用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一自行派位成功率4成2 創16年新低
樓主: derek0811
go

小一自行派位成功率4成2 創16年新低 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fefemom+於+13-11-23+發表借

原帖由 Charlotte_mom 於 13-11-23 發表
我朋友個仔97出世當年係第一批用呢個派位方法
请问97之前是如何派位的?我当时未有孩子,没有留意,但估計已取消学能测验吧?

醒目開學勳章 王國長老

我都無留意.....學能測驗係for升中wor
我記得我朋友話, 本來係有校長分(幼稚園校長分), 佢係為左咁而去果間幼稚園因為同某某小學熟, 點知到佢仔派位就取消左呢樣野, 攪到佢失預算wor

所以好多七八十後st Jo及華仁仔都係Victoria kindergarten alumni.....而Victoria primary school 創校校長係 st Jo 退休校長  mr yung

Nbranson 發表於 13-11-23 21:23
所以好多七八十後st Jo及華仁仔都係Victoria kindergarten alumni.....而Victoria primary school 創校校長 ...
Why did you say something irrelevant to the subject?? Or have I missed something??

The record lowest percentage indicates that the student population is exceptionally high this year, which means that getting a place in good primary school is very hard.

回覆:小一自行派位成功率4成2 創16年新低

今日收到信~"不被錄取"

引用:今日收到信~"不被錄取" +

原帖由 LubiLubi 於 13-11-23 發表
今日收到信~"不被錄取"
真的會收到信!

引用:Quote:原帖由+LubiLubi+於+13-11-23+發表今

原帖由 cherrieshum 於 13-11-23 發表
真的會收到信!
有沒有人也收到取錄信件?或拒絕信件?

引用:Quote:原帖由+LubiLubi+於+13-11-23+發表今

原帖由 cherrieshum 於 13-11-23 發表
真的會收到信!
Which sch?

回覆:cherrieshum 的帖子

係呀~我報果間錄唔錄取都會寄信俾你,開頭以為收到信就係錄取啦,點知~~~~

教育局提醒家長,要在下星期 一或二 9:00am,攜同入學申請表的家長副本,前往所申請的小學查閱申請結果 or check online.

So how come some parents receive letters today? Those schools which sent out letters today/ yesterday did not follow 教育局's advice?

引用:係呀~我報果間錄唔錄取都會寄信俾你,開頭

原帖由 LubiLubi 於 13-11-23 發表
係呀~我報果間錄唔錄取都會寄信俾你,開頭以為收到信就係錄取啦,點知~~~~

...
可否告之那所學校,請PM我。

我記得聽某啲學校遞表時需交回郵信封, 我仲打電話去學校問佢地要唔要, 相信係嗰啲學校.

回覆:小一自行派位成功率4成2 創16年新低

如果唔計必收生,計分入的成功率只得27%

JFNL 發表於 13-11-22 22:40
乜世襲位佔差不多一半咁多!

我仔申請個間共有69位,但世襲已佔了45位,成65%,所以我們20分都無行
‹ 上一主題|下一主題