用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寧願讀二三線直資,也不應讀津校?
樓主: Bear999
go

寧願讀二三線直資,也不應讀津校?   [複製鏈接]

一般直資資源係多過津校, 因為有政府津貼又可收學費,
例如最貴的SPCC, 學費 $60,000 + 政府 $44,000 = $104,000 per 學生. 與國際學校差不多.
一般直資, 學費 $30,000 + 政府 $42,000 = $72,000
津校根本無得比.

我去過數間地區2,3線津校開放日, 沒有一個坐厠係完整.

直資最大優勢係自主性強, 教局監管很小. 又可自定教學語言,
所以各直資有不同風格, 不是只有學術成績一條路.

例如:
TSL, LMC, SMC ----英語環境
Logos ----- 平民IB
GT, EC ---- 愉快學習
ICQM ---- 音樂

chingcging 發表於 13-12-17 13:47
別傻了,收2家茶禮,唔一定放係學生身上。辦學亦是一門生意,冇錢落袋冇錢賺會做咩?!你哋睇吓佢哋嘅finan ...

直資係市場主導, 全港收生, 做得唔好自然摺埋, 做得好我又唔介意比學校賺

chrischeung 發表於 13-12-17 13:59
津小有政府撥款,學校會用盡所有錢。而私校直資相信為了賺錢唯有想盡方法 ...

但津校事事都要等申請撥款, 一線津校就話有捐款,有辨學圑體撥款,
二,三線津校就又殘又舊, 想做都無錢
‹ 上一主題|下一主題