用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙vsSFA
go

蘇浙vsSFA [複製鏈接]

誠懇希望大家俾D意見於以下方面
1. 學業成績
2. 功課量
3. 語境
4. 校風
5. 升中情況
6. 家住北角
謝謝大家!!

0    0    0    0

回覆:蘇浙vsSFA

SFA 是7:50am 返校的,而其中無校車到北角喎,樓主真係要考量清楚呢個問題才應該睇其他喎,因為一讀就六年的。

回覆:sp3014 的帖子

多謝你的意見!這正是我覺得頭痛的地方,如兩間在各方面都相差不遠,我都會選近屋企好D。

引用:多謝你的意見!這正是我覺得頭痛的地方,如

原帖由 DEMAMMY 於 13-12-12 發表
多謝你的意見!這正是我覺得頭痛的地方,如兩間在各方面都相差不遠,我都會選近屋企好D。

...
SFA一样冇中学直上!

蘇淅,我覺得兩間都係好學校,近D小朋友返學舒服D

一間happy school, 一間谷到暈, 睇自己取向啦. sfa 有成80%上band 1, 蘇淅就唔知.

SFA星期六都有課外活動,如參加,咪六日都過海,

回覆 悠揚 的帖子

Actually 蘇淅 is not a happy school, it also very "谷", the secondary school allocations results were pretty good.

Year 2012
聖保羅男女 - 2
聖保羅書院 - 4
拔萃女書院 - 1
皇仁書院 - 2
喇沙書院 - 2
庇理羅士女子中學 - 7
張祝珊 - 4
瑪利曼 - 2
聖保祿學校 - 2
聖約瑟 - 2
中國婦女會 - 4
聖馬可中學 - 5
聖保祿中學 - 1
聖氏提反書院 - 8
港大同學會 - 2
中華基金會 - 18
KCIS - 1
慈幼 - 1
蘇公 - 1
聖士提反女子中學 - 1
漢華 - 1

Year                 2010        2011
聖保羅男女中學        3        1
拔萃女書院        1        1
皇仁書院                        1        2        
庇理羅士女子中學        5        4
張祝珊英文中學        12        3
瑪利曼中學        2        1
拔萃男書院        1        
聖保祿學校                1
聖約瑟中學               
英華女學校        1        1
聖公會林護紀念中學         1
聖士提反女子中學        1        
高主教書院                1
香港中國婦女會中學1        1
聖馬可中學        6        1        
華仁書院                       1        
聖保祿中學        1        1        
港島民生書院        1        3
香港真光中學                1
沙田蘇浙公學        1        1
金文泰中學        1        
中華基金中學        12        9
嘉諾撒書院        1        1
英皇書院        1        2
衛理                1
聖保羅書院        4        4        
香港管理專業協會
李國寶中學        1        
聖士提反書院        4        4
港大同學會書院        1        4
播道                2
顯理中學                 1
培僑中學                2
寶血中學                       1        
明愛屯門馬登基金中學        1
閩僑中學                1
KCIS                1
漢華                4
Other school
(incl.
overseas study)        52        49

Forr details, please refer to this URL http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2343993&extra=page%3D1

悠揚  可能因我朋友女讀蘇浙, 她常說蘇浙比出面學校淺, 而佢女每星期操水四天, 平日還有好多時間睇課外書, 我直覺以為谷的學校, 時間都用左去應付測考啦  發表於 13-12-12 15:56

回覆:LA_BB 的帖子

功課量及校風如何?似乎兩間都不重視課外活動。

回覆:DEMAMMY 的帖子

請問多唔多蘇小一生到名校插班?

DEMAMMY 發表於 13-12-12 16:18
請問多唔多蘇小一生到名校插班?
蘇小其實都是一間不錯的學校(因有幼稚園的同學仔去咗呢間),但如果你target插班,我相信sfa會適合你多些。因為經過sfa , 會較容易應該其他學校插班的筆試,當然最後插唔插得成都好睇小朋友其他方的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA小一功課量:少 (第一個學期平均4-7; 第二個學期經常2-4)
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

多謝你的資料,想請問小朋友讀得開心嗎?校風和課外活動如何?學校多要求嗎?謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

DEMAMMY 發表於 13-12-12 19:17
多謝你的資料,想請問小朋友讀得開心嗎?校風和課外活動如何?學校多要求嗎?謝謝!

...

我個仔本身係鍾意做功課加上有d小聰明嘅人仔 ,基本上科科都應付到,唔覺得特別深
問咗佢幾次,佢都覺得課程/適應OK,鍾意返學
學校課堂紀律要求幾嚴架,小息跑會俾老師鬧,但阿仔基本上都肯守紀律,而且鍾意小息去閱讀城堡攞貼紙,午餐後又同同學捉棋,所以都幾開心架!
課外活動都係d大路嘢,你可以上學校網頁睇睇,有個時間表可供參考
so far 唔覺學校有無理要求,最多嘅要求係"準時交通告",就算小朋友測驗默書唔係太好成績,都無聽聞老師有說話同家長講 (可能留返家長日講都唔定啦~)

有報導講過SFA有大約20%學生屬資優,學生平均IQ都比較高,學校配套上會比其他小學較為全面;另外,家長亦不宜太過緊張排名,SFA英文教高一年,數學教高半年,基本上底子打得好,上到中學都輕鬆過人!

wendysuperbaby  你講得好啱,小學打好d基礎,上到中學都輕鬆d。  發表於 13-12-13 09:40
恐龍家

引用:誠懇希望大家俾D意見於以下方面 1.+學業成

原帖由 DEMAMMY 於 13-12-12 發表
誠懇希望大家俾D意見於以下方面
1. 學業成績
2. 功課量
蘇浙 較佳

你家住北角,SFA太遠了,幾好都假,每日來回2小時

不過樓主住北角……個人認為近唔近屋企是首要考慮!

近屋企, 當然係首要考慮, 小朋友都需要多些休息時間。我們有時都唔想日日坐成個鐘返工, 何況小朋友?
加上蘇浙也是一間不錯的學校,升中派位又好。

多謝大家寶貴的意見,真的很有用。

‹ 上一主題|下一主題