用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 為左順利入小一,請問大家手上揸左幾張"沙紙" ...
go

為左順利入小一,請問大家手上揸左幾張"沙紙" [複製鏈接]

我曾幾何時以為小朋友只要開心學習,可以唔care有幾張沙紙,點知被人話好傻,好天真,想入主流學校無幾張證書在手都幾難!想請問大家考邊種證書會認受性高D?或是最基本需要D乜也?大家幫幫忙!一位茫然的家長,Thanks...

3    0    0    0

回覆:為左順利入小一,請問大家手上揸左幾張"沙紙"

I want to know too

回覆:Anson133 的帖子

大家可以分享下嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章 貢獻勳章

興趣班有上,但K3之前無攞過獎
到K3下學期開始攞獎,但間間都收哂生啦
而且,可能偏門,叩門都無用
恐龍家

引用:興趣班有上,但K3之前無攞過獎到K3下學期開

原帖由 小曳人 於 13-11-18 發表
興趣班有上,但K3之前無攞過獎
到K3下學期開始攞獎,但間間都收哂生啦
而且,可能偏門,叩門都無用 ...
Thanks !對我來說,非常有用!睇來我都要重新編排,但可用的時間不多了

我女而家K2, 只有學校的豬肉奬. 已報咗名考Trinity Grade 1, 打算出年2月考starter. 跟住會報下PTH朗誦比賽同講故事比賽, 希望練大膽D. 我都唔知應該攞乜嘢cert先有用, 但一望到個portfolio空空如也, 怕準備得唔夠.

醒目開學勳章

同樣K2,因口齒不伶俐,沒投放資源在朗誦上,暫時只有數個數學比賽獎項(部份越級挑戰),開始準備參加游泳比賽,剛報明年2月starter(沒外出上堂)。。。雖然知對考小沒多大作用,但已是我能為佢安排的。。。

引用:+本帖最後由+himuimui+於+13-12-3+15:22+編

原帖由 himuimui 於 13-12-03 發表

My son is in K2. I let him to learn PTH, English , Swim ...
我的情況和你的相若!我都准備joinPTH朗誦,志在鍛鍊自信,參加左我都當欏奬

引用:同樣K2,因口齒不伶俐,沒投放資源在朗誦上

原帖由 傻太 於 13-12-03 發表
同樣K2,因口齒不伶俐,沒投放資源在朗誦上,暫時只有數個數學比賽獎項(部份越級挑戰),開始準備參加游泳比 ...
數學比賽
我哋弱項

人有你有嘅紙一張,你話有幾大用? 有$時間Train下中英數好過

引用:人有你有嘅紙一張,你話有幾大用?+有$時間T

原帖由 MrBeast 於 13-12-03 發表
人有你有嘅紙一張,你話有幾大用? 有$時間Train下中英數好過
我都有同感!問題係人手一張的cert我哋都無,所以才有此一問

Anson133 發表於 13-12-3 16:58
我都有同感!問題係人手一張的cert我哋都無,所以才有此一問
我都明白,但最主要係面試表現,當然如果去考神級,就最好有d威水紙,前spcc 校長在簡介講到好明,佢真係每份portfo都會睇,叫d家長普通紙唔使夾入去,list out 便可。如果你覺得心好過d咪去整幾張law.

回覆:Anson133 的帖子

有冇人可以介紹一下小朋友上咩朗誦班? 因為我都想比我個k2 仔仔試下。謝謝

回覆 Anson133 的帖子

現實是,不論手上揸左幾張"沙紙",都不確保能順利考入心儀小一。

引用:回覆+Anson133+的帖子 現實是,不論手上揸

原帖由 hoihoima 於 13-12-09 發表
回覆 Anson133 的帖子

現實是,不論手上揸左幾張"沙紙",都不確保能順利考入心儀小一。 ...
你心儀的學校,或許亦是我心儀的學校,竟爭太大了,有時真係睇彩數!曾幾何時,樓下位細佬,大抽奬去了Bank1的學校

引用:同樣K2,因口齒不伶俐,沒投放資源在朗誦上

原帖由 傻太 於 13-12-03 發表
同樣K2,因口齒不伶俐,沒投放資源在朗誦上,暫時只有數個數學比賽獎項(部份越級挑戰),開始準備參加游泳比 ...
請問k2有乜數學比賽可以參加呀?我都有興趣!

‹ 上一主題|下一主題