用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇啟思Creative用家或讀成後去向?
樓主: LovelyS
go

有冇啟思Creative用家或讀成後去向? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+藍眼+於+13-11-25+發表同埋啟

原帖由 Potato001 於 13-11-25 發表
係呀,我開頭都係人報我又報,淨係知啟思出名和用母語教學,後來睇學校網頁,見校監個名好熟,之前都有看過 ...
Thx my daughter will study pn next uear

回覆:miamiachan 的帖子

Thanks

回覆:有冇啟思Creative用家或讀成後去向?

好啊,大家一齊讀。

引用:Quote:原帖由+honeybabypig+於+13-11-25+發

原帖由 idkuromi 於 13-11-27 發表
我由開放日到交留位費都覺得教職員態度有待改善。
而家心大心細讀唔讀n班好,想小朋友輕鬆學習,但又考慮教 ...
我問過相識嘅啟思(深灣軒)家長,佢話老師好有愛心,小朋友返學好開心。同埋佢地舊生喺小學好多讀精英班,完全跟得上,只係小一時要小小時間適應。行政方面冇internet上嘅comment問題!放心晒!

nasu 發表於 13-11-22 19:09
當啟思K2小孩學寫「田」字,深既學校小孩學寫「蟲」字。

啟思無教phonics, 深既學校小孩已認拼音
Creative uses phonics at school.  My son is   in  K2 now n he comes  home knowing them.

引用:身邊有幾隻怪獸勁嫌棄creative,+覺得自己啲

原帖由 Yeungcarmen 於 13-12-03 發表
身邊有幾隻怪獸勁嫌棄creative, 覺得自己啲仔女好勁唔洗屈就讀啟思!現在考了其他所謂的名校!唉!我有小朋 ...
啟思係好學校,我仔的堂哥堂姐表叔們都是啟思學生,讀書好開心。堂哥堂姐上津小,都適應到,但都有小小辛苦。表叔們幼稚園時也有去多多讀英文課程,之後上直資小學。其實最後都要視乎小孩本身。人人都話啟思易入,就是我仔入唔到!

多謝分享!

啟思係一間好學校,小女讀緊n班好開心,不過課程真係好淺,教自理,開學到而家都冇功課,冇教過學術上嘅野咁濟。我擔心升小一問題,所以黎緊K1唔讀lu。不過如果家長想要happy school, 啟思好好。

引用:其實而家怪物風氣已成,而好多谷既學校冇諗

原帖由 vincentchun 於 13-11-22 發表
其實而家怪物風氣已成,而好多谷既學校冇諗過小朋友既發展時期,例如小朋友肌肉未發展到可以揸筆學校已開始 ...
K2嘅大B同細B年紀都可以爭8、9個月。但都係一齊學用筆⋯⋯

咁有冇小朋友完成creative 三年後上小一嘅進度及讀邊間?謝謝

引用:啟思係一間好學校,小女讀緊n班好開心,不

原帖由 dd0412 於 14-01-02 發表
啟思係一間好學校,小女讀緊n班好開心,不過課程真係好淺,教自理,開學到而家都冇功課,冇教過學術上嘅野 ...
想請問n班應該要有咩功課?

我覺得啟思學費加校車費有啲貴

我分享吓:

我大仔讀藍田啟思, 由N班至K3, 現在啟基讀小一, 過去4年亞仔好開心返學, 老師都好好, 課程係淺, 但多空間比佢地多創意思維, 佢D同班K3同學(全班30人), 我知的有起碼20人讀直資/私校, 啟基同班同學已收了5個, 4個音小, 3個嶺小, 仲有福健, 播道, 真道等, 餘下的同學有入到津校平田及德田李兆強, 藍循, ST MARYS等, 只有一個計錯數, 派了去一間46區最差的學校(佢姐姐讀油天, 但升中一, 家長以為申請時讀緊實收, 最後當然衰左)....

女現讀藍田靈糧K3, 因妹妹細女, 啟思話無位收插班N班, 所以考靈糧, 收了, 考啟思K1收, 但見女係靈糧超級開心, 所以唔轉校, 女去年都考入啟基, 今年9月同哥哥一齊返學了

講埋直屬學校啟基:
往年趙校監講明, 大讀緊細必收(入啟基, 啟基佢都係校監), 現多了好多人申請, 新的陳校長已講係優先收(其實係一定收, 只係如有問題先唔收), 之後啟思學生(優先, 不一定收), 最後其他學校學生...............
仔返得超級開心, 佢好乖, 係學校功課堂差不多日日做好功課先返黎(學校放3PM, 校車返到黎318PM), 佢返到黎係睇TV, 玩, 食茶點, 上佢LIKE 的興趣班, 又可以8PM上床瞓, 朝早6AM起身, P1功課暫時都唔多, 6-8本, 但好少的, 適當的小一程度, 無其他學校咁深, 總之好開心.........

老實, 2間學校都淺, 我2個小朋友一去到4歲, 就比佢地上興趣班, 幫佢地上小一, 仔專注力高, 所以學乜都OK, 功課唔駛教, 現仍上外間7個興趣班, 學校3個, 全部佢自己要求升小一後繼續學, 我CUT佢佢唔肯, 最後傾好外間仍上6個.....(佢每日仲有時間玩的)

女現上緊7個興趣班

poodlema  請問你女讀靈糧需要額外補什麼? 可否介紹下?  發表於 14-1-6 11:55

引用:我分享吓:我大仔讀藍田啟思,+由N班至K3,+現

原帖由 JHsbb 於 14-01-04 發表
我分享吓:

我大仔讀藍田啟思, 由N班至K3, 現在啟基讀小一, 過去4年亞仔好開心返學, 老師都好好, 課程係淺, ...
ThAnks for sharing...想請問啟基每月學費多少?

apple_love 發表於 14-1-5 00:49
ThAnks for sharing...想請問啟基每月學費多少?
今年仍然43000一年, 分11個月交, 學校雜費上及下學期, 每期1250
14年9月加至48000一年, 雜費每學期1600

學費起碼6年無加過了

仲有, LUNCH 35蚊餐, 出年唔知係咪加至40蚊餐, 因為今年妹妹試食要40蚊餐

如果想問啟基, 去返小學部問啦, 一陣版主CUT走我D MSG

引用:我分享吓:我大仔讀藍田啟思,+由N班至K3,+現

原帖由 JHsbb 於 14-01-04 發表
我分享吓:

我大仔讀藍田啟思, 由N班至K3, 現在啟基讀小一, 過去4年亞仔好開心返學, 老師都好好, 課程係淺, ...
thanks for sharing! so HAPPY to hear your children enjoy their school lives under a healthy n normal education system! Good for U!

回覆:safeway 的帖子

我都唔知呀!因為啟思係冇功課,我冇呢個經驗。我指出冇功課呢點係因為我知其他幼稚園會有功課,例如綠楊,朋友的女兒讀緊,話有功課。

收到offer,但後來身邊啲親戚好多都話太淺,佢哋嘅小朋友有啲都係讀過啟思,異口同聲話小學頭幾年追得好辛苦,佢哋讀嘅小學係普通屋村band 2嘅學校,唔係band 1名校,所以我未肯定讀唔讀,佢哋都話當年的確希望小朋友可以讀得happy啲,但原來幼稚園有happy,但小學唔係國際學校的話都幾難happy

‹ 上一主題|下一主題