用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試重考生升呢奇低
樓主: elbar
go

文憑試重考生升呢奇低 [複製鏈接]

中文卷是死亡之卷不在於難, 而是在於飄忽, 小兒校內中文拿C, DSE 只得2, 一個中文一向同小兒差不多的同學校內拿D, DSE 拿5*, 另一個中文一向唔掂的同學校內拿E, DSE 拿4, 一個中文年年拿A的同學, 校內拿A, DSE 拿4, 根本好難由校內成績估計DSE 的成績

Yanamami  D >> 5*? 真嚇人!呢個奇既出現喺我女身上都幾好!  發表於 14-2-1 10:09

ChiChiPaPa 發表於 14-1-31 19:42
我覺得HKDSE中文不是完全有效可靠,它有可能把中文好的學生評為2,也有可能把中文弱的學生評為5。只可惜考 ...
個人覺得關鍵在作文和閱讀兩張卷, DSE 中文作文極易離題, 一離題便只得1/2, 或者U, 即刻玩完
閱讀難度極高, 要求考生估中出卷員心中答案, 撞彩成份偏高, 所以分數上落好大

Marco-ma   阿女在校內中文算強,佢都吾止一次俾中文老師話佢作文 "不扣題目"
不算離題但吾緊扣個題目喎!  發表於 14-1-31 22:22

October. 發表於 14-2-1 13:33
男生可以學多些考試技巧, 尤其是作文, 由挑選作文題目落手, 不求高分, 但求不離題, 穏陣.
...
穏陣可揀記敘文, 冇咁易離題, 但難高分

mummom 發表於 14-2-6 16:05
我真系越睇越驚
我仔是理科男生, 對估估下的答案恨透了,佢死硬!  ...
個個都是估估下, 估下估下就慣, 如果掌握了這種估別人心中所想的技巧, 出來社會工作也可以估到老細想點, 一生受用無窮

ANChan59 發表於 14-2-6 16:48
可以做局長及特區區長
如果加多幾分誠意, 做國家主席都唔難
‹ 上一主題|下一主題