用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今次考試 - 全軍覆沒..........唉..............教我如 ...
樓主: 1234554321
go

今次考試 - 全軍覆沒..........唉..............教我如何做好. [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:今次考試 - 全軍覆沒..........唉..............教我如何做好.

考試中,你個topic令到我心卜卜跳

如果真的發現學校,與小朋友【不夾】,應該鼓起勇氣,去了解問題,如是程度太深,或是教學方法不配合小朋友的性格,可以考慮轉校。
過去,我見到有小朋友,轉了不同教學方式的小學後,變得對讀書興趣。
特別是個別的小學,中文及英文學法可以是非常不同,有別與傳統【死谷】的小學。
以上意見,僅作參考。

引用:如果真的發現學校,與小朋友【不夾】,應該

嶺南同學會直資小學,你可以問問,上一次開放日,同老師談過,該校不主張【谷】。

回復 200709 的帖子

哈哈……
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

引用:嶺南同學會直資小學,你可以問問,上一次開

原帖由 進爸爸 於 13-11-15 發表
嶺南同學會直資小學,你可以問問,上一次開放日,同老師談過,該校不主張【谷】。 ...
唉!本來我想揀呢間,但爸爸…………

me too......仲要係呈分...

我仔現小一都是這些問題
老師說他能力沒問題, 人都蔥明, 但坐不定不太專心....成績就是low level.
沒有提供方法改善, 我不知有什麼方法....

我明白你,因我小朋友考試測驗都好似股市大起,須不至於大跌,但補習老師話比練習佢做係OK喎,但唔知點解考試又唔得,同佢CHECK過又話不是專注力不足,唉...:都唔知有咩辦法
‹ 上一主題|下一主題