用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望定聖三一?
樓主: phyllislau
go

聖若望定聖三一? [複製鏈接]

回覆:phyllislau 的帖子

其實兩間我都麻麻,當中聖三一秤高些

toutou1024 發表於 13-12-5 14:53
我可以講呢間學校有三層同兩層都係無乜課外活动的,所以僭唔僭建都係無乜影响,我個仔話已经無上最高嗰層上 ...
TouTou, 我想間一星期有幾堂PE 堂?非香港小朋友比例太約幾多?係咪除左中文堂,一定要用講英文溝通?放學之後有冇興趣班/功課/輔道班?最後問題,你仔仔會唔會覺得好多功課,辛苦嗎? 謝謝!

引用:Quote:toutou1024+發表於+13-12-5+14:53+我

原帖由 Love222 於 13-12-05 發表
TouTou, 我想間一星期有幾堂PE 堂?非香港小朋友比例太約幾多?係咪除左中文堂,一定要用講英文溝通?放學 ...
一星期有兩日PE, 學校内大概有三份一度係非港童,學校有時會派通告俾家长,有課外活动參加,但要俾錢的,因佢喺外邊請人返嚟教,例如eng drama ,乒乓球,dance 等,自愿參加的,除咗用中文教的,其他要講英文,親子旅行時,我見個仔同其他同學玩全英溝通,因为有同學係非港童呢!我们家只用廣東話,佢同细佬只會同工人講英文,工人都讚佢哋英文good !功课其实我覺得適當,3-5样度,但書裏嘅生字都深,佢認字比较差,所以佢認字比较辛苦!每星期有一次中文默書,一次英文默書,中文有背默課文加大概10個生字,而英文默書就10個生字加一段文章,约五句句子度!

引用:其實兩間我都麻麻,當中聖三一秤高些 +

原帖由 karen55407 於 13-12-05 發表
其實兩間我都麻麻,當中聖三一秤高些
其实你唔係兩間學校的用家,你又知兩間都麻麻呢?咁你又根据咩而去秤聖三一高啲呢?其实樓主出post 都係想啲家长俾意见,但你又講唔出,咁样點幫到樓主呢?我因为個仔讀聖若望,所以我只可俾到呢間意見,聖三一我唔係用家,所以我唔會俾呢間意见的!因为我真係唔清楚,费是只講傳聞,以免影响到人哋學校!

toutou1024 發表於 13-12-5 16:29
一星期有兩日PE, 學校内大概有三份一度係非港童,學校有時會派通告俾家长,有課外活动參加,但要俾錢的,因 ...
感謝!清楚明白!

回覆:toutou1024 的帖子

呢個係我嘅意見,我都有朋友讀呢兩間學校,覺得聖三一秤高些,咁講都唔得?我那來得罪了你的聖若望呢?不如樓主寫明唔准非學生家長發表意見吧!

回覆:karen55407 的帖子

Thx all yr sharing!

引用:呢個係我嘅意見,我都有朋友讀呢兩間學校,

原帖由 karen55407 於 13-12-05 發表
呢個係我嘅意見,我都有朋友讀呢兩間學校,覺得聖三一秤高些,咁講都唔得?我那來得罪了你的聖若望呢?不如 ...
我绝對唔係咁意思,不过我見你無实質嘅意见俾樓主,我先至咁講啫!每間學校緊有人喜欢有人不喜欢,不过有時有啲人只聽傳聞就講呢間唔好,咁样會影响間學校同埋會影响其他家长的決定呢!我唔會只講學校的好處,亦都會講唔好的,等家长自己選擇!

回覆 toutou1024 的帖子

1/3的非港童,佢哋係嚟自那個國家嘅人?
係唔係一個老師教多個科目?老師係咪經常走而成日換老師?

多謝你嘅分享!

引用:回覆+toutou1024+的帖子 1/3的非港童,佢

原帖由 JadenBB 於 13-12-05 發表

應該係印巴籍,我個仔嗰班,中文同普通話老師都係班主任教,eng 同health 係同一個男net 老師教,數學係一個女老師教!無轉過其他老師

引用:回覆+toutou1024+的帖子 1/3的非港童,佢

原帖由 JadenBB 於 13-12-05 發表

我接個仔放學,都係見同一班老師,無你所講成日轉老師呢!

TouTou, Lunch 要跟學挍or 可自帶?老師同家長溝通多嗎?晤該你!

引用:TouTou,+Lunch+要跟學挍or+可自帶?老師同

原帖由 Love222 於 13-12-05 發表
TouTou, Lunch 要跟學挍or 可自帶?老師同家長溝通多嗎?晤該你!
每個月前會有一張午餐list ,可選擇每一日食咩嘢,如果你自己拎俾仔女都得!每個月大概300几蚊度,如你有事揾老師可打返學校同send email ,如你仔女喺學校有咩問题,老師都會打俾你講的!

toutou1024 發表於 13-12-5 18:52
每個月前會有一張午餐list ,可選擇每一日食咩嘢,如果你自己拎俾仔女都得!每個月大概300几蚊度,如你有事 ...
唔該曬!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-12-05+發表

原帖由 toutou1024 於 13-12-05 發表
其实你唔係兩間學校的用家,你又知兩間都麻麻呢?咁你又根据咩而去秤聖三一高啲呢?其实樓主出post 都係想 ...
我不是用家,本來都吾打算出聲,但我好友係其中一位老師,話呢間真係吾惦,又亂又差,印巴籍小朋友好曳,佢都係打份工過日神。講事實,吾鐘意都無法。

halflower  佢都係打份工過日神, 你朋友是否應該檢討下工作態度…  發表於 14-3-4 13:32

chanti 發表於 13-12-5 21:16
我不是用家,本來都吾打算出聲,但我好友係其中一位老師,話呢間真係吾惦,又亂又差,印巴籍小朋友好曳,佢 ...
Chanti, 麻煩你可晤可以講多D Detail 分享下,你有朋友做緊一定知好多,我對學校有興趣!謝謝

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+13-12-05+發表

原帖由 chanti 於 13-12-05 發表
我不是用家,本來都吾打算出聲,但我好友係其中一位老師,話呢間真係吾惦,又亂又差,印巴籍小朋友好曳,佢 ...
咁都係你好友唔掂囉!學校亂,學生曳,呢啲做教師嘅係咪都有責任呢?會唔會你好友無愛心同唔想教呢?

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+13-12-05+發表

原帖由 chanti 於 13-12-05 發表
如果你好友真係呢度做教師,麻烦你叫佢唔好做,立即辭職,只係過日神?!咁样會影响小朋友囉!

halflower  agree  發表於 14-3-4 13:33

回覆:chanti 的帖子

我就係唔敢唱人家學校,免得惹怒啲用家!chanti,你真大胆!

回覆:聖若望定聖三一?

平時天材表演都覺得啲小學老師好好!好nice!就算上次學校畢業禮都見啲學生好乖,英文超勁!如果有老師係過日神或冇心教,唔該真係要佢辭職喇!

‹ 上一主題|下一主題