用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校心得
go

升中選校心得 [複製鏈接]

自行選第一志願高少少banding,第二志願要合自己banding,唔知banding,就問老師。
希望在自行有人收。不要等大抽獎,今年扣門很渺茫。
如果是band 2,就選直資英文中學。
   2    0    1    0

如果自行收。。。。最弊無人會知自行果兩間收唔收,直至放榜。

引用:Quote:yanamami+發表於+13-12-16+20:55+如

原帖由 goodboy1 於 13-12-16 發表
教育局成曰用“小人之心度君子之腹”, 惊住有了結果,無人會去用心完成埋下學期..中學生涯才剛剛開始,唔 ...
只是籍口,其實是不想有公開資訊讓學校,家長同學生比較!

goodboy1 發表於 13-12-16 20:51
直資英中, 會收B2學生
直資沒規定學校的教學語言,所以直資學校不論組別,大都會以英語教學為主,盡量提供一個優良的英語環境給同學選擇。但是一般所謂的band 1官津學校都已經是英中學校,那麼直資在語境方面的吸引力對band 1同學來說並不強。因此部份直資的對像就是未能進入band 1英中的band 2同學了。我地發覺除了幾家頂尖的band 1直資之外,大部份都是band 2直資而矣。

saiwanho  坦白說,非傳統名校的直資,是否值得花錢去讀,真的要三思。當局希望打破標簽/名校效應,根本不可為的。  發表於 13-12-17 00:55
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:goodboy1+發表於+13-12-16+20:51+直

原帖由 ohnono 於 13-12-17 發表
直資沒規定學校的教學語言,所以直資學校不論組別,大都會以英語教學為主,盡量提供一個優良的英語環境給同 ...
我都同意樓主說法,雖然是以B2為主,但成績不能太差,因為要面試,一點也不易,直資通常收B1尾,B2頭,正正常常的學生,最低限度,會選操行較佳的同學。

我覺得非傳統名校的直資,家長仍花錢去讀, 不全為英語 (因他們是比得起錢去補習班), 反而是為全人教育 & 同學品德

回覆 opclk 的帖子

我已用了兩次

我諗升中真係好個人,亦視乎不同環境而有不同的考慮方法。
樓主的方法較適合好怕玩只靠幸運大抽獎的同學而希望盡快能爭取於自行時攪掂的同學,特別是一眾band 1頭有能力的同學。

但對於band 1中的同學,他們像是欠缺了一點競爭力,但區內又有些極受歡迎的band 1頭中學,於是唯有靠大抽獎才有機會。這種情形唯有放棄自行或照選這些中學,最多唔得就玩大抽獎。所以點解要搏高少少就係咁解,有時band 1C同學不妨可以搏間1B。

相反2A搏1C就會相對較難,因為1C的同學一般會在成績上飄忽少少,好驚一跌就跌落2A,大抽獎真係冇人情講,band 2就係band 2,要等人家band 1抽完有位剩才輪到你,還要承受抽唔到時,唔知派到幾後的band 2學校。所以1C同學有部份都係傾向樓主的做法,特別是那些邊緣同學,希望擺脫第三次呈分的風險,希望盡早於自行時成功被取錄。當然有部份有信心三次呈分後可以保留band 1的同學仍會寄望大抽獎會帶來奇蹟的。

2A同學就比較尷尬,因為一方面可寄望第三次呈分能升band,若太早揀2A學校,萬一成功了就等如放棄了之後的升band和大抽獎的機會。另一方面又驚1C學校唔夠1C同學競爭。

如果真係像樓主咁講就容易解決。但人總是心多,揀完之後交了表又會後悔,後悔點解揀一間冇機會嘅,又或會後悔點解唔揀高一班的學校搏下。等間見隔離阿乜太個仔考得差過我,但揀兩間都咁搏,又覺得自己揀錯了。總之就成日都會覺得揀錯。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:chanpa 的帖子

我囝囝是你小朋友的學弟,今年小五,可否pm分享過去1-50名內大概可入那類學校。謝謝

引用:回覆+opclk+的帖子 我已用了兩次

原帖由 chanpa 於 13-12-18 發表
回覆 opclk 的帖子

我已用了兩次
Chanpa, 忘了用引用,想請教上面帖子的問题。

回覆 ohnono 的帖子

其實好明白你的說法.
小朋友考試真系好飄忽, 派到好的band1學校當然好開心.  
一日未放榜真系左度右度, 之前有band1生(頭幾名) 派band2中1的學校, 果種落泊心情, 唉......

其實自行最好是表現的時候,band1,band 2祗差少少分,很多學校就是明白。我校有位band2學生入了頂級津男校,全band1男同學無個得。無特異功能,祗係自我介紹,傾計一流,因他能言善辯。最緊要一定有第一輪見

引用:Quote:goodboy1+發表於+13-12-16+20:51+直

原帖由 ohnono 於 13-12-17 發表
直資沒規定學校的教學語言,所以直資學校不論組別,大都會以英語教學為主,盡量提供一個優良的英語環境給同 ...
好多這類直資報稱收Band 1學生為主!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小蜜蜂BB 發表於 13-12-18 14:24
其實自行最好是表現的時候,band1,band 2祗差少少分,很多學校就是明白。我校有位band2學生入了頂級津男校 ...
我估係喇沙!喇沙係最有機會索性唔睇教局的排名次第就開始面試和取錄的學校。而且佢地第一輪又係全部見晒。自行最好的地方就係沒有banding出,學校唔睇排名次第都唔知你考第幾。
不過這個同學真利害,只憑其三吋不爛之舌贏盡天下,一定要好有信心才可以!

goodboy1 發表於 13-12-18 15:10
人的性格個個不同, 有分內向型、外向型, 甚至雙向型.. 因應學生面試時口才了得, 就認為一定聰明過人, 會否 ...
你講緊阿乜生!不過我真係好配服佢的口才,有些人係老實,好像另一個乜生,疙口疙舌真係輸蝕!
‹ 上一主題|下一主題