用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基剛收信
樓主: phonengan
go

九龍塘樂基剛收信 [複製鏈接]

引用:睇咗咁多留言,有些感慨!in幼兒園,實有人

原帖由 puikit2012 於 14-01-14 發表
睇咗咁多留言,有些感慨!in幼兒園,實有人歡喜有人愁。特別係名幼,大家難免會更加著緊,我樂意在此分享自 ...
肯用心詳細同大家分享,比十個贊
我中意樂基係因為佢教育理念同埋用家都話老師有愛心,學校係happy school小朋友又學到野。我囝囝果日表現都好好,係個group中都算突出,同埋係佢in咁多間中最合作同表現最好一間,但結果係rejected. 講真我哋都有小小失落,不過我又真係覺得從幾千人中揀7*個小朋友唔係件容易嘅事,即便係老師睇心情而定都可以理解,因為老師都係人,我諗無人可以話自己可以做到絕對公平公正。樂基嘅interview唔能夠話好,但並唔影響佢係一間好學校,畢竟教學先係最重要嘅嘢。講真in咁多間,樂基嘅老師係我見到最經驗豐富嘅,in我哋嗰個普通話老師非常好。仲有interview果日班義工家長都令我加分比樂基。真心恭喜入到嘅小朋友!我大概會出年再戰

引用:真的多謝大家大方分享自己的經歷,學位始終

原帖由 lilykksw 於 14-01-14 發表
真的多謝大家大方分享自己的經歷,學位始終太少,難容納更多合資格的小朋友,希望學校會開更多分校,培育人 ...
我可以講小學競爭係考幼稚園嘅100倍咁攰,因我大女經歷緊。喺香港讀書,苦了家長,累了孩子⋯⋯

回覆:九龍塘樂基剛收信

睇完,只可講一句,吃不到的葡萄是酸的。

香港怪獸家長典型例子,有咩唔輪到自己小朋友,第一件事投訴學校,大駡學校唔識欣賞自己個仔女。

其實出來社會,有好多時你咩都做足晒,都要睇緣,或者你以為自己好,人地又有佢既標準,或有好多人仲好過你。特別係一間咁出名競爭咁大既學校。咁都接受唔到,將來如何讓小朋友成熟面對社會呢。係咪一世要幫佢出頭呢

brrbaby2007  so true  發表於 14-1-16 09:17
doctormama    發表於 14-1-15 03:42

又有人教訓人。憑咩呢?哎~

我們絶不是什麼吃不到的葡萄,每間學校也會reject人,但為什麼有那麼多人對它失望,是因為當曰的interview真的很有問題,請用心看之前很多jm的經驗才說些風涼話吧!

我的小朋友幸運地有 PM  offer. 我哋有 join 第一期 toddler playgroup. Playgroup NET 老師也有少少 tips 比我哋準備 interview, 都係叫我們敎吓小朋友 colors, shapes, animals. 但最緊要的 tips 是最好比小朋友自己先試吓做,唔好立即幫助佢。仲有佢話可以 translate, 但唔好太多次/太緊張講幾次。

我 group 內的全部也是父母一齊 interview, 只有我唔係, 因我覺得自己一個會 handle 得好d同當返 playgroup 咁。 我的小朋友perform 也 ok, 坐得定,我冇乜提水,自己做到,但不是 100% 做啱。

我 見我 group 內的家長也比較緊張, 我見佢地媽媽 translate 完, 爸爸再講, 媽媽又再講,或者幫佢做埋。當然我不知道他們有沒有 offer, 但以 playgroup 老師所説, 他們應該喜歡小朋友自己嘗試做,對與錯唔知係唔係關鍵。

brrbaby2007    發表於 14-1-16 09:18

Hi,

大家可以在facebook 找< 2014 樂基幼兒學校 (KLT, ASCOT, PICTORIAL) pn班 >, 以後可以齊討論

liammama  「2014 - 樂基(九龍塘) PN Group」  發表於 14-1-16 03:25

引用:我們絶不是什麼吃不到的葡萄,每間學校也會

原帖由 Moonlight819 於 14-01-14 發表
我們絶不是什麼吃不到的葡萄,每間學校也會reject人,但為什麼有那麼多人對它失望,是因為當曰的interview ...
U r right. 同意您的回應。唉! 教訓人也應該要有禮貌,和客觀地分析。

回覆 bb8608 的帖子

Oh...明白了!我同我老公太緊張、不停translate 添!恭喜你,收到offer!!

引用:Hi,大家可以在facebook+找

原帖由 ho_york 於 14-01-14 發表
Hi,

大家可以在facebook 找< 2014 樂基幼兒學校 (KLT, ASCOT, PICTORIAL) pn班 >, 以後可以齊討論
i cant search this group

引用:我的小朋友幸運地有+PM++offer.+我哋有+joi

原帖由 bb8608 於 14-01-14 發表
我的小朋友幸運地有 PM  offer. 我哋有 join 第一期 toddler playgroup. Playgroup NET 老師也有少少 tips  ...
Congrats ~~ Thx for ur sharing!  
亞囡一月大b, 個日表現都ok, but rejected.  雖然都不存希望.. 不過都想知道多d 有咩地方需要留意吓... 我地冇幫手, 不過真係比較緊張咁 Translate , 呢點真係冇留意到...  相信呢點唔係唯一reject reason... 不過之後個d interview 值得留意吓.. Thx  

引用:Hi,大家可以在facebook+找

原帖由 ho_york 於 14-01-14 發表
Hi,

Can't search the group either.

liammama  找到這個,「2014 - 樂基(九龍塘) PN Group」  發表於 14-1-16 03:25

究竟waiting同reject 信係咪同一封信?

我仲未收信,其實係唔係點都會有reply?

引用:我仲未收信,其實係唔係點都會有reply? +

原帖由 hkvdak 於 14-01-15 發表
我仲未收信,其實係唔係點都會有reply?
咁你要打去學校問下喇,之前有講15號都未收到信就打番學校查詢

回覆:puikit2012 的帖子

講得好

引用:Quote:原帖由+hkvdak+於+14-01-15+發表我仲

原帖由 lilykksw 於 14-01-15 發表
咁你要打去學校問下喇,之前有講15號都未收到信就打番學校查詢
Thanks

引用:分享一下.我同朋友分開報,+恰巧地一齊inter

原帖由 fillaHK 於 14-01-14 發表

我同朋友分開報, 恰巧地一齊interview, 都係一月b.
重點係識人好過識字。你應叫朋友介紹埋你入去。

《《已隱藏》》

引用:Quote:isoalc+發表於+14-1-15+09:18+i+cant

原帖由 liammama 於 14-01-16 發表
找到這個,「2014 - 樂基(九龍塘) PN Group」
still cant search it

‹ 上一主題|下一主題