用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥 ...
樓主: jacobkit
go

(嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+MC媽+於+13-11-26+發表有人咁

原帖由 him_yan 於 13-11-26 發表
你又無宗教,感謝邊位上帝呢?
我冇授冼,但我信上帝!多謝關心!

唸深一層,世界邊會有公平。明明是教友又入唔到心儀小學,扮教友又未必成功,校友子女又入唔番該校,明明住北區又派去西區,明明是火星人有個地球人小孩,明明信耶穌就派咗去佛祖學校!
一切隨缘吧!正所謂萬物本皆空。

引用:唸深一層,世界邊會有公平。明明是教友又入

原帖由 kelkelng 於 13-11-26 發表
唸深一層,世界邊會有公平。明明是教友又入唔到心儀小學,扮教友又未必成功,校友子女又入唔番該校,明明住 ...
我真係勁 like 你個 post.

我唔會為左5分去強迫自己去信主,但我係相信有神的,有時覺得呢5分對不起香港的教育制度。

回覆:(嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥

唔好理係咪為左5分而信。每個人初信都有本身的目的。為了認識神已經係目的之一。人地願意花心思、花時間去認識總比坐係度只怨人為好。
唔行出第一步又點知最終是否信呢個神?

所以唔洗嬲,就算佢唔扼呢5分,佢咪走去扼綜援,又或者去扼房津。
佢今日扼得呢5分,明天可能嘔番出來,世事又點可以完全掌握在手。
樓主亦不用過份執著吧!

扼?

I dislike these kind of action but trust God will judge. Those non-christian parents may eventually have a channel to know gospel throungh their kids studying at christian school -- maybe that's God's plan. For christian parents, do trust God will arrange a school most suitable for their kids, thus don't be angry.

MrsnMrX 發表於 13-11-26 21:20
唔好理係咪為左5分而信。每個人初信都有本身的目的。為了認識神已經係目的之一。人地願意花心思、花時間去 ...
"為了認識神已經係目的之一"有些人,係有些小人為左入間心儀學校佢地只會去入教會,唔一定信神,亦唔相信神,佢地只會利用神。
我有個朋友為左呢五分先入教會,佢一直拜關二哥,依家叫佢去教會,佢居然話你傻,同我講目的已達到,還去興祝一番。

引用:Quote:MrsnMrX+發表於+13-11-26+21:20+唔好

原帖由 yuenedmund 於 13-11-26 發表
"為了認識神已經係目的之一"有些人,係有些小人為左入間心儀學校佢地只會去入教會,唔一定信神,亦唔相信神 ...
Fusion。 耶穌加關二哥! 強!

回覆:yuenedmund 的帖子

當然有呢d 人,但唔可以抹煞其他原先為攞5分而信,但最終信的人。
有人唔係為5分,係為左去教堂行禮而去教會、或者心靈空虛、或者去識朋友/異性。大有人在!
不如選擇唔報有宗教分的學校,咪唔洗咁大怨氣囉。

引用:連上帝都呃,+我真心覺得有報應!

原帖由 rgalc 於 13-11-26 發表
連上帝都呃, 我真心覺得有報應!
耶穌會在適當時,十倍奉還!

回覆:MrsnMrX 的帖子

不如唔好計分。來個大抽獎。但有啲蛋治又賴神唔公平,點解人地抽到好學校,自己抽唔到!

咁又唔得,大錯配會發生。
到時分開阿孟阿門兩派老師們都唔知点好

引用:咁又唔得,大錯配會發生。到時分開阿孟阿門

原帖由 kelkelng 於 13-11-26 發表
咁又唔得,大錯配會發生。
到時分開阿孟阿門兩派老師們都唔知点好
關二哥派咗去耶穌,如來彿派咗去觀音。觀音派咗去聖母。

dannyyau302 發表於 13-11-26 22:47
適當時只要求耶穌願諒就不用十倍奉還。

引用:Quote:dannyyau302+發表於+13-11-26+22:47+

原帖由 yuenedmund 於 13-11-26 發表
適當時只要求耶穌願諒就不用十倍奉還。
你果然係香港人!

我認為可考慮刪減自行收生比例,多留位給統一派位。

him_yan 發表於 13-11-26 23:28
你果然係香港人!
神父/修女有講過,信主得救,唔係咩?

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+13-11-26+發表連上

原帖由 dannyyau302 於 13-11-26 發表
我哋堅決唔為讀書而受洗,都可以抽到天主教學校。天主獎勵我哋

‹ 上一主題|下一主題