用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試重考生升呢奇低
樓主: elbar
go

文憑試重考生升呢奇低 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

各位所言甚是, 中文卷嘅答案有時真係好令人費解!
文字主要目的是溝通, 如果大部分學生都理解錯, 估錯答案,
咁....係咪有某方面出錯呢??????

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 14-1-31 14:13
我有相同看法!
如果大部份通識是中文作答,理應比率好接近,如果有頗大差異,must be something wrong.

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1742

chichipapa 有些資料可用, 剔除最高最低, 有以下數字, 各位認為如何...

4 級通識效能

中文: 1.72 - 0.83 = 0.89

英文: 0.89 -0.53 = 0.36

似乎英文作答差異較少, 是嗎??
如有錯誤, 請更正.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 14-1-31 23:51
如果不少學生解錯題 ..... 唔貼題 ..... 當然有可能是學生問題,亦有可能是出卷及評卷員有問題....... 如 ...

講件事例:

小女中文測驗通常都是合格多DD,
有次接近全班同學有2/3肥佬,
我女竟然是頭2-3名高分,
無他嘅, 好似小彬彬講"估中出卷員心中答案''.....
如果中文要估估下, 咁出卷/評分是否有問題?????/

醒目開學勳章 王國長老

可能通識份卷淺些 .... 或者改卷鬆手些。不然點解釋,除了會話,作文,理解,綜合的能力在中國語文有17%差距

好似第一年太緊, 考生嘈呀,
香港地...嘈下就得咖啦.........

醒目開學勳章 王國長老

judywan 發表於 14-2-1 01:18
記得你女兒係2013考DSE,成績滿意嗎?

你記錯了...

是今年, 不予厚望, 盡力而為, 隨遇而安.....

Yanamami  我心態一樣~  發表於 14-2-1 10:15

醒目開學勳章 王國長老

我隠隠覺得是評卷員(老師)的水平參差,標準答案太另類及狹窄。

同一分卷,唔同評卷員的理解可以好唔同

似乎兩者都有, 我地咁嘅年紀都未必看得出作者真正想表達D乜,何況學生仔....不同人有不同理解和感受, 點解咁局限,
有時文章仲要是一小段, 沒上文下理, 點估呀,
還有合格率奇低, 究竟想點, 踢人出局??????

醒目開學勳章 王國長老

. 中文跟中國文學較接近

而家就係咁, 中文好似考學生中國文學, 使唔使咁呢!!!

我覺得入得大學中文當然有某程度嘅要求,
文章要通順, 表達要清晰, 理解能力強,
但是而家評分真係狹隘, 只得標準答案.

Marco-ma  阿女都怕會衰係份中作卷到, 因 佢一揸起支筆就思潮湧現, 唔知湧咗去邊...... "作文" 都要段段扣題, 真係好無耐...  發表於 14-2-2 11:30
Marco-ma  阿女話有文學底的學生去考中文一定有著數, 但另一方面, 佢中文老師成日嘈佢, 中作 同 文學作文完全唔同, "唔" 可以自由發揮 同 自舒己見呀.....   發表於 14-2-2 11:25
Yanamami  我都覺得語文同文學好似混埋一齊禁~  發表於 14-2-1 13:42

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 14-2-1 13:08
有得入大學只得18%左右, 理科卷d答案黑白分明, 對錯無爭議性, 唯有係中文卷做手腳控制分數易d,
...

咁....只會踢走理科生和男生, 所以大學女生越來越多, 失衡, 不是好事.....

醒目開學勳章 王國長老

但 ib 的評分標準很公平,學生可以有自己的立場,取分重點是要 "講得通",學生有理據解釋自己的想法,就會拿分。ib 的要求,我覺得是想看學生的文筆,因此,文筆亮麗,寫作能力高的學生,自然會取高分。文學作品本身,只是一個 tool,不是考學生的重點

非常有理, 語文應該是這樣的.

不過你我不在其位.....無奈...

醒目開學勳章 王國長老

A 是 聯 想 ; B是 呼 應 ; C 是 層 遞 ; D 是 對 比 ,

呢D題目真係痴鬼線,
讀文章唔係了解內容,
而係搵埋呢D,

醒目開學勳章 王國長老

ChiChiPaPa 發表於 14-2-3 22:03
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131101/18488407

如果不是用答題技巧,可能得出不同的答案,因寫作的技巧非單一
閱讀理解試卷第16、17題,要求考生回答晏子在《呂氏春秋.士節》中的心情,官方正確答案分別是「十分失望」及「十分自責」,林認為官方答案本身沒有不妥,「問題係,選擇答案可唔可以有更清晰嘅分野?因為四個選擇係有重叠嘅地方,我哋覺得『失望』之餘都可以『無奈』,『自責』?同時都可以『失望』;一個人嘅感情唔會得一種!」

感覺亦非單一....
我睇過阿女嘅試卷,  
有些問作者當時的心情,
我都揀錯,我真係覺得不同人有不同感受.
點解只得一個問案....

‹ 上一主題|下一主題