用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 今日第二次聽講座
樓主: jjnetnet
go

York 今日第二次聽講座 [複製鏈接]

emilywks 發表於 13-11-7 19:46
老公今日去咗聽,佢話好多大陸人,佔咗1/3人

真的嗎??這個我有點擔心

校長話黎緊有個playgroup session, 請問係咪會再出信通知呢?
(聽佢讚完佢屋企人一大輪之後冇心機聽落去:;pppp:)

kwokbobo 發表於 13-11-7 22:46

是真的, 我唔喜歡這一點, , 同埋唔鍾意佢要人地因為要pm轉am要重新申請過, 我覺得好奇怪囉, 明明巳經有offer仲要重新interview, 所以有機會讀第二間

emilywks 發表於 13-11-8 08:44
是真的, 我唔喜歡這一點, , 同埋唔鍾意佢要人地因為要pm轉am要重新申請過, 我覺得好奇怪囉, 明明巳經有off ...

重新申請??你寫信都申請就得, 但唔一定保証有得轉, 點解要重新申請??我都有聽過有d媽媽話要重新申請, 即係再interview過, 是嗎??但又聽到校長唔係咁講, 會唔會係行政d admin亂講, 我估炸, 未必係事實。

emilywks 發表於 13-11-8 08:44
是真的, 我唔喜歡這一點, , 同埋唔鍾意佢要人地因為要pm轉am要重新申請過, 我覺得好奇怪囉, 明明巳經有off ...
重新 interview?應該不是吧
我本身有 am offer, 所以無乜留意校長講呢方面的野
但我好似聽到係寫信要求轉 am, 但要下年大約3月才知轉唔轉到, 無講過要重新 interview

bbqueendom 發表於 13-11-8 09:32
月中打過電話去york問,職員答如果想由pm轉am,最快方法係重申申請過,唔係既話要等遲d有位剩,先睇有無位轉,我 ...

原來係咁, 我都想再interview過, 但依家太遲了, 聽校長講就來出信交留位費了。又聽到有媽媽講, 如果再interview, 所交的留位費不能互換。

校長話寫信要求pm轉am成功率真係好微, 近乎零, 所以叫我地重新申請過

bbqueendom 發表於 13-11-8 09:32
月中打過電話去york問,職員答如果想由pm轉am,最快方法係重申申請過,唔係既話要等遲d有位剩,先睇有無位轉,我 ...
我係今年2月已經寫信去轉上午班,
一直都未收到回覆之前都有打電話去問,
個職員係咁講既: 上年派OFFER同今年派OFFER係各有一個額,
上年既已經派晒, 點解要等到下年3月先知,
係因為今年既額仲派緊, 點都會滿足左今年申請既學生先,
之後有位才返轉頭俾去年派位的。

kwokbobo 發表於 13-11-7 22:46

我係6號去聽WORKSHOP既,
我都見到有國內家長,
不過佔左幾多就唔知,
我都有點擔心呢個問題,
太多就唔想啦

Chirley 發表於 13-11-8 11:00
我係今年2月已經寫信去轉上午班,
一直都未收到回覆之前都有打電話去問,
個職員係咁講既: 上年派OFFER同今年 ...

咁你依家係咪有2個offer?

bbqueendom 發表於 13-11-8 11:45
回復 Chirley 的帖子

我2013年1月中寫信去轉am,見咁耐都未有聲氣,所以10月中打去問,先知呢個安排~ ...

我都係1月寄的, 又係未有聲氣, 不過我打去問, 佢又無講呢個安排。

kwokbobo 發表於 13-11-8 12:05
咁你依家係咪有2個offer?

唔係啦~我無...我都係前大半個月先知可以咁去轉上午班...而且又再重做過申請既步驟, 我都覺得累...

kwokbobo 發表於 13-11-8 12:06
我都係1月寄的, 又係未有聲氣, 不過我打去問, 佢又無講呢個安排。

我打去51號果邊問咖, 果間學校既職員答野清楚D,
而且我又係咁問佢幾時先知之類既問題,
可能佢覺得我煩咪講多D囉

其實,我覺得個校長真的是一位 top sales! 他有意無意之間都不斷強調,YORK 的英文是有多麼的勵害!真的會令我覺得揀 YORK 一D都無錯咁!(事實上,我仍考慮中呢!聽聞太多雜費要比,而且,我擔心緊自己個仔可唔可以接受到,咁谷嘅學校。 ) 我感覺上,他這次的家長會,主要目的是要看看,實際到底有多少家長會接受 K1 的 offer, 而且他亦同時,好似叫 D 家長,如果真的想入YORK,便要好好同小朋友準備了!又話要同小朋友講英文,講普通話!雖然,我都有同小朋友講下英文溝通,但驗完他說,真的有些壓迫感!會否有人都有這種感覺呢?講真,萬一個小朋友真的在學習上追不到進度,學校會如何處理呢?我都聽過有不少 kindergarten,老師 會主動勸D家長轉校!如果是真的,那真的太可憐了!另外,我聽到好似話遲D會有信寄來,問是否會捐款!這個我反而聽得不太清楚!是否一定要呢?有限捐多少嗎?

甘多大陸人

回覆:angel-papa 的帖子

‹ 上一主題|下一主題