用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港九街坊婦女會孫方中幼稚園 2014/15 大圍孫方中 K1 報到~
樓主: Goodway
go

2014/15 大圍孫方中 K1 報到~ [複製鏈接]

回覆:samsammami 的帖子

私校放棄咗金巴倫 & 嘉德麗,2間都係 am offer
星期日唔去 in 樂基喇~

hobby  
我想當年都放棄金巴倫, STAFFORD, BOXHILL, 方方

點評 關閉  發表於 13-11-29 09:42

回覆:2014/15 大圍孫方中 K1 報到~

我都仲未收到信,

引用:回覆+rubytsang+的帖子 孫的程度比起私校

原帖由 Goodway 於 13-11-28 發表
回覆 rubytsang 的帖子

孫的程度比起私校會淺d (但聽聞比一般有學劵為深), 不過語言環境泊得住私校, 而學 ...
我都同意你嘅觀點。本身我囡囡已經有三個私校全日offers喺手(沙田嘉德麗,大埔英藝,大埔明雅),明雅感覺好混亂,放棄咗。英藝係來緊二月會插班讀n,因為當時怕超細b冇全日學位,就留咗位。嘉德麗係第一間俾offer嘅,如果唔係孫幼中咗,我應該會俾囡讀佢。一個月一千蚊都唔使,派位結果同嘉德麗相若,一個月慳番幾千蚊,我可以同囡做好多其他嘢。最緊要果日去交留位費,同校長傾咗好耐,發現佢好細心有耐性,見到全日班小朋友好乖巧,適合我囡慢熱性格。

回覆 jestella 的帖子

係呀, 所以依家除咗龍校 & 創價有幸有 offer 外, 都一心想讀孫方中 ^^

回覆:最緊要健康 的帖子

我以為有哥哥姐姐讀緊,一定會收全日或上午班?你大女之前讀咩班?

原本已經有咁多媽媽係到, 我囡都收左全日班, 11月細B ~

大家可唔可以分享下, 點解會揀呢間?? 我係因為近屋企,唯一一間收佢全日. 我驚全英普會令佢好混淆, 因為我地兩公婆都係同佢講廣東話為主

回覆:Anfiodan 的帖子

我已經分享咗。
小朋友自己識得轉語言,one parent one language就最好。我屋企嘅情況係我講英文,其他屋企人講粵語。我囡唔夠兩歲,廣東話同英文都詞彙量好多,呢幾日開始自己唱twinkle twinkle little star。普通話我哋冇刻意教,但係我都可以俾普通話語境佢。

Anfiodan   thanks for sharing  發表於 13-12-5 13:37

回覆:Anfiodan 的帖子

放心啦,d小朋友自己識轉 channel 㗎~

唔知幾時出2nd round result le. ...

回覆:kyokoko 的帖子

據我朋友打電話所問,第一輪已經收滿咗,唔會發第二輪信。好想讀嘅話,要到四月註冊睇下有冇人放棄學位了。

回覆:jestella 的帖子

但係30/11仲有interview,咁個日in既小朋友咪即係已經無位囉?

原來30/11號仲有得In

回覆:sy6162 的帖子

知不知今年有多少人申請孫幼K1?

今年interview分兩日,應該in晒之後先揀人

嗚,仲諗住實有人唔留位...

引用:今年interview分兩日,應該in晒之後先揀人

原帖由 donkey0201 於 13-12-03 發表
今年interview分兩日,應該in晒之後先揀人
但以我所知,23號in信上講30號會有第一批通知信,但好多都係26號倒已經收信,第二批都未in喎

回覆:fong82_fong82 的帖子

如果係分2日 in, 應該係 23/11 & 24/11,我仔係 24/11 in 㗎

引用:回覆+jestella+的帖子 係呀,+所以依家除咗

‹ 上一主題|下一主題