用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問, 有哪些小學是以愉快學習,少功課, 鼓勵閱讀為教學 ...
go

請問, 有哪些小學是以愉快學習,少功課, 鼓勵閱讀為教學模式 [複製鏈接]

傳統小學普遍都是趨谷學生, 多功課多測驗, 題目又比較深. 我在考慮, 希望孩子在少功課少測驗 但鼓勵閱讀的小學中成長, 請問有這類小學嗎? 是否這些學校都被視為較差band的?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:傳統小學普遍都是趨谷學生,+多功課多測驗,+

原帖由 cmyg 於 13-12-10 發表
傳統小學普遍都是趨谷學生, 多功課多測驗, 題目又比較深. 我在考慮, 希望孩子在少功課少測驗 但鼓勵閱讀的 ...
置頂有個帖可以睇睇。Banding係俾學生唔係俾學校。至於成績方面,好多都已經升左中參加左公開試,可以留意。夠唔夠好,可以客觀定案

多功課 唔等如 成績好
少功課 唔等如 考試差
教得深 唔等如 讀得叨
愉快學習 唔等如 讀得淺

回覆:請問, 有哪些小學是以愉快學習,少功課, 鼓勵閱讀為教學模式

Choose one of the followings:
A) yes. Internatinal schools
B) yes. In Finnland
C) both A&B are correct :)

回覆:請問, 有哪些小學是以愉快學習,少功課, 鼓勵閱讀為教學模式

No pain,no gain

回覆 AgapePa 的帖子

盡對同意, 愉快學習 唔等如讀得淺,  默書, 功課和考試多, 就等於識得多?  沒有法子, 全因香港教育玩死大人和細路.

這題目很難答,因為要找出那間學校多功課,不鼓勵閱讀及愉快學習才能回答此問題.
退後一步想,祇要沒有隔隣飯香的心態,就每間都是好學校

聽聞現在的大學試是需要有博大精深,的知識,還要有分析力!如有錯誤,請指教。

引用:聽聞現在的大學試是需要有博大精深,的知識

原帖由 rchchan0505 於 13-12-11 發表
聽聞現在的大學試是需要有博大精深,的知識,還要有分析力!如有錯誤,請指教。 ...
如果你指的是本地大學, sorry 從來唔覺得, 反而現在的大學有小學化趨勢。

經歷今次考小一, 對那些被外間譽為"愉快學習"的學校更深入了解, 得出的結論是, 愉快學習不等同少功課少考試, 教得深亦不等於痛苦學習, 愉快學習的真締在於令小朋友有興趣去學習, 學習/返學不是苦差, 若從此角度看, 愉快不愉快和深淺, 功課多寡無必然關係。

pkmiao   咁求教有咩學校? 如果唔想開名pm me, 萬謝!!  發表於 14-6-8 09:01
siubutt    發表於 14-1-15 00:56
btrue    發表於 14-1-5 10:54
wendysuperbaby    發表於 13-12-12 08:42
四隻貓  同意的  發表於 13-12-11 10:15

醒目開學勳章 王國長老

rchchan0505 發表於 13-12-11 02:02
聽聞現在的大學試是需要有博大精深,的知識,還要有分析力!如有錯誤,請指教。 ...

如果講大學試(DSE), 我覺得係的, 內容好闊好難觸摸, 唔係我地年代鬥背咁簡單

例如:
中文oral問: 如果你可以帶一個中國古代人物返黎教新高中, 你會帶邊個, 點解
我同事個女果組, 4個人10(?)分鐘standby, 一開始講, 原來4個都講孔子(無辦法, 思考範圍太空泛吧, 只唸到d大路野), 第一個講完, 另外3個心裡應該一齊唸: 大鑊, 俾佢講晒tim
另一條oral題: 如果你可以有一件法寶(類似多啦a夢果d), 你想要咩
另一條oral題: 你讚唔讚成政府人人派錢

中文寫作: (類似啦)年輕人唔係被等待裝滿的瓶子, 而係期待被燃燒的火鳥 @@
之前中文寫作: 假設你有一年休學計劃, 你會想點過 (唔好以為好容易, 好多人衰在休學兩字上, 因為連點解都未識, 現實生活中唸都唔敢唸鬼知咩叫休學咩, 答錯題扣晒分)

中史我女學校題目 (中一): 東漢黨固之禍是因為宦官弄權, 定因為外戚? 如果你係李固你會點去面對, 又如果無左邊個宦官整件事會唔會改變

睇落好似好簡單, 但要知道oral/作文都係臨場發揮, 無得讀, 要有相當knowledge base至可以作到一堆有料到又令人感動的說話, 我唔知佢幾時顛起上黎問埋d天文地理野, 可能下一年就問: 奧巴馬話曼德拉係歷史巨人, 你覺得點樣對佢有深遠影響........who knows? 我自己係中學家長, 越睇越心驚, 日日忙功課都忙到頭暈, 仲有課外活動呢? "其他學習經歷"呢, 仲要花時間去了解時事天下事都似乎仲未夠, 仲要培養埋想像力, 考試局好似認為考生應該係萬能

Charlotte_mom 發表於 13-12-11 09:25
如果講大學試(DSE), 我覺得係的, 內容好闊好難觸摸, 唔係我地年代鬥背咁簡單

例如:

0甘之前大家話HKCEE/ HKAL個課程太著重背誦欠缺思考創意, 所以佢咪加d思考創意問題落DSE囉.
但問題係改卷果位點去俾分先?
思考創意既問題本來就無標準答案, 呢點我比較有疑慮.

LL222    發表於 13-12-11 11:05
phoebe_ming5    發表於 13-12-11 10:32

Charlotte_mom 發表於 13-12-11 09:25

例如:

考生同家長都係萬能, 思考習慣要自小培養, 答案要有料又logic

醒目開學勳章 王國長老

所以咪仲心驚lor! 考完答完都唔知考官鐘唔鐘意
好似休學果條, 星期日檔案有講過, 好多考生都唔知咩叫休學, 原來要放低學業? 好多人答左要自修呀, 準備考大學呀 (which係佢地世界發生緊既野), 俾考官扣晒分
我都唔知點樣至叫裝備好

引用:多功課+唔等如+成績好少功課+唔等如+考試差

原帖由 AgapePa 於 13-12-10 發表
多功課 唔等如 成績好
少功課 唔等如 考試差
教得深 唔等如 讀得叨
十分認同

我都好想搵呢類學校,其實我想問應該如何去了解一間學校? 如果睇網頁我諗間間都差不多,唔會自己寫好多功課,好多背書甘架,如果天書資料可信嗎?

回覆:Cowboy100 的帖子

如果想了解一間學校,最好就係問有仔女係學校讀緊既朋友同事啦! 但依d情況都唔係成日有。可以係學校附近問下湊小朋友既家長。我覺得天書無咩用,講黎講去都係同學校網頁既差不多。排位更加無用。王錦輝小學就比較活動教學, 小功課,但多project.

引用:經歷今次考小一,+對那些被外間譽為"愉快學

原帖由 556699 於 13-12-11 發表
經歷今次考小一, 對那些被外間譽為"愉快學習"的學校更深入了解, 得出的結論是, 愉快學習不等同少功課少考試 ...
恭喜你睇得通透,相信能順利過渡小學

引用:所以咪仲心驚lor!+考完答完都唔知考官鐘唔

‹ 上一主題|下一主題