用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣卓思同康傑都係pm,點揀?
go

青衣卓思同康傑都係pm,點揀? [複製鏈接]

康傑出result了咩?

回覆 rabbitbaby1 的帖子

really? 面試康傑時,老師問我是否會考慮下午,我話唔會,只想讀上午,結果至今未有收到信

但我係完全冇信收喔!不過果日個家長日我沒去,唔知有沒影響

回覆 VC20120101 的帖子

有沒話下午完全唔會考慮呢?

係呀,岩返到屋企收信,原來我都收到康傑pm offer.你會點揀?你學之園咩結果?

LH waiting
我可能放棄康傑

暫時hold佐卓思

BK上面唔多康傑、卓思的用家發表意見,我都係自行判斷咋參考過往升小一成績,兩間似乎差唔多
卓思係有學卷幼稚園,但與小學銜接不錯,校舍都相對較大
康傑一個明顯優勢可能係英文,但就算佢英文再好,都比不上其他行雙班主任的幼稚園,所以如果想要小朋友英文好,可能點都要外出補習,既然係咁,我不如揀有學卷的卓思,省返錢去補習
不過康傑似乎好多活動,鼓勵小朋友參加好多唔同比賽
另外面試果日,康傑個老師非常nice,令我好感動

其實我本人都仲係心大心細,不過我C6就buy卓思多D

如有其他康傑家長分享下康傑課程、升學等情況就更加好

卓思我係8月已經交佐留位費

回覆 Mickeymm 的帖子

多謝你的分享。
請問學術程度深淺如何呢?
每日net teacher上堂有幾多分鐘?

請問你係問邊間學校有NET teacher?

即係你卓思康傑都留佐位?

回覆 chywong 的帖子

請問你係邊個校區? 康傑小一可以派去仁立
仁立係我極之心儀既小學,只可惜65網兼且得15分冇機會抽……

有冇家長share下卓思的課程設置呢?每日幾多英文時間?功課如何?課程深淺如何?

係其他版塊見到討論卓思既,大家可以參考下

http://www.baby-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=3

到葵青媽咪版塊,再搜索下“卓思”,就可以揾到幾個青衣幼稚園對比的post,有比較詳盡介紹卓思

回覆 fionliss0522 的帖子

請問你之後係想個小朋友讀咩小學?如果講扣門,唔知康傑卓思兩間邊間強d呢?

回覆 fionliss0522 的帖子

另外 仲有一個疑惑佐我好耐既問題,就係康傑既外籍老師是否流動性非常之高?我參加過上年同今年既兩次open day,結果發現今年兩個外籍老師都換晒!如果年年換老師,可能會對小朋友學習連貫性有所影響。
今年open day,亦都發現現場冇上年咁多人,報讀k1既學生非常之少,大部分係報n1,而且面試時候學校特別冷清,總共得4個小朋友(n + k),似乎校長都換佐人,唔知我個觀察是否有誤?

老師走佐好多個??
我就發現校長、外籍老師都同上年open day果日唔同!

回覆 kisskids2012 的帖子

我估佢地擔心pm offer未必個個都會留位(尤其第一批offer中都好似好多家長強調只要am offer),所以後面waiting果D佢地暫時都唔通知住,等第一批offer有人放棄,佢地會再出offer比後面waiting既人
‹ 上一主題|下一主題