用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何可以令小朋友愛上閱讀?
go

如何可以令小朋友愛上閱讀? [複製鏈接]

如何可以令小朋友愛上閱讀?

我小朋友現k3, 自己能讀ort stage 5, 但從不會自己攞書自己讀。。。就算想睇本故事書,都會要大人讀比佢聽。。。。點樣先可以令小朋友自己睇書?點做可以令佢會愛上閱讀?我唔想迫佢睇。。。想佢因為鍾意而去睇書。

28    0    0    0

K3 能自己讀stage 5 也不錯吧,請問你小孩覺得ort 的故事搞笑有趣嗎?

回覆:MrBeast 的帖子

佢本身都鍾意睇ort 。。但最主要原因係我要佢每日同我一齊睇4-6本書包括中英文。。而佢一定要我同佢一齊睇。。。通常本書第一次睇我讀比佢聽,跟住一齊讀。。。第三日就要佢讀比我聽。。。雖然讀到,但全無興趣可言。。。我想佢喜歡閱讀,甘先對佢將來有幫助。。。所以想睇下各位高人有無方法囉

回復 hopeeee 的帖子

利申先,ek很多高人,by comparison, 我不是,仲有我個都仲要伴讀,所以都只係分享一些心得和經驗。
可試下point out 書中有趣的東西,叫小孩估下跟著會發生乜事,又試下問下小孩有冇類似的經驗,多一些互動,有時間去參加講故事班或講座(最好係non profit non commercial 個d)。
如你小孩對某一樣野有興趣,不防帶他去library 或書局㨂他喜歡的書,中英冇所謂,只要喜歡。
自己都睇多d書,尤其在小孩面前,
最後,我個同我講,怕自己識讀後爸爸就不會再講故事,知道原因就易處理。

"但最主要原因係我要佢每日同我一齊睇4-6本書包括中英文。"

這不正就是令他欠缺動力的原因嗎?

要令小孩愛上閱讀:
1) 閱讀要多樣性,圖書館和書店有很多書,不要限於ORT。ORT似學校用書多一點。
2) 家中自設圖書閣,逢生日、聖誕等節日以圖書作為禮物; 同樣送給同學等的生日禮物也以圖書為主,久而久之,別人問他要什麼禮物,他也會答"圖書"!
3) 減少看電視時間和玩具的數量。我仔在WEEKDAYS不看電視,玩具也不多,他最大的樂趣就來自閱讀和運動(打波、游水、單車等。)
4) 幼稚園階段是應該有伴讀習慣的,不要心急。到他自己有毛有翼時,您想伴讀他也不要呢!

我仔九歲,愛閱讀。他今早六點半起床就讀到八點才上學。他其中一個願望是要有一個private library!

回覆:Radiomama 的帖子

我就知道必須讀4-6本係啱。。。但當要佢多識字去小一面試時。。我為有甘做

最近,我已經唔帶車仔玩具去街。。。而係帶書。。。買了他最愛既lego /車有關既書。。。

想問伴讀。。。應該要他試讀嗎?還是,佢想睇邊本我都讀? 還有,應幾時開始放手要佢自己讀?發現,佢自己讀只會睇圖畫

回覆:如何可以令小朋友愛上閱讀?

我就知道必須讀4-6本係唔啱

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 13-11-7 09:39

"但最主要原因係我要佢每日同我一齊睇4-6本書包括中英文。"
我同你個諗法好似。想佢讀多啲書最緊要係accessibility,如果啲書放到鬼死咁高,又買親都係啲類似課本嘅書(雖然有啲家長話kg睇三字經都話好睇),邊有興趣攞嚟睇。我哋好少開電視(早1、2年直頭抆走插蘇),絕少比佢打ipad同iphone,所以佢拿起咩書都會讀得好投入,種類包括故事天文地理科學。。。另外要制造舒適嘅閱讀環境,坐得舒服,光線充足(呢樣嘢唔好忽視,而家幼稚園多咗好多4眼仔4眼妹),靜靜哋嘆住嚟睇書就最好。

回覆:bobbob 的帖子

我有比佢睇電視,因覺得英文聆聽,句子運用相對會交好。。。

想請教,舒適既地方。。。。sofa 算是嗎?

Why does he doesn't like it?  Because you are forcing everything on him!  How would you feel if someone force you to read 4-6 different newspapers and you have to read them 3 times every time?
First, stop forcing him.  Reading to him and independent reading is different.  Children can comprehend a lot more if being read to.  But self reading is much more difficult and should be with much easier books.  So read to him and don't worry about self reading yet.

Second, ORT is boring.  Find better books at book store or library.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:HKTHK 的帖子

Any books suggestion ? I always go to the library with him ga

回復 HKTHK 的帖子

非然同意。不過我頭腦簡單,ORT 我都覺得幾好笑的。
樓主
1. 不要再”要求“他讀幾多本,否則他當閱讀係功課,怎愛上?
2. 佢仲會要求你讀,即幸運地他還是愛書的。點都要順應佢要求。我的方法係邀請佢一人讀一D,例如我讀兩頁佢讀一頁,或者一人一段。一路讀又一路傾下個故事,唔好讀書只為認字。
3. 其實父母係 role model,如果父母有閱讀習慣,通常小朋友也會愛閱讀。

Look for good picture books.  For starters, look at the Caldecott winners or other awards.  For Chinese, look at the Bring Me A Book list.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 cowmoon 的帖子

I thought ORT is decent until I begin to read good picture books.  Looking back, ORT seems very simple and even a bit uninteresting.  

書實在太多,口味不同,以下是小兒4-5歲左右讀的書。

1) The Tale of Peter Rabbit by Beatrix Potter
經典兒童文學,當中英國傳統風格的插圖是令mami愛不釋手的原因。

2) Anatole by Eve Titus

3) Anatole
and the Cat by Eve Titus
經典兒童文學,法國情調插圖,正。兩本皆為得獎書籍Caldecott Honor Book.

4) National Geographic Kids - Storms (level1)
Suitable for kids who are beginning to read on their own.

5) Parts by Teddy Arnold

6) More Parts by Teddy Arnold
幽默的童書,要識英文才會笑,笑餐飽個種!

7) Panda (published by DK)美麗圖片加簡易資料,是一本好的資料冊。

8) On Safari  by Richard FergusonPop up book, a trip to Africa!

9) The Big Old Bear Who Swallowed a Fly
摯愛pop up book, 當年回校做故事媽媽深受歡迎之一的故事書。

torunpoland  非常感謝你的分享  發表於 13-11-7 18:30

伴讀,就讀一些有趣或有意義的書; 認字重要? 其實溝通、情感分享及引導思考更重要。

我到今天仍然不會忘記第一次讀"火柴女孩"這故事時,自己的聲音突然哽咽,而阿仔則雙眼有淚光。想一想,如果伴讀變成認字,您一句我一句,可以達至享受閱讀嗎?

回復 Radiomama 的帖子

I think ultimately the difference is in the "reason" to read.  Some parents want their child to recognize words so that they are well prepared for school.  Some parents want their child to enjoy reading and read to learn.

回覆:HKTHK 的帖子

Yes, 一年前,我要佢識多啲字。。。一年後的現在,小一面試差不多完,我想佢因興趣而閱讀。。。因為甘先係對佢最好的

回覆:Radiomama 的帖子

Thx, 等我去圖書館書店搵搵

‹ 上一主題|下一主題