用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒算唔算名幼?
樓主: Abc133
go

聖羅撒算唔算名幼? [複製鏈接]

引用:咁佢出唔出到d名人或學生的成就如何? +

原帖由 Abc133 於 14-01-11 發表
咁佢出唔出到d名人或學生的成就如何?
唔好玩啦幼稚园咋!如果陳方安生讀村校出身,你會俾個女讀嘛!?

引用:我覺得個名響唔響都重要,去考小學好似著數

我覺得個名響唔響都重要,去考小學好似著數d。
我朋友個女讀st cat, 今年考小一都只係得一間收,其他waiting,reject ! 真係好睇小朋友臨場表现呢!學校真係好其次!

回覆:toutou1024 的帖子

會係參考元素之一嫁

回覆:toutou1024 的帖子

係羅,所以都唔知店揀好

引用:係羅,我都聽聞聖羅撒扣門沒著數,自己人都

係羅,我都聽聞聖羅撒扣門沒著數,自己人都唔收自己人,攪到聖幼d學生覺得真係好差咁。

...
好多學校對自己幼園生同其他幼園生都係一樣, 佢地主要睇學術成績收生。無辦法,要收一d'得' 既學生。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

咁你知唔知聖幼學生升小嘅去向?好似話得10%左右學生可升聖小。其他去了哪裡呢?

我大女上年畢業,以我所認識家長既小朋友,多數都是讀津小,有人派左或叩左聖羅撒,協恩,瑪利諾,st mary, 油天,九官,新華德,两間埾家等等,以我小朋友為例,就算考左入私校,我還有細女跟尾,,所以我都選擇入津小

回覆:2PGirls 的帖子

嘩!派得好好喎!派嘅津小激正!

其實你可以考左先,考到先煩啦!協幼or聖幼都過二千人考,出年仲要龍年,難上加難,到時你就知係學校揀你,唔係你揀學校了。千萬不要以為常常有人出post「乜乜vs某某」就以為考學校很容易呢!他們只是少數,好多人都冇乜offer。所以都係考到先煩啦!

當然,當中亦有人派得不好,但後來都叩到不差的津小和私校

回覆:lauwingtai 的帖子

嘩!成2000人考選190個左右即是約20選一,米仲難考過st cat!!!

Oh! 小一統一派位這個機制令人好困惑,沒辦法把握

唔知你對小一統一派位有乜高見?可唔可以分享下呢?

toutou1024 發表於 14-1-11 20:20
我朋友個女讀st cat, 今年考小一都只係得一間收,其他waiting,reject ! 真係好睇小朋友臨場表现呢!學校真 ...
st cat教english係咪好好? 你bb讀得開心嗎? 洗唔洗出去補英文? 我都諗緊攔間語境好的或是著重全人發展的好呢?

引用:Quote:toutou1024+發表於+14-1-11+20:20+我

原帖由 happybbpig 於 14-01-13 發表
st cat教english係咪好好? 你bb讀得開心嗎? 洗唔洗出去補英文? 我都諗緊攔間語境好的或是著重全人發展的好 ...
唔係我個小朋友,係我朋友個女,所以我都唔清楚呢!

‹ 上一主題|下一主題