用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥 ...
go

(嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥 [複製鏈接]

事緣昨日在CAFE 飲緊嘢等人,旁邊有一對男女坐下,係保險公司AGENT加個客(個客應該都係SALE)
TOPIC一開波就講小一派位

佢地兩個的細路都係下一屆派位的人(2014 年)

大意內容係

客: 今年真係自行派位新低AR,我個仔現在九龍塘ST XXXX 幼稚園讀緊,我來緊都想入 XX 的

AGENT:係AR ,我個仔都係,好彩我十幾年前洗咗禮有張CERT 炸,我來緊報小學都無咁驚。

客: 我都係AR,好彩我在聖公會洗咗禮姐,好多間都會接受我果張CERT的,不過,有D 學校要查埋教會出席紀錄LA,真係有D 煩

AGENT : 咁你真係要返下教會了,你有幾耐無返過?

客: 洗完禮無耐就無返LA,現在咁搞法,都要返LA

AGENT: 我又係WOR,無計LA,要入小學MA,點都要返下的。哈哈

之後就講保險同埋其他點樣在工作上賺錢的事。

我一邊聽一邊火都來,我雖然無細路,成件事唔影響我,但是,我真的覺得太過份。

我建議如果想用宗教分的父母,學校要另外INTERVIEW 父母,講完。

chunsamyuen  其實政府可推返有宗教分呢5分,咁樣就無人出呢招喇  發表於 13-11-26 13:24
   1    0    0    0

引用:事緣昨日在CAFE+飲緊嘢等人,旁邊有一對男

原帖由 jacobkit 於 13-11-26 發表
事緣昨日在CAFE 飲緊嘢等人,旁邊有一對男女坐下,係保險公司AGENT加個客(個客應該都係SALE)
TOPIC一開波就 ...
你無小朋友係咪?如果到你有小朋友,或者你會明白多啲呢班人嘅苦衷⋯⋯

利申:我係教徒,我小朋友唔係。

其實我覺得諗咁樣計分個人有問題

MAYANGUSPO  100000000000000% agree~~~~~~~  發表於 13-11-26 12:58

回覆:(嬲爆)我覺得明明係唔信但又拎宗教分的人真係好無恥

但果分本身的設計係俾同一宗教信仰的人入果間學校,咁有d人本身都唔信的,騙分係有問題

如果信,點解十幾年都無返?話忙的話,個個人都好忙,香港有邊個唔忙。話教會唔適合自己,唔通間間都唔適合?

名校大部份人都想入,有d無洗禮得15分,咁對佢地都唔公平,因為果d騙分的人根本係唔信的

MAYANGUSPO  100000000000000% agree~~~~~~~  發表於 13-11-26 12:59

我有一對小朋友,我信上帝,但我唔會因為要仔女讀書升學而去返教會,授洗,又叫小朋友入教攞宗教分,信宗教應該由心而信,而唔係因為利益或有冇着數先信。你係為利益信上帝or真心相信上帝,個天係會知道的!

回覆:anglelala 的帖子

簽名被屏蔽

我老公同事target咗某名校,佢話尊燈返嗰間名校嘅教會,識個牧師,之後會叫牧師寫推薦信,一定入硬咁話,重問我地去唔去?我地一囗拒絕,我地講到明我地唔會咁做,老公同事平常行事作風,都唔係一個有宗教信仰嘅人會做嘅事。要好似佢咁虛偽,我地做晤出!

MAYANGUSPO  yes...又爆粗又賭錢...  發表於 13-11-26 14:39

回覆:jacobkit 的帖子

你估那些主教不知道麽?
他們早就預料之內
何故不出聲修正?
道理淺易,教會有十一奉獻,即使並非強制,但教徒愈多,收入愈有保證
而且向上級交代信徒愈來愈多代表有能力
況且,令他們與教會有聯繫,對教會沒有吃虧
利申=非教徒,有小朋友明年大抽獎

係呀,當你發覺人人都有,而自己正直得濟得15分的人幾咁無奈,仲要俾嗰啲20分的人話嗰5分其實係無用。15分的人係連抽“六合彩”嘅資格都冇呀。

題外話, 話說我老爺去天父身邊從未受洗, 臨走前幾天才信神, 因想早點了解殯儀程序, 詢問網上做殯儀既agent事項, 佢第一時間叫我搵牧師為老爺受洗, 佢解釋因真正基督徒, 不用輪候政府骨灰場, 聽到之後馬上反感! 似乎宗教讓到部份人懢用, 雖我未係受浸信徒, 但我仍相信神會知道的~

其實學校對呢5分宗教分都好值得相確, 既然有一些都已經信左主, 不如收一些未信或未接觸主既小朋友咪仲好 . 呢樣可解釋為博愛精神 .

MAYANGUSPO  也有道理, 咁先傳揚到福音丫ma...  發表於 13-11-26 14:37

只怪聖經話信者得救,無話要考埋試先得救囉

evaken    發表於 13-11-26 14:47
MAYANGUSPO   笑c...  發表於 13-11-26 14:37

人在做,神在看!

Cello093    發表於 13-11-26 14:52
evaken    發表於 13-11-26 14:47
bckwong    發表於 13-11-26 14:44

算罷啦,怎樣的家長教出怎樣的孩子,
有宗教信仰都唔等於一定是行善的人,
這樣的父母第日咪教出下下講有冇着數的孩子囉…

我會欣賞誠實的人,沒有人知最終誰是「忠誠」和「真實」的教友。上彌撒,但其他时間有沒有做好「教徒」,那怎么好。

叧一面,天主和神父都愛護每一教友/非教友,歡迎所有人。相反,这問題是「制度」不足之处,為什么毎年毎月每日都有人抨击?

P.S.不喜勿看。

qpalzm 發表於 13-11-26 14:24
只怪聖經話信者得救,無話要考埋試先得救囉

老師話「当年」真的要考試,但以「怪獣家長」的功力,应該無難度。

另看學校的制度,有學校會检查父母的「恒常」出席。
‹ 上一主題|下一主題