用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

回覆 HaYi 的帖子

Your observations are correct.  The principal of TSL likes the education philosophy of Ken Robinson, who advocates to enable students to learn rather than spoon-feeding.  You should go to TED and search for his latest talk "How to escape education's death valley", which is funny and inspiring.

HaYi  Thx!  發表於 13-11-23 08:48

回覆:执子之手414 的帖子

或者你女兒就是有特異功能果個呢

引用:回覆+HaYi+的帖子 Your+observations+are+

原帖由 柔情爸爸 於 13-11-22 發表
回覆 HaYi 的帖子

Your observations are correct.  The principal of TSL likes the education philosoph ...
我都相信他們的教學理念好好,不知有邊間中學可比啲學生升上後,繼續他們小學時的模式,一路行落去呢?

引用:感恩大家繼續比意見,因未到tsl注册果日都

原帖由 执子之手414 於 13-11-22 發表
感恩大家繼續比意見,因未到tsl注册果日都仲有得拣😊
請問你是否已經收到 offer?

回覆:LamLam08 的帖子

雖然下個月先見校長,但以小女2nd in完出來講返她的表現,我已有9成9把握。但我其實想如果可以早啲决定得到,就唔去見校長啦。

回覆 mimics218 的帖子

路過搭下嘴:1. 我係SFA 用家 ( 過去式).  以我觀察做過評估為資優生的小朋友, 係 SFA 學術上未必可以 top ranking.  可以慳番錢, 唔使做這些評估.  如果學術成績好, 自動歸入資優生名單.
2. SFA 唔谷, 功課唔多, 我的小朋友可以 9:30 之前上床瞓覺.  當然都有啲小朋友需要較長的時間表做功課.

3. 我唔覺自己的小朋友是否係某位家長所講 "霹靂強", 但我很滿意2個小朋友的學術表現及升中結果.  ( 因為呈分試, 小六先送去補 eng., maths)

引用:回覆+mimics218+的帖子 路過搭下嘴:1.+我

原帖由 LL889 於 13-11-23 發表

路過搭下嘴:1. 我係SFA 用家 ( 過去式).  以我觀察做過評估為資優生的小朋友, 係 S ...
多謝你資料!我想問三測三考再加平時默書六年小學期間(尤其是高小),大部分週末是否也要用來溫書?資優班是否教快D教多D?被歸入資優班會否更辛苦?

LL889 發表於 13-11-23 01:38

路過搭下嘴:1. 我係SFA 用家 ( 過去式).  以我觀察做過評估為資優生的小朋友, 係 S ...

想請教一下你覺得sfa的課程成功之處是什麼呢,冇理由就咁教和考深d成績就自然好d ga?

bbalau 發表於 13-11-23 07:48
多謝你資料!我想問三測三考再加平時默書六年小學期間(尤其是高小),大部分週末是否也要用來溫書?資優班 …
1. 我的2個小朋友平時測驗, 唔見他們溫書, 當係做 classwork.  默書應該有溫下書.  到高小時先見他們係測驗之前溫書, 因為將考呈分試之關係.  星期六/日除非大考之前, 一般做完功課後進行 family day 之活動.
2. SFA 沒設資優班, 但有 " Pull-out Programmes of Gifted Education" 課後課程供資優生選擇參加.  資優課程並不計入學術成績, 只不過似課外活動的升級版.  例如: Lego Robot Engineer

3. 以前測驗唔計入成績,  但從上學年開始, 測驗都計入成績, 比重好似佔總成績的 20%.  上年 P6 學生因為已考了一次呈分試, 所以被豁免新計分規則.  所以而家的 SFA 學生就不可以忽略測驗成績的重要性.

SFA學生家長,可否分享下SFA的德育培育好嗎?學校課程會培訓小朋友自發學習、愛閱讀、邏輯分析及創意思維嗎?

执子之手414 發表於 13-11-22 20:35
我都相信他們的教學理念好好,不知有邊間中學可比啲學生升上後,繼續他們小學時的模式,一路行落去呢?

...
睇完這點, 我覺得你心中已作了決定

MrBeast 發表於 13-11-23 08:28
想請教一下你覺得sfa的課程成功之處是什麼呢,冇理由就咁教和考深d成績就自然好d ga? …
講真我之前係 working mami, 平時星期一至五要 OT 至深夜, 根本無法去跟小朋友的學習.  加上沒睇過其他小學的教材與 papers, 無法答到你 SFA 課程成功之處.  小一選學生已篩選出較適合 SFA 教學方式的學生, 當然亦有不適應的小朋友.  教材的選擇與課程的設計都是原因之一.  最後當然係靠小朋友本身的學習態度與吸收力係成績上分出高下的最重要因素.

MrBeast  Thx n v envy  發表於 13-11-23 10:53

deleted

我都appreciate TSL的教學方法,但小學是打好基礎,學好基本功的階段, 學術操練(尤其如考呈分試而言)真的很重要,唯有上初中先玩吧!……兩間都係好學校,好羡慕樓主有開心的煩惱。

2間都係好學校, 但無論入那一家都唔會令你的小朋友曉飛.  如果6年後升中都係家長考慮的因素, 就要睇那一間小學的升中結果較大成功率入你心儀的中學.

引用:雖然下個月先見校長,但以小女2nd+in完出來

原帖由 执子之手414 於 13-11-22 發表
雖然下個月先見校長,但以小女2nd in完出來講返她的表現,我已有9成9把握。但我其實想如果可以早啲决定得到 ...

回覆 LL889 的帖子

Agree

剛收到offer原本好開心, 不過好快就開始担心, 係咪勁多測驗考試, 每年3測3考? 老師好惡會傷學生自尊. 我曾經看過一個人post個人經歷, 描述老師嘲笑其子, 故意令其難堪, 其子要心理輔導云云. 想問下用家係咪大部份老師都好嚴和惡呢?
又我見校車在紅磡要6:55上車, 想問上課時間係咪真的那麼早?那意味小朋友每早6時多便要起床, 怕休息不足, 請問多不多見有其他保母車可以遲些才上車呢?其實地理上不是那麼遠, 最怕兜路和一早返到學校無所事事, 白白犠牲了休息時間.

执子之手414 發表於 13-11-21 15:52
請問大家呢兩間學校會點拣?
聖方濟

聽聞對頑皮的同學十分嚴格,至於點嚴法小兒暫時未有機會領教。
‹ 上一主題|下一主題