用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 K3資優兒童考小學
go

K3資優兒童考小學

暫時,我「隱瞞」我仔是資優兒童或者該校唔收portfolio的小一申請,我仔大部分有offers, 2nd in, 3rd in。反而,我在portfolio 講咗佢係資優的話,衰哂!當中包括,標榜有資優program的學校。

引用:暫時,我「隱瞞」我仔是資優兒童或者該校唔

原帖由 bubuG 於 13-12-23 發表
暫時,我「隱瞞」我仔是資優兒童或者該校唔收portfolio的小一申請,我仔大部分有offers, 2nd in, 3rd in。 ...
補充,我仔不是亞氏寶寶。

With a parent naming his/her son being gifted, the schools are not afraid of dealing the child, but the parent

Ononma  Totally agree.  發表於 13-12-24 10:08

引用:With+a+parent+naming+his/her+son+being+g

原帖由 ikerberg 於 13-12-24 發表
With a parent naming his/her son being gifted, the schools are not afraid of dealing the child, but  ...
You may be right. As said, I didn't disclose my son being gifted in every school application but only to the schools claiming that they provide gifted education program. I just want our son to have professional / more structured gifted education from those schools....

引用:暫時,我「隱瞞」我仔是資優兒童或者該校唔

K3已可確定係資優?

引用:K3已可確定係資優?

原帖由 linuswin 於 14-01-21 發表
K3已可確定係資優?
可做韋氏(第三版)。六歳以上做香港韋氏第四版。

引用:Quote:原帖由+linuswin+於+14-01-21+發表K3

ikerberg 發表於 13-12-24 06:57
With a parent naming his/her son being gifted, the schools are not afraid of dealing the child, but  ...
吓??!  即系話 唔好比學校知道小朋友系資優會好 D ?

準媽咪 發表於 14-3-11 16:40
其實應該先了解下心儀學校有冇資優教育組。

引用:Quote:準媽咪+發表於+14-3-11+16:40+吓??!+

原帖由 Anniemun 於 14-03-11 發表
好多間都話自己有。

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 14-3-11 16:40

係,所以我上小學前一路唔去check
反而上咗小學先做

Anniemun  Agee,六歲前做好多小學不睇的。  發表於 14-3-11 22:41
恐龍家

小曳人 發表於 14-3-11 22:20
係,所以我上小學前一路唔去check
反而上咗小學先做

吓??!  死火!!

尋日邊睇你地 POST 邊等呀仔出來  (入左去做評估, 幼稚園叫)

結論係:  特優  (但即系點??)

仲話將來會比一份報告將來既小學做參考!!!  唉! 點算!

其實我一直 15 / 16 去唔去評, 知左又驚, 唔明又驚!!

唉! 依家仲擔心多左! 慘!!!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-3-11+22:21+編輯

原帖由 小曳人 於 14-03-11 發表
我一直靠自己觀察+班主任feedback,最終拖到小二先逼住做。

醒目開學勳章 貢獻勳章

iantsang 發表於 14-3-12 23:03
我一直靠自己觀察+班主任feedback,最終拖到小二先逼住做。

見你嗰呢度出現,又攞數學獎,都估緊架喇!
恐龍家

引用:Quote:準媽咪+發表於+14-3-11+16:40+吓??!+

原帖由 Anniemun 於 14-03-11 發表
認同。有些小學對資優學童有特別的培訓,若家長表明孩子屬資優生,未必唔好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 14-3-12 13:29
吓??!  死火!!

尋日邊睇你地 POST 邊等呀仔出來  (入左去做評估, 幼稚園叫)

唔同地方應該有唔同嘅指標
你應該問幫你解報告嗰位,即係大約幾多
不過點都over 130架喇!

你如果去考學校,建議唔好夾入去portfolio,除非你清楚學校點睇,否則唔好搞!

其實好多學校都有唔同程度嘅支援,但最終,最重要係家長嘅支持同態度,所以,唔駛太擔心,因為擔心都無用!個小朋友依然係你嘅心肝寶貝,佢係咪資優你都會咁錫佢,一樣盡能力教好佢!係咪?!

恐龍家

回覆 準媽咪 的帖子

Do not say any figure to school for gifted child.
It is no good at the end.

It is past experience from many parents with gifted child.

醒目開學勳章

引用:Quote:iantsang+發表於+14-3-12+23:03+我一

原帖由 小曳人 於 14-03-13 發表
見你嗰呢度出現,又攞數學獎,都估緊架喇!
其實最大問題係情緒波幅一直會間中出現,雖然我由佢細個開始已經不斷教導佢了解自己嘅情緒,以便易於自我控制,但明白到小朋友面對問題頗多,所以困難仍有。

呢個一直係我最唔想見到嘅,就係個女同我一樣。我細個時完全無支援,依家回想仍然係非常難受嘅經歷。正面睇我用咗幾十年調整自己,應該會幫得到佢。至少,呢個世界起碼有一個人明白佢。

sampapa 發表於 14-3-13 11:34
回覆 準媽咪 的帖子

Do not say any figure to school for gifted child.

咁系咪應該即刻叫停佢,唔好拎副本比將來既小學?? 雖然前日份報告系冇 number 既。

11月填抽獎卷,仲填左間冇 "拔尖" 既學校呢!

因唔想小朋友被標籤為有情緒問題!!