用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上學期平均成績比上年高3分,下學期set 再升2分,合適嗎 ...
go

上學期平均成績比上年高3分,下學期set 再升2分,合適嗎? [複製鏈接]

學期頭同阿仔(小二),訂立目標,要升3分(其實幾難),阿仔卒之達標,大家都開心到跳起。下學期再訂升2分,阿仔話有信心,希望達標。
   0    0    0    0

回覆:5tgb 的帖子

當然不合適啦!

小學要求平穏都有點難度,我囡時高時低的,有目標是好的,但以分數作準好容易失望

如達不到又點?

引用:學期頭同阿仔(小二),訂立目標,要升3分(其

原帖由 5tgb 於 14-01-29 發表
學期頭同阿仔(小二),訂立目標,要升3分(其實幾難),阿仔卒之達標,大家都開心到跳起。下學期再訂升2分,阿 ...
用分数作标準似乎不太合適,我倾向用名次,如頭三名或頭十名之類,视乎孩子能力而定

我傾向set名次; 全班十名內.
但分數高咗當然開心.

回覆:5tgb 的帖子

我覺得唔需要囉

set 左都冇用, 不過可以用作鼓勵下佢, 二年級姐, 有排追啦, 上到四年又另一個世界, 75-85分已經好好, 好難見到個9字

回覆:上學期平均成績比上年高3分,下學期set 再升2分,合適嗎?

我只希望小囡年年keep到九十幾的平均分!

捽數
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

聽完大家的意見,都有小小想取消先前的目標,但看見孩子很開心,又想試多個學期,到時先考慮取唔取消。
其實用分數作指標是經過考慮的,由於孩子的學校是極傳統學校,學生考試分數很小大起大落,而孩子小一成績亦然。而考第幾會受他人影响,我不想他考不好,又符綠升幾名,故沒有選用。
而由於升3分,自已都很高興了,故祗訂升2分,希望孩子能達到。自已訂目標,最終是希望大家開心,故並無太多壓力及應變方法。

引用:聽完大家的意見,都有小小想取消先前的目標

聽完大家的意見,都有小小想取消先前的目標,但看見孩子很開心,又想試多個學期,到時先考慮取唔取消。
其 ...
其實你講得有D道理,名次好睇同學影響,所以set自己目標分數好D!

回覆:上學期平均成績比上年高3分,下學期set 再升2分,合適嗎?

阿仔好叻叻呀
如果set 左目標令佢更有動力都唔係一件壞事,不過作為家長嘅唔好抱太大期望就真

醒目開學勳章

我通常會要求係KEEP 86分以上為目標(小五).
如果小二要升2分,都要睇你指點樣升, 如75升77 同89升91係兩回事.

小豬嘜 發表於 14-1-29 14:44
我通常會要求係KEEP 86分以上為目標(小五).
如果小二要升2分,都要睇你指點樣升, 如75升77 同89升91係兩回事 ...

同意.

我暫時set咗全班十名內 or 平均分 9字頭有奬.

引用:我只希望小囡年年keep到九十幾的平均分! +

原帖由 JJDBB 於 14-01-29 發表
我只希望小囡年年keep到九十幾的平均分!
初小就易,高小不易!

YuYuMother    發表於 14-1-30 09:06

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-01-29+發表我只

原帖由 skkeung 於 14-01-29 發表
初小就易,高小不易!
所以keep住keep住!

引用:聽完大家的意見,都有小小想取消先前的目標

其 ...
個人覺得,分數也有外在因素影響。如課程深咗,出卷深咗等等!!如果用分數達標而得到喜悅,倒不如從學習態度有所提升,作出讚賞!!小二就洗腦分數的重要,幾時先完結?!

sukitelfold 發表於 14-1-29 17:02
個人覺得,分數也有外在因素影響。如課程深咗,出卷深咗等等!!如果用分數達標而得到喜悅,倒不如從學習態 ...
110% agreed.  雖然身邊的人和環境控制不到,總會問幾多分,如100 就獎....
我會盡量堅持獎勵effort 和態度。

‹ 上一主題|下一主題