用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟 vs 陳守仁
樓主: 执子之手414
go

聖方濟 vs 陳守仁   [複製鏈接]

回覆:聖方濟 vs 陳守仁

平時平均5樣。long weekend連改正,ehomework都未試過超過十樣,加上最尾個堂係班主任堂,小朋友好多時係學校做咗一半返屋企。但因未到高年班,唔肯定高年班會唔會多d。小學一年班英文已教了present tense, present continuous tense, past tense, 所以可以想像默書測驗考試都會深同緊湊。其他唔係用家的會錯覺上覺得學咁多一定功課多,但係佢就係唔太多功課也教得到。所以佢的面試係要揀接受到呢套的學生。課外活動間學校有好多的,包羅萬有,我反而cut 自己個d 課餘活動去玩學校個d課外活動喎。
不過d同學仔真係強到不得了,唯有安慰自己呢間學校band1 ratio 高,keep住中游就算了,唔好咁執著。

0210  請問強的學生通常是怎樣背景?大量補習?名幼?資優?  發表於 13-11-21 22:12

P1 時通常晚飯前可以完成當日功課,E+讀P2 有時係校內已經做完,暑假有兩個半月,懂得運用時間可以學到幾多課外野。

測驗、考試有d題目唔會問得太直接,準P1家長要有心理準備。

多謝晒兩位甘詳細的分享,令我對呢間學校有了深层的了解。sp3014提到的p1英文課程内容好有用。小女已考movers,14盾。應该英文跟到,無問題。可否再分享下中文同數學的程度? 等我可早做準備。無限感激!

睇你想求學定求分數。

TSL 學生社交能力較高

引用:睇你想求學定求分數。

原帖由 teambuilder 於 13-11-21 發表
睇你想求學定求分數。
求學同求分數有甚麼不同?

我會揀陳守仁.

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+13-11-21+發

原帖由 执子之手414 於 13-11-22 發表
tsl 小六那年要做ebook,  要約人做訪問,要影片,要整成一本ebook.
呢個係唔計分的,但小朋友畢身受用。上年我見到有一group 訪問梁耀宗議員,講到話啲工人做野攪到手指都斷左,好震撼。而小朋友要將中文訪問改為英文去做本ebook.
咁我諗呢啲就係陳守仁唔求分數既野啦。

wendysuperbaby  呢個同學似乎家長要幫多d先得囉!  發表於 13-11-22 09:19

执子之手414 發表於 13-11-22 08:05
要加多句:求分不是求名次。

醒目開學勳章 貢獻勳章

执子之手414 發表於 13-11-21 23:02
多謝晒兩位甘詳細的分享,令我對呢間學校有了深层的了解。sp3014提到的p1英文課程内容好有用。小女已考move ...

中文小一無教快,作文只會教作句子,一步一步嚟
數學基本上係中數,教快半年,教識咗同步加英數習作,英數有quiz但唔計分,考試係中數

其實最深係英常!哈哈!要教嘅嘢唔深,但就學到好多英文生字,如果小朋友英文底子唔夠,反而係做唔掂英常
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

执子之手414 發表於 13-11-21 17:15
多謝大家,其實我又想個女升中有保障啲,又想讀得無甘辛苦。好矛盾😓

...

任何學校,辛唔辛苦好睇家長要求小朋友分數去到邊
唔係為名次,有d家長覺得8x已經OK,有d覺得9x先得,甚至要頭十名,咁就要自己谷一谷喇!
完全同學校無關!

如果講功課,放心,唔多!
3測3考,多唔多就睇人喇!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

执子之手414 發表於 13-11-21 21:01
Sfa真系唔多功課? 唔系日日十幾樣功課嗎? 我聽好多津校brand one的學生都話日日做功課做到11點。 小女可以 ...

以前嘅SFa可能係
但轉咗校長之後就肯定唔係
睇見津校家長响FB喊,我都班SFA家長就... 覺得自己原來好幸福!
功課默書少得多喇!
恐龍家

有朋友的孩子讀過此兩間學校:
SFA 學術根基穩打穩扎,出來的成績是有目共睹,校風文靜乖巧。
TSL 英語的氛圍充沛,體藝活動、「職位」很多,活動日較多,規矩較少(比較傳統學校)。

Sfa vs TSL is a very difficult decision for me too. Sfa's academic achievements are v well known. TSL's activities based learning is important in "shaping" a kid during primary education.  學習不是求分數 not work in HK.... However, I appreciate TSL strikes the balance between "marks" and all round education for children.

功課: 唔多
考測: 卷深又長, 因為功課唔多,個人認為要自行操練弱的地方.否則會覺得好深.但其實都有教.但少功課令弱的地方唔夠理解.同埋卷要思考.卷長字又細,比較過,長一般10-15%到,練得一身好功夫但高人太多.高人何解咁勁,我都唔知噢.

英用高一級書
數高半級(P1開學用一下)
中正常級
GS 用英,死少D細胞
P3 英SCIENCE

另,SFA都好愉快噢! 傳統都可以愉快! 小朋友跟本就係愉快.
係家長期望家長和壓力攪到佢地唔愉快.
當然每間學都會有人不愉快,但不愉快是否完全來自學校?

TSL 孩子PRESENTATION VERY GOOD,語境好過SFA. SFA好多家長都有TSL OFFER, TSL都有人放棄SFA. 我相信大家都念念不忘對方的優點.

天使麵  講得啱!正正如此!兩所都是好好學校,只視乎家長取向是那一面多點。  發表於 13-11-22 11:35

TSL 真係不錯,但講緊在香港讀書……似乎都係 no pain, no gain!

引用:Quote:执子之手414+發表於+13-11-21+23:02+

原帖由 小曳人 於 13-11-22 發表
中文小一無教快,作文只會教作句子,一步一步嚟
數學基本上係中數,教快半年,教識咗同步加英數習作,英數 ...
係呀,英常都係我頭痛的一科。

另外,中文是普教中的,但本人小朋友幼稚園並非英普班也很快可以適應到。

Angelakibb  如果你讀過中常或見過中常卷,你會覺得讀ENG GS嘔少幾筒血  發表於 13-11-22 09:37

wendysuperbaby 發表於 13-11-22 09:27
TSL 真係不錯,但講緊在香港讀書……似乎都係 no pain, no gain!

好難講,DSE到底邊類教學會特圍要睇多幾年先知

引用:功課:+唔多考測:+卷深又長,+因為功課唔多,

原帖由 Angelakibb 於 13-11-22 發表
功課: 唔多
考測: 卷深又長, 因為功課唔多,個人認為要自行操練弱的地方.否則會覺得好深.但其實都有教.但少 ...
非常認同,尤其“ 小朋友跟本就係愉快.
係家長期望家長和壓力攪到佢地唔愉快.”。所以宜家我都放下執著,我同小朋友都開心了。反而比小朋友知道一山還有一山高,唔可只靠小聰明,要培養務實謙卑的性格,我覺得是好事。一些在此畢業的小朋友(讀緊時只係中游位置)升中後就很輕鬆了,尤其英中全都是英文課本,所以現在只是先苦後甜而已。

小曳人 發表於 13-11-22 09:10

以前嘅SFa可能係
但轉咗校長之後就肯定唔係
睇見津校家長响FB喊,我都班SFA家長就... 覺得自己原來好幸福 ...

也許大家無為意,依家SFA的校長是由聖約瑟英文小學轉過來的,
所以聽你們講的情況都好有SJACPS的影子。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題