用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生interview
樓主: cherryttt
go

民生interview [複製鏈接]

引用:睇到各位既post,+諗起舊年我都同你哋有一樣

原帖由 BoDingMaMa 於 13-11-17 發表
睇到各位既post, 諗起舊年我都同你哋有一樣既心情,有幸小兒今年已經係民幼K1學生,民幼真係一間好好既學校 ...
點解咁得意嘅?隔離有個post話呢間學校面試連兩歲小朋友都唔肯借厠所,毫無愛心,係咪講緊同一間學校。

引用:Quote:原帖由+BoDingMaMa+於+13-11-17+發表

原帖由 xoshan1025 於 13-11-17 發表
我覺得明知去in,又係心儀,就會著褲仔!
但係小朋友已戒左片,冇理由叫佢痾返喺個片到架喎,咪即係教佢行為倒退?係冇錯家長可以事前去小朋友去定先,咁萬一小朋友想再去呢?唔比佢去?純粹路過發問,不喜勿插。

引用:個d+所謂學校無愛心,+安排不當,+唔知有of

原帖由 mama1010 於 13-11-17 發表
個d 所謂學校無愛心, 安排不當, 唔知有offer會唔會去讀呢?自己小朋友去vv無責任?全部係學校唔啱? 如真係 ...
我冇報呢間學校,冇利益衝突,亦對呢間冇好惡。純粹好奇點解學校唔借厠所咁不近人情。只不過係代入左呢件事發生左喺自己身上,會覺得點。咁如果係你,人地唔借厠所比你個小朋友,你只會怪責個子女點解in之前已weewee左,咁短時間又要weewee?

回覆:民生interview

反而我唔會覺得民生要人排隊交表係安排不當,因為人地一早講明安排咁係,唔鍾意嘅大可以唔報。

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-17+發表但係

疴一次就叫大倒退,人地唔借就叫無愛心,咩道理!個個都係咁,就無晒規律!如果小朋友返學,都有vv時間嫁啦 ...
民生fans, 我投降。第時學校收左你小朋友,你記住日日幫你小朋友着定片,因為未到weewee時間,小朋友係唔比去厠所,因為間學校太有規律。

引用:Quote:原帖由+ws_papa+於+13-11-17+發表昨

我喺學校都見到小朋友去廁所vv!
人地係講緊排隊面試嘅唔比去,入左去面試嘅先比去。

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-17+發表

原帖由 好有問題 於 13-11-17 發表
我就係同小朋友著定褲仔,怕到時要排隊麻煩,都係1日啫,應該未至於行為倒退呱!

...
點解你地唔會覺得學校借厠所比面試嘅小朋友係一件舉手之勞嘅事?家長怕麻煩要小朋友用片係一回事,但係有d小朋友已戒左片好耐,唔肯用片架啦!如果你大人肚痾,問學校會厠所唔肯,咁點解你唔用成人片?都係一日啫,唔算行為倒退。

引用:Quote:原帖由+dd0412+於+13-11-17+發表點解

原帖由 好有問題 於 13-11-17 發表
其實又唔洗比喻到咁嚴重,如果大人遇到被拒絕,咪跑去有公共廁所地方囉!!
如果果一刻係我,小朋友被拒絕借 ...
咁我都好認同你,我有報的話又遇到咁嘅情況,會選擇唔in然後走去其他地方去厠所。不過唔會覺得間學校係合情合理囉。Anyway, 我都係激動左,sorry。我好怕見到老人小朋友大肚婆有需要要求幫手時,側邊d人明明做到都要say no,可見香港人真係需要多d關愛。算啦,大家都無謂嘈, 都有可能我冇報所以敢大聲話呢間學校冇人情味,你地有報又想入,見到呢d事又冇發生你地身上,點會敢評價間學校唔好吖。

‹ 上一主題|下一主題