用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 平田救世軍 vs York:月費 $500 vs $5000++
樓主: yipwlada
go

平田救世軍 vs York:月費 $500 vs $5000++ [複製鏈接]

回覆 Evachau 的帖子

咁你可唔可以問下佢有冇 NET? 一星期有幾多堂英文和普通話堂? THANKS A LOT!

ipadress 發表於 13-11-19 08:06
課程好唔同,無得比較

我都知, 但偏偏就得呢兩間收.....

xoshan1025 發表於 13-11-19 08:22
應付到,又無理由唔比佢讀嫁,但咁加碼,好甘!

我都係呢個情況, 原先我預一個月學費+校車+雜費等, 預約八千...
咁仲可以應付...就算間中有D咩要買下、玩下, 都係有限數不在長期支出內...
雖然話好多時加碼係因為『滿足父母既要求』, 呢句我都認同...
但當你見到小朋友佢真係可以應付而又有興趣+願意去...
咁無理由唔俾咖...
不過, 同老公傾左後, 我地都應該俾小朋友佢試返下YORK先...
到時再睇阿囝佢情況囉, 到時上K2之後再打算, 唔係加得太勁都可以應付...

什麼是多元智能班?

I only have 1 offer from York Int'l AM, 可能仲有買網球拍, 租小提琴 etc. York even expensive then Victoria 不過冇計.

FYI. York K3 only have PM class.有些媽媽介意你想想, 我都矛盾緊因我女PN另一學校可直上K1

其實YORK都收左我個女讀K1, 不過都係一個原因, 太貴, 一個月最小6-7K一個, 對唔止一個小朋友的家庭黎講, 未必OFFER到, 當然, 如果我只生一個, 我一定會俾佢讀...所以, 好睇你自己個人需要. 同埋YORK一定係谷, 不過佢又真係有好成績, 同埋要睇你仔女適合響咩環境下讀. 有D小朋友未必適應到太谷的學習環境..

上年都有去YORK 的簡介會, 睇片既時候, 馮校長多次強調片中的30個小朋友是他們的精英.
當時心想, 好似TOTAL 都不止800人, 那其它的7XX 個小朋友呢?
馬上WHATSAPP 問一問當時小朋友就讀YORK的爸爸,
他說, 讀YORK 就好似買車一樣, 學費只係基本車價,
但係OPTIONS 加起來連稅可以比學費更貴!!.......
即係, 要做到簡介會或者DEMO 片中的大部份項目,
就要有心理準備了!!
再問朋友, 咁佢有無加到OPTIONS 呢?
佢話無!! 唔加都得!!.....
但係, 我不太喜歡大家同學仔被標籤化得太緊要,
YORK 是好的學校, 但係我們覺得不是我們想要的東西,
幸運地有OFFER 但係最後也沒有揀到!!

除了用學費衡量,家長會否深入研究學校的辦學理念?
學費高=谷=升學有保證?!

引用:回覆+Evachau+的帖子 咁你可唔可以問下佢

原帖由 yipwlada 於 13-11-19 發表
回覆 Evachau 的帖子

咁你可唔可以問下佢有冇 NET? 一星期有幾多堂英文和普通話堂? THANKS A LOT! ...
我囡囡讀緊平田救世軍n班。k1我聽過老師講過係1星期3堂net及2堂普通話。此學校同york好大分別。我會用樸素同商業黎認容救世軍同york..但我覺得讀2間小朋友都會開心...睇自己能力啦。即使救世軍淺你都可以出去補。我相信都補佐都未必要駛去到5千。你仲要諗吓佢遲d讀興趣班等等,大把費用要你俾。

回覆 ymnhappybaby 的帖子

York PN class $4,600, Victoria PN class $6,500 點計都係Victoria貴啦

回覆 chk1128 的帖子

好多謝你呀, 關於平田救世軍的資料太少了, thanks for your info!!

回覆:co609 的帖子

我講緊k1, k1 国際5200

回覆:平田救世軍 vs York:月費 $500 vs $5000++

樓主升小學想大抽獎定考直資私小?

回覆:平田救世軍 vs York:月費 $500 vs $5000++

係咪讀學卷幼稚園就好難考到直資?

回覆 昕昕媽咪 的帖子

其實我係諗住大抽獎架咋, 但當亦會考幾間直資打下底, 碰下運氣.

回覆 dor_huen 的帖子

唔知呀, 出名既學校好D掛

人生得一次幼稚園畢業禮,而且迪士尼是小孩喜歡,給他們一個好回憶。

十分多謝各位咁多既意見, 自從見到民生幼稚園都要去美國之後,我開始發現原來而家D學校已經走火入魔,只盲目追求炫耀,但不理會是否對小朋友最好。我其實某程度揀左救世軍.....
‹ 上一主題|下一主題