀門專科high dip,然後part time degree,一樣可以响自己嘅崗位上做得好成功

四隻貓  非常同意.  發表於 14-2-6 10:20
恐龍家

回覆:penguin_chick 的帖子

看完你的演譯,我只可以講,你對所謂名校瞭解頗片面,結論十分牽強。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:名校神校以外

唔... 唔知我自己算唔算呢,我當年小五屋企搬入屯門,咁屋企人求其搵間屋企附近的二線小學插班,咁我都係自己讀,一入去就考全級第一,之後都升到一間屯門區的band 1中學...

回覆 whitepurin 的帖子

有個由教會津小,轉去一官小讀五年級,情况同你幾乎一樣。

回覆 MrBeast 的帖子

科盧吾倒,mind elaborate a bit?

回覆 noplanner 的帖子

其實我只是想 second 亞珍,叫大家「加柚」。營火取暖,婉轉過龍,我才不好意思!

ANChan59 發表於 14-2-6 08:38
看完你的演譯,我只可以講,你對所謂名校瞭解頗片面,結論十分牽強。

...
名校不是全都一樣,同一班學生,學習之經歷也不同。沒有一定的標準。我相信大家分享一下個別的情況,也是有意思的,只要清醒知道不代表全部就得了。

penguin_chick  正是  發表於 14-2-7 11:18

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-2-6+08:38+看完

原帖由 wwsugar 於 14-02-06 發表
名校不是全都一樣,同一班學生,學習之經歷也不同。沒有一定的標準。我相信大家分享一下個別的情況,也是有 ...
你的說法中肯!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除了學校教育,大家不妨多點下功夫在家庭和課外教育上。有本書「好媽媽勝過好老師」,有很好的教孩子方法!還有一本"七歲進哈佛",是栽培兩兄弟的真實方法,我覺得有用,和大家分享!

醒目開學勳章 王國長老

唔揀母校(教會學校, 非名校), 最大原因: 我自己經驗過果十幾年, 好封建, 高壓式管治, 全部都NO NO NO, 我話咁, 你要咁, 唔好唸住CHALLENGE領導, 連學生會內閣都係老師安排唔可以唔做, 成績唔好都算, 連教學生做人都唔掂, 唔識思想無自我, 無組織力無領導才能, 人地話頭至識跟, 呢樣至係我覺得最可悲, 我對學校係零歸屬感

唔好話我唔識感恩, 話晒人地都教到你入大學......我都好記得考完AL GEOG果日, 去超市買D零食返屋企再讀, 遇到GEOG老師, 佢捉住我地問點解咁得閒, 我地話考完試買D野食姐, 返屋企架喇, 佢夠膽死問我地考邊科, 我地答: GEOG呀(心裡面鬧緊:你教果科呀), 最後AL成績出左, GEOG B左, 我地當然好開心, 但對唔住, 我係唔會多謝老師的, 我地去補習至知原來考試有MARKING SCHEME (天呀, 會考都考完都唔知這天大秘密), 一題25分, 5分係畫圖, 畫左就執返D唔畫就5分無硬, 返到學校考試用呢個新TECHNIQUE, 老師鬥: 人地都無叫你畫圖點解你要畫, 我地歷屆師姐,GEOG係數幾多人合格, 我地果屆有去補習, 爆晒冷跑出

我如果再擺我仔女去讀間咁既學校, 我真係笨; 亦係親身經驗, 我堅決反對"鐘意讀書去邊間都無問題"呢個道理, 錯晒

我唔係追名校, 雖然我認同名校點解無名校一定有得解, 唔需要酸葡萄, 人地為港增光都鄧人開心下, 幾好! 要做到最TOP除左天份仲有努力, 分分數成家人一齊落力, 值得拍爛手掌丫

但我會小心揀學校, 了解過, 認為自己鐘意同適合, 至好去揀, 成績GOOD ENOUGH就好, 始終第日要出黎搵食, 但人格發展培養我睇得好重, 我唔要我小朋友變成蕃薯, 學唔識做人處世, 真係唔慌唔輸在起跑線了, 其實大家有無發現, 撈得掂的唔係讀書叻, 係醒目! 學得醒既, 一出黎做野機會都多D, 點極都唔明, 咪慢慢後面跟住LOR

kitmantsoi    發表於 14-3-27 11:41
mewmew2  好可惜大部分學校都係咁...    發表於 14-2-9 21:01
wwsugar  對!太多東西是學校沒得學,而這些知識和做人態度才是令人成材的關鍵啊!  發表於 14-2-6 12:59
noplanner  80 後 HKCEE,還是 90 後?  發表於 14-2-6 11:35
Yanamami  所言甚是~  發表於 14-2-6 11:30

How abt 最重要是個過程

回覆 MrBeast 的帖子

是覆樓主 1# 的嗎?

Not really, just joining in on others posts

noplanner  ic, thx  發表於 14-2-6 15:21

想問點解吾系名校就系雞校,甘講即系除了讀名校的小眾,其他學生都讀緊雞校

入不入到名校基于很多因素,家庭資源,父母是否舊生,等,這些都不是學生自己控制的因素

回覆 LeeCC 的帖子

點會吾系名校,就系雞校?尤其大抽獎果d,够運吾等于叻。
不過作為父母,有得揀都希望小朋友有個好地方落脚。真系無,亦吾系絶路。只要好好教育小朋友,實有機會的。

引用:唔揀母校(教會學校,+非名校),+最大原因:+我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-02-06 發表
唔揀母校(教會學校, 非名校), 最大原因: 我自己經驗過果十幾年, 好封建, 高壓式管治, 全部都NO NO NO, 我話 ...
嘩睇完你回覆我真係要俾個你,香港地而家真好小人會明白這道理

Charlotte_mom  年紀大, 睇野化左  發表於 14-2-6 17:16

不是名校,仲有好多好學校!有好老師教自己小朋友的話,已經很好了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

wwsugar 發表於 14-2-6 17:01
不是名校,仲有好多好學校!有好老師教自己小朋友的話,已經很好了。

但好多好學校,係收生不足嗰d.....
家長抽到喊3聲,然後設法逃亡
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題