用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ? ...
樓主: 豆豆B媽
go

有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ? [複製鏈接]

唔好意思, 請問有何途徑知道間學校叩門需不需要1-1-1?
感激

引用:唔好意思,+請問有何途徑知道間學校叩門需不

cherrybeepbeep 發表於 14-2-14 09:20
感激
in the school talk  , the principle may mentioned.

豆豆B媽 發表於 14- 16:
其實傾咗撳耐大都無有經驗人士覆話有呢啲成功個案
自行成功左,再叩門成功的機會其實很低。多人報的,大部份不會考慮此類學生,校長會內都有共識,如非必要,不收自行學生。無人報,收生不足的,你又唔會報,那有成功個案呢? 與其計劃叩門,不如計劃入學配套重實際。

引用:Quote:豆豆B媽+發表於+14-+16:+其實傾咗撳

原帖由 5tgb 於 14-02-16 發表
自行成功左,再叩門成功的機會其實很低。多人報的,大部份不會考慮此類學生,校長會內都有共識,如非必要, ...
真𠺢?不過我識人自行收左,都叩到神校

回覆 samchan2179 的帖子

好想八下,是否體藝在全港分齡取到獎項?否則神教多數不考慮架!

引用:回覆+samchan2179+的帖子 好想八下,是否

原帖由 5tgb 於 14-02-17 發表
回覆 samchan2179 的帖子

好想八下,是否體藝在全港分齡取到獎項?否則神教多數不考慮架! ...
咁又唔知有冇攞獎,不過佢係實至名X,聽教聽話,成績,音樂,背景都好

很多學校都喜歡收有多元發展的學生,有獎項支持就更佳。如果有信心孩子能用獎項證明自已,建議自行選一線,叩門一定易過自行已收再叩。

呢d同學實爭住收啦!

叩門本來就難
要小朋友響interview 有穩定既表現又係難
如果interview有好穩定表現個d , 直資都會收晒.
如果無直資offer, 諗住放棄個大機會的自行, 去搏間心儀既叩門位, 應該唔多人會咁做 .
如果個仔/女好勁, 就唔多使擔心如上面講
呢個世界, 但有幾多個好勁?

回覆 豆豆B媽 的帖子

選校其實都是講供求的,多人選的學校又什會高機會呢?多人選的自行就難入啦!好多學校20分抽到都開心到跳起啦!在叩門上超勁的學生多到大家唔信,去11,12區看下就知!要自行無風險,再叩門,點同人地風高浪急都報1-1-1果D人比呀!樓主的做法是保險做法,但客觀數字告訴我們,此做法並非主流。

此做法係唔係主流就唔知, 亦無呢個統計數字. 但係我就有同幼稚園校長傾, 佢就建議我咁做. 反正每人狀況唔同, 都係上來問下有無同類人有成功案例作為參考罷了.

豆豆B媽 發表於 14-2-24 11:13
此做法係唔係主流就唔知, 亦無呢個統計數字. 但係我就有同幼稚園校長傾, 佢就建議我咁做. 反正每人狀況唔同 ...
我有追開呢條題目, 樓主如果真係咁做, 麻煩上來報下考唔考到, 比個參考我地, 造福後人, 多謝

醒目開學勳章 王國長老

cherrybeepbeep 發表於 14-2-14 09:20
感激
慢慢爬.........(無的話自己去學校網頁睇下)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2575944&extra=page%3D1&page=1

Charlotte_mom 發表於 14-2-24 15:02
慢慢爬.........(無的話自己去學校網頁睇下)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2 ...

好有用及好有心機整理, 多謝分享, 感激
‹ 上一主題|下一主題