用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分,點解唔計埋父母?
樓主: HY2007
go

宗教分,點解唔計埋父母? [複製鏈接]

回覆:宗教分,點解唔計埋父母?

點解唔計埋祖父母。。。公公婆婆。。。????

引用:教徒大曬嗎?! 現在很多名校已被教徒霸佔

原帖由 cherrieshum 於 13-11-27 發表
教徒大曬嗎?!
現在很多名校已被教徒霸佔,我們非教徒已很難進入教會學校你還得寸進尺!?
...

係囉,官津校係俾平民百姓,都唔知點解教徒有特權

Cherrieshum:
息怒!沒有教會的學校都好多, 諗諗係咪?

HY2007  有幾多間係呀?  發表於 13-11-28 17:38

引用:我仔同班同學,佢父母信教超過20年,自行失

原帖由 HY2007 於 13-11-27 發表
我仔同班同學,佢父母信教超過20年,自行失敗,我十分鄧佢唔抵!

就因無啦啦,整了一個宗教分,造成唔少假 ...
agree.

引用:係真正信主的話,+就應該相信主自有他的安排

原帖由 Silverhawk 於 13-11-27 發表
係真正信主的話, 就應該相信主自有他的安排.
right

引用:Quote:HY2007+發表於+13-11-27+11:03+我唔

原帖由 little_yolky 於 13-11-27 發表
所以你要明白宗教分呢樣嘢先。

如果係天主教, 小朋友一出世就可以領洗, 但必須父或母是教友, 有領洗過, 所 ...
唔係每間教會比小朋友洗禮,基督教。

little_yolky  我係話天主教領洗。基督教則比較麻煩, 又要分堂口, 又要上堂好幾年至可以領洗。  發表於 13-11-28 11:02

引用:Cherrieshum:息怒!沒有教會的學校都好多,+

原帖由 kyleebc 於 13-11-27 發表
Cherrieshum:
息怒!沒有教會的學校都好多, 諗諗係咪?
不覺得。我已知的和我想入的都是教會學校。看看學校排名,又有幾多不是教會學校!?
我小朋友不差,中英文又好,爲何我連自行抽獎的入埸券也沒有?!我只知道所有資助學校都是政府撥款!理應一視同人。
我後悔沒有埋沒自己的良心入教會。這些教徒又怎會了解我們15分的痛苦。眼看阿女的同學很多已有學位,阿女卻沒有,作為家長常常抑鬱哭泣。還要在傷口撒鹽!

yame  大抽獎時都仲有好多機會. 自行只係其中一個階段.  發表於 13-11-28 17:39

引用:Quote:原帖由+kyleebc+於+13-11-27+發表Che

原帖由 cherrieshum 於 13-11-27 發表
不覺得。我已知的和我想入的都是教會學校。看看學校排名,又有幾多不是教會學校!?
我小朋友不差,中英文 ...
要我地家為咗5分而埋沒自己嘅良心, 真的做唔出。
教育局應作出檢討!!

回覆:gracehhy 的帖子

取消啦

如果教會想傳道,令更多人信主,係唔係應該收多D非教徒
United we stand, divided we fall.

回覆:btrue 的帖子

其實天主教嬰兒領洗係未完全成個入門聖事。佢地四歲起還要返主日學,到十四歲(如果無記錯)仲要領堅振先完成成個入門聖事。
其實大家非教友不要太勞氣。我個仔都係無呢五分嘅。我係另一個post都有講如果教會有無限資源我相信佢地都想收多D。只係每間學校資源有限。教會大部份學校只因長久歷史令其地位高於其他學校。但整個教區而言佢地都有D學校係無咁熱門,只係呢D學校又唔係大部份人的心頭好。所以請不要以部份名校來定段教會的辦學理念。
大家細心想吓如果教會真係想可以全權控制收生選擇,何不早早轉晒直資?但係大家請想想到今日仲有幾多天主教學校要參加呢個不知所謂的選校制度(基督教我唔評論喇,不過佢地都係被迫的)?當中連神校都仲係。
所以問題係出係教育局攪出呢個不知所謂的制度。其實要公平最乜嘢舊生分、首名份都無晒,只大抽獎夠晒公平啦。所以請明白到底問題根本係出自個政府度。

我覺得雖然係津校,但辦學團體係教會,上堂有宗教科、早會、彌撒。如果同學屋企係其他宗教,佢會有的精神分烈,例如阿媽要佢拜祖先,但學校叫佢唔好。又或者調留翻轉,同學入左身佛教學校要佢念經,都幾難頂。

而且個的名校要轉私校有幾難,大把人爭住讀,但係教會唔想,等多的人入到,咁比翻5分同宗教都不為過。

我覺得,宗教分一直都是最具爭議性的,其次是父母舊生,應該好好的review這兩個就真。

yame  如果呢兩個都無咗, 咁所有小朋友都一樣分, 只係得首名子女呢個分別咋喎  發表於 13-11-28 17:41

自行只拎50%位出來,其實還有50%大抽獎機會。
我自己都係20年教友,但第一輪都入唔到心儀學校。但信主既安排啦,最後大抽獎入到。
其實熱門既教會學校,你計下條數,比起大抽獎更難中!<---因為全港人都可入表,大抽獎時,反而大部分位留比本區學生。

HY2007  20年,真鄧你唔抵!好彩最後入左!但都擔心左大半年,係咪?  發表於 13-11-28 18:02

引用:我覺得雖然係津校,但辦學團體係教會,上堂

原帖由 Chingding 於 13-11-28 發表
我覺得雖然係津校,但辦學團體係教會,上堂有宗教科、早會、彌撒。如果同學屋企係其他宗教,佢會有的精神分 ...
我諗教友們諗多咗,如果家長或小朋友咁抗拒,佢哋係唔會喺自行揀教會學校。不過你講的情況在大抽獎都會發生,咁係咪大抽獎都要分宗教抽呢?

同意呢個係制度問題,點解要有宗教分?既不能分辨真偽,這是什麼的評分制度?既然要計分,就要做到不能作假及可量度的地步才叫公平。“信”怎樣量度呢?我信但冇受洗就是“不信”,我不信但洗了就是“信”,這是不是有點遺背當初加入這宗教分的原意?

記得有一個故事講過,天父接受任何人於任何時候歸信於佢,無分先後!就連臨死一刻才信主的人,待遇都一樣,所以係唔應該分先後!
呢個聖經故事,我大槪記得咋!希望有朋友可詳細分享!

我鼓勵未信教的人, 去接觸一下主, 看自己是否可接受這宗教.

若是可接受, 誠心上2年教會, 再領洗, 又有5分, 何樂而不為?

若真的不可接受, 那麼自己的小孩也不好選宗教學校了, 而別人多5分, 對你也沒有影響了.

AGJ 發表於 13-11-28 12:56
我鼓勵未信教的人, 去接觸一下主, 看自己是否可接受這宗教.

若是可接受, 誠心上2年教會, 再領洗, 又有5分, ...

基於殖民地歷史因素,在香港優質的學校大多有宗教背景,這樣我想入讀的優質學校,選擇是很少的!
‹ 上一主題|下一主題