用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
樓主: idemily
go

48網討論下大家怎樣排位   [複製鏈接]

咦?呢幾間48網的熱門學校都用唔哂自行派位的配額?!咁咪即係無分都入到?

藍田循道衛理小學   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

觀塘官立小學(秀明道)   暫定統一派位學額(83) 自行分配學額(63)

香港道教聯合會圓玄學院陳呂重德紀念學校   暫定統一派位學額(88) 自行分配學額(63)

中華基督教會基法小學(油塘)   暫定統一派位學額(100) 自行分配學額(75)

去年藍循在統一派位階段得四十幾個位咋!

至於在用盡自行派位的配額的熱門學校中,兩間兆強在自行分配階段學額一樣(75)

,不過去到暫定統一派位學額,聖公會德田李兆強小學仲有70個,反而聖公會李兆強

小學只係得番60個。想不到平兆仲搶手過德兆!

a_mum2009  德兆一級17x人, 平兆一級14x人左右  發表於 14-1-9 15:39
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

lauwingtai 發表於 14-1-8 16:38

Anyway, 48區統派學額由2013年的1345名加至今年的1715名(+27.5%), 而46區借位學額由2013年的96名加至今年的 ...

加得咁多位,即係需求都係加番咁多,係咪易抽左都應該係因校而異。而對一d
熱門但無加到位的(如聖馬太、兩間兆強)只會係更難抽中。

48 網真係好難搞,以統一派位學額總數等於全區準小一生人數計(共1865,
唔知有無計錯),最多位果間油基法(100個位)第一志願中簽率亦不過 5.4%
。幾間熱門學校(藍循、聖馬太、兩間兆強、兩間官立、油基顯、油基發,加
埋不過得35%,即係就算大家的第一志願分得勻,都仲有65%要跌落第二志願
!如果佢地頭八個志願都係呢八間,恐怕都要在三寶見喇。

所以如果有得跳船,真係要好好計劃一下!

魚兒小寶貝 發表於 14-1-14 17:14

睇今期親子王, 沙田區既校長建議該區家長"首志願搏, 次志願保", 你睇番我地48網要加班再加每班人數兼用埋4 ...

而且我估我在 #90 提過的八間熱門學校(藍循、聖馬太、兩間兆強、兩間官立、油基顯、油基法)
只能放第一志願,若放在再打後的志願應無乜機會。

魚兒小寶貝  根據情報, 放第二是有機的, 只是機會係好微好微好微...  發表於 14-1-14 17:45

wendyaupooh 發表於 14-1-15 23:40

秀明官小排乙2有無機呢?請指教

舊年好似有家長放乙一抽唔到。

如果用觀塘(KL5)中一派位的思維,即係放區外的得幾個位的Bl英中在前列位置,
分分鐘會執到雞!(坊間笑稱呢d叫執雞位)

今年借46網的學校每間都有十幾個位,當中有在自行階段已「世襲」左統一派位的學校
,如果夠膽放呢d學校在乙二、乙三,唔知會否好似中一派位咁一樣執到雞呢?!

louiseter 發表於 14-1-19 01:19

終於下了決定:

甲1: 區外學校
甲2: 油基法
甲3: 油基顯
乙1: 油基法
乙2: 聖安當
乙3: 陳呂

乙四放秀明都得丫。

idemily 發表於 14-1-20 08:53

最後交表, 同之前一樣經甲一, 同乙一至乙五無變), 但係乙六至乙二十就大變動
甲1. 油塘基顯
乙1. 油塘基顯 ...

我覺得你的排位好穩陣,good luck!

PS:今年的選校中心還在秀天?

idemily  thanks~~
今年係油塘基顯, 我成機同個仔洗腦, 話呢間小學好好, 等佢印象深刻  發表於 14-1-20 15:10
‹ 上一主題|下一主題