用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 定 KTS 可否大家俾啲意見?
go

CKY 定 KTS 可否大家俾啲意見? [複製鏈接]

兩間都收咗,請大家俾d意見應該讀邊間好,謝!
   3    0    0    0

好唔同既兩間學校,唔同課程,唔同風格,唔同理念。不如你講多d你既理念同要求俾大家瞭解下先啦,唔喺會俾錯意見。

回覆:Yanamami 的帖子

又嚟!

Christi  這期CKY剛出result,部份家長有此煩惱,不奇怪.  發表於 14-1-28 09:27
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:兩間都收咗,請大家俾d意見應該讀邊間好,

原帖由 Jerrych 於 14-01-26 發表
如果係我個女呢,我選cky。如果係我個仔呢,我選kts。

回覆:evacalbee 的帖子

cky 都好好,好鼓勵小朋友睇多D課外書,增加知識

引用:Quote:原帖由+Jerrych+於+14-01-26+發表兩

原帖由 evacalbee 於 14-01-27 發表
如果係我個女呢,我選cky。如果係我個仔呢,我選kts。
有特別原因嗎?

owennam 發表於 14-1-27 00:06
cky 都好好,好鼓勵小朋友睇多D課外書,增加知識
好奇一問,有甚麼學校唔鼓勵睇多D課外書,增加知識 ?

rainbowcov    發表於 14-1-27 08:50
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

有好多學校掛名就叫小朋友睇多D課外書,但其實每曰都有大量的工課操練,重邊有時間呀!

回覆 owennam 的帖子

簡 d 無咁多功課囉!

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+14-01-27+發表

原帖由 calbee6 於 14-01-27 發表
有特別原因嗎?
只係因材施教,我仔主動性唔高,係果種要畫埋條路比佢行,佢先會行得好的人。阿女係要做project過程中學會知識的人,所以咁選。不過我無咁幸運,兩間都無offer。我覺得如果父母同小朋友受得傳統教育的,kts可能較好,始終香港都係傳統學習模式,而kts各方面都辦得好好。兩間我都好鐘意,真心羡慕有得選又唔知點選的父母。

rainbowcov  所以選學校都係要睇適唔適合小朋友。  發表於 14-1-27 08:52
Yanamami  都啱,有d小朋友要有個規範,太自由就唔得掂,hea hea下。  發表於 14-1-27 07:58

回覆:evacalbee 的帖子

真是投降!

evacalbee 發表於 14-1-27 07:02
只係因材施教,我仔主動性唔高,係果種要畫埋條路比佢行,佢先會行得好的人。阿女係要做project過程中學會 ...

所以選學校都係要睇適唔適合小朋友。

回覆:Jerrych 的帖子

我會選KTS. 因为1. KTS的教学理念我很buy. 讓學生受鼓励及讚赏下學習,提高學習動機。2. 希望小朋友在小學階段培养準備默書,測驗,考试及做功課的習慣。因为將來讀中學都要面对這些及準備公開考试,讀大學都係一樣要面对。 3. 小朋友讀傳统KG,讀得好好,想小朋友繼續多一會,培养自動自覺完成自已功課,温習的態度。 4. 雖然本人相信再活动教學下小朋友亦可以學懂很多知識,不過对小學生來說可能在做project過程中有点兒吃力。當然要完成,應不是問题,但做得好就要家長幫手。所以我希望有syllabus去跟。 5. IB考试对我來說都好有吸引力,不过我會讓小朋友讀完小學後或初中後再評估小朋友能力才决定。我相信於6~9年後應該有唔少中學offer IB 課程,插班應該有機會,再唔係去外国讀,到時再决定,因为唔知到時non Jupus 情況如可。6. 學費平約2萬一年,G6仲平4萬幾,6年平約15萬。計埋中學仲多,可能夠去英国讀2年大學或係香港讀完大學後出國讀個master.

讀CKY的好處,係語境好,中學唔洗煩。

有龍係一個考慮,因為有back up係好事。但龍,吾係唯一考慮。

CKY特點之一都係佢唔係用香港傳統中小學課程, 又唔係國際學校.
好處係一條龍中小學, 唔使擔心升中; IB課程對外國升學較容易
壞處係因為佢唔係用傳統課程, 如要半途轉校可能比較困難; 另外家長能否接受佢地教學方式亦係另一考慮因素
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 tocheung 的帖子

你與其單純聽校長講,不如上IBO看看真正的費用,如果兩個或三個程度都是正式IB認可,人均費用更便宜,問題是能否請到好的IB老師才是關鍵。
http://www.ibo.org/ibap/schoolservices/documents/ibapregionalfees2014v3.pdf

Jerrych 發表於 14-1-26 16:44

如果這兩間揀,我一定揀CKY. 一嚟我比較喜歡一條龍,二嚟我比較重視英普語境,並相信語言能力由小培養,效果很大.KTS也是好學校,我之前去開放日見到的老師,也感受到他們對學生的愛護,該校也重視英普吧.但我覺得語境方面CKY會強一點. 但不少家長入KTS是想升中搏入名校, 這每個人對教育的信念不一樣, 沒有對錯,挑一間合自己價值觀的學校吧.

講到閱讀風氣,講真,要培養閱讀興趣,日常生活當須有時間/有空間/才有這心情去爬自己喜歡的書.也的確,基本上所有學校都會鼓勵閱讀,但一些學校在課程結構/功課/考試/測驗等等的制度,實質上是打擊了小朋友閱讀(講的是課外書,自己喜歡的書,不是指課本)的興趣,起碼沒有時間看書. 而我所接觸過CKY的學生,的確書不離手.朋友女兒在那裡讀,也說同學之間分享交流書本的風氣很好,很主動跟同學互相介紹好看的圖書. 這大概也源自CKY的功課測考壓力不大,學生才有這空間這時間這心情做這件事. (KTS這方面我不知道,所以無從評論. 而我也不是說其他學校都是口講提倡實質做唔到.我只是說我在CKY看到的東西.)

回覆:CKY 定 KTS 可否大家俾啲意見

入kts,  怕乜升中。
有實力,無怕

‹ 上一主題|下一主題