用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 6歲仔, 剛確診ADHD, 開始食Strattera
go

[過動] 6歲仔, 剛確診ADHD, 開始食Strattera [複製鏈接]

6歲仔, 小一剛確診ADHD, 因返下午班, 醫生話先試10mg Strattera, 因藥力是24小時, 比較適合佢.  但效果會比較慢, 而家都係試藥階段. 過2日會加量至18mg, 到12月底會加至25mg

有沒有媽咪小朋友在服食Strattera 可分享.

我小朋友唔尊心, 老師話佢上堂遊魂, 指住叫佢抄都抄錯或抄漏.  補習老師怕了佢, 因佢唔尊心及唔合作.  考試, 測驗更唔洗講, 低分橫行.  上Roller Blade, 有大部份時間唔聽Coach 講, 自己周圍走.

未確認ADHD前開始改善教佢的方法, 盡量以愛及包容行先 (但有時還是忍唔住發脾氣), 見佢行為上有改善.  

食了5日藥左右開始, 家課册開始抄齊 (有老師配合每日幫我check) , 不過喲字依然好唔得.  

中文功課開始可以起學校做小小返屋企, 有進步不過唔太明顯.

希望這藥能幫到佢, 因佢自己都想有好成績 (剛剛英文Dictation, 佢默完返屋企話mama, 我估我會有100分, 因我全部都識, 但結果係佢寫漏了幾個字自己都唔知, 佢好唔開心, 我同佢講下次小心喲, 再努力.

5    0    0    0

謝謝分享, 我的仔 7.5歲亦剛開始 c 18MG, 不知有冇效, 這條路真不好走, 大家扶持吧.

開這個post 之時我提過我呀仔現小一, 食Strattera, 但從10mg 食至25mg 效果不是很明顯, 食至25mg 成個人好燥.  於12月底與醫生商量了轉食Ritalin, 初期效果很明顯, 成個人起食藥期間定了很多(不是呆),  失控情況少了.  
溫習默書時, 之前有些字溫極都記唔到, 食了R 之後, 這情況有改善.

上次中期測驗English listening 得12分 (100分滿分, 佢一向有native 跟開, 我沒想過會那麼差), 其他科都很差.  食了Ritalin 考中期考, English Listening 滿分有100分, 其他科都有明顯進步 (當然, 剛上小一, 我及我的小朋友都要適應.)

很多謝之前其他BK mami 介紹看"分心不是我的錯" 及"分心都有好成績" ( by Edward M. Hallowell & John J. Ratey, 遠流出版 - 一般書局已無這本書賣, 我上香港書城訂的), 真的對我幫助很大, 看完這2本書, 我對ADHD 的認識多了很多, 對怎樣對我的小朋友有很正面的幫助.  

現1月底, 呀仔食R的效果無之前好 (食藥是有幫助, 但呀仔的表現很反覆及常有行為問題), 醫生說可加小小藥的份量.  我現在在找行為治療的課程, 希望對呀仔行為上的問題有幫助.

條路很難行,好彩我有幾個好朋友與我分享,叫我不要(盡量)與其他小朋友比較,小朋友有進步已很好,一定要向正面方向想。 

呀仔剛confirm ADHD時很無助,以上的分享, 希望能幫助剛發現小朋友是ADHD 無助的媽媽!

我阿仔今日開始食一粒,10mg。請問食的初期是否會容易倦?

引用:Quote:原帖由+eerr+於+13-12-29+發表請問大

引用:Quote:原帖由+ntefamily+於+13-12-07+發表

引用:Quote:原帖由+ntefamily+於+13-12-07+發表

引用:Quote:原帖由+JJNC+於+13-12-06+發表補充一

引用:有無人知公立醫院,開吾開到strattera,

其實,對於患有adhd年紀較小的小朋友,除用藥物幫助他外,仍需要小組訓練及家居訓練配合,才可以幫到小朋友。除了協康、小童群益會外,青協學生支援中心都有提供小組訓練,我見青協新一期課程推出左,有專訓練小一、小二adhd學生,不妨一試。想要多一點資料,可上網︰http://sgt.hkfyg.org.hk/

回覆:fomchan 的帖子

我仔仔食Strattera 間唔仲話頭痛但不多講,唔知真定假,因為我仔不想做嗰樣嘢有時扮訓有時扮話頭痛,所以唔知邊句真邊句假。

ntefamily - 請問你仔仔食Strattera 有頭暈嗎?  

我小朋友這個星期成日話頭暈 , 但講得唔清唔楚, 佢話N1開始已頭暈 (之前從沒講過) 所以成日唔知老師講什麼, 我唔知佢話所謂頭暈是真的頭暈定是說在"發白日夢"

呀仔食了差不多1個月Strattera, 從開始10日10mg 至過去18mg, 效果都不是很明顯, 醫生昨日給25mg (根據小朋友重量這是合理的dose).  如都沒有效果, 可能要轉其他藥了.  好無奈!

回覆:bbpigbb 的帖子

應是:驗血及驗肝

回覆:lillymarie 的帖子

我睇私家精神科E生,佢沒有跟我們講要血及檢肝

有無人知公立醫院,開吾開到strattera,

‹ 上一主題|下一主題