用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優學生識朋友
go

資優學生識朋友 [複製鏈接]

0    0    0    1

佢要知道係同人相處上出問題,唔解決呢個問題去補習一樣識唔到朋友
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:佢要知道係同人相處上出問題,唔解決呢個問

原帖由 MASAYA 於 14-01-28 發表
佢要知道係同人相處上出問題,唔解決呢個問題去補習一樣識唔到朋友
都可能其他同學仔妒嫉佢,蓄意冷落佢!

picture 發表於 14-1-28 20:46
都可能其他同學仔妒嫉佢,蓄意冷落佢!
咁呢種同學做唔到朋友係一件好事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

仔,小一,應該未識得冷落他人掛~~~
我反而覺得係小朋友自己態度問題
我隻仔一樣係唔駛點讀都默書100分,但佢唔會隨便認叻
我地由佢細個已不停講:學問無話識得哂嘅,聰明都仲要努力先有高分數!

其實,如果佢真係睇唔起其他人,你係咪應該同學校傾傾,俾多d挑戰佢呢?
恐龍家

引用:佢要知道係同人相處上出問題,唔解決呢個問

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-01-28+發表佢要

引用:仔,小一,應該未識得冷落他人掛~~~我反而

小朋友的社交問題,家長應學習放手。

小一生未識到朋友仔一d都唔奇,資優與否不應成為藉口。(自閉寶寶等則要另外處理。)

引用:小朋友的社交問題,家長應學習放手。小一生

回覆:資優學生識朋友

wiwai1224 發表於 14-1-29 17:44
我只係想了解資優學生係唔係都好多時有呢個問題,因為我接觸過既資優學生都比較獨來獨往。(真心想知,有錯 ...
阿仔因比同齡懂得多,反而吸引更多同學主動同佢玩。

回覆:waiwai1224 的帖子

我仔小一至小二都無乜玩伴,至小三才有一兩位朋友,小四小五才識埋堆踢足球。
試吓參加童軍或隊制的運動項目,可自然點與小朋友混熟。
不過到今年小五,我仔仍在學習聆聽及接納同學的睇法,他仍然覺得由自己完成project較有效率,不喜歡與同學合作做project.
他讀IB課程,老師對團隊合作、open minded均好重視,我只能提點,不能介入。

引用:我只係想了解資優學生係唔係都好多時有呢個

原帖由 waiwai1224 於 14-01-29 發表
我只係想了解資優學生係唔係都好多時有呢個問題,因為我接觸過既資優學生都比較獨來獨往。(真心想知,有錯 ...
我個仔就係同啲同學唔太相處得到,因為佢成日要人跟佢個套,有時會令同學反感,又有時當幾個同學一齊玩時,好明顯佢會自己玩其他嘢,唔係人哋唔同佢玩,而係佢會自動行開,不過整體都算ok,但係唔算受歡迎囉!

回覆:浩霆豬豬 的帖子

我仔呢兩年變得好sociable, 今年老師的評語是:he got a good circle of friends.
原因是他明白與朋友一起玩才開心,他不想好似以前咁。孩子要有領悟才能成長,家長要學習等待。
唔通等日無伴,做父母去幫他安排相睇咩。

引用:Quote:原帖由+waiwai1224+於+14-01-29+發表

原帖由 浩霆豬豬 於 14-01-29 發表
我個仔就係同啲同學唔太相處得到,因為佢成日要人跟佢個套,有時會令同學反感,又有時當幾個同學一齊玩時, ...
我女都係咁呀!所以佢小息好多時自己去圖書館,一係揾老師傾計。老師話其實唔係同學唔同佢玩,而係玩玩下佢覺得沒趣,自己閃走。
但若要group 做活動時,同學總係第一時間唔invite 佢。到老師開始執啲漏網之魚,問邊個想比佢入group, 果陣又會好多人話要佢。所以我都唔知佢係有社交問題,定係咩問題。希望評估完揾到辦法幫到佢啦!

其實都好睇小朋友性格,我個仔小一都可以識到好多同學,包括不同班、不同級的也識到。

引用:Quote:原帖由+浩霆豬豬+於+14-01-29+發表我

原帖由 silvia_ng 於 14-01-29 發表
我女都係咁呀!所以佢小息好多時自己去圖書館,一係揾老師傾計。老師話其實唔係同學唔同佢玩,而係玩玩下佢 ...
我仔咪係囉!學校旅行時老師叫佢哋3-4個人一組,就無同學會邀請佢,無人問佢願唔願意做組員,但人哋夾好曬佢先問又願意收埋佢同一組,佢仲問我係咪佢唔受歡迎

引用:其實都好睇小朋友性格,我個仔小一都可以識

原帖由 boyboy2006 於 14-01-29 發表
其實都好睇小朋友性格,我個仔小一都可以識到好多同學,包括不同班、不同級的也識到。

...
我女係全校都識架!所以我地成日話佢social 怪,估唔到今年突然比我地驚覺原來係咁架咋!

我仔今年小二 資優 小一時班主任都話佢成日笑同學仔蠢 唔肯同人四個一組合作 因為佢覺得人地唔夠佢叻 要自己爭住做晒啲嘢 否則就發脾氣 我同老師都有合作教佢 今年老師仲特登安排佢一對一教一個成績較差嘅女同學英文 初時佢會覺得好煩 教極唔識 後黎慢慢開始明白各人有唔同嘅長短處 互相補足
可幸嘅係佢由幼稚園開始人緣已好好 老師話可能佢叻 受同學歡迎 由一至六年級啲人佢都識 喺街撞到啲學生 佢可以即刻講出人地係咩班 希望佢繼續學習接納能力比佢弱嘅同學仔

‹ 上一主題|下一主題