用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 收到學校社工電話, 有免費訓練
go

收到學校社工電話, 有免費訓練 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

學校社工話, 政府有俾學校申請津貼, 俾自閉學生上訓練, 12個sessions, 政府安排左4個機構, 我仔學校係明愛
社工話, 訓練員本身有套教材, 不過訓練員會根據返小朋友資質同需要再微調, 最重要係: 4人一組費用全免, 上足12星期

唔知你小朋友學校有無安排申請撥款呢? 快d打個電話問下學校社工呀
   0    0    0    0

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我地都有,共11堂,每堂45分鐘,全免。

醒目開學勳章 王國長老

交左d稅, 有d回報

恭喜恭喜! 希望仔仔得到好好既幫助!

only for primary schools?

醒目開學勳章 王國長老

咁我又唔知呀, 我估係掛....(我估咋)

請問 train 什麼?  社交小組?

醒目開學勳章 王國長老

應該係社交溝通果D啦, 學校社工話, 明愛會睇返組員表現同需要再微調wor, 因為一班人數少嘛, 譬如見佢地表達差, 就會主攻表達, 易發脾氣就會教情緒管理咁

回覆:收到學校社工電話, 有免費訓練

恭喜,希望小朋友有進步。

引用:學校社工話,+政府有俾學校申請津貼,+俾自閉

醒目開學勳章 王國長老

我仔學校係直資, 應該其他官津學校都有份, 我見學校同時間開左幾組, 又自理又盛, 咩funding又唔知呀

引用:我仔學校係直資,+應該其他官津學校都有份,+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-27 發表
我仔學校係直資, 應該其他官津學校都有份, 我見學校同時間開左幾組, 又自理又盛, 咩funding又唔知呀 ...
我以為係津校先有,原來直資都有 ?可否告知是什麼資助計劃的訓練呢?

醒目開學勳章 王國長老

社工話係政府fund, 會安排4個機構其中一個黎教, 我地係明愛, 我都唔知其他詳情呀, 咁既然直資都可以申請, 應該津校都可以啦

回覆:收到學校社工電話, 有免費訓練

希望阿仔9月讀小一時,仲有呢d組。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題