用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生要補習嗎?
樓主: superccc
go

小學生要補習嗎? [複製鏈接]

其實就算參加補習班, 家長都應該著緊小朋友的學習, 就算要上班, 返家後都應該同仔女溫習, 不可以將責任全部交比補習社.

引用:其實就算參加補習班,+家長都應該著緊小朋友

原帖由 nieualma 於 13-11-12 發表
其實就算參加補習班, 家長都應該著緊小朋友的學習, 就算要上班, 返家後都應該同仔女溫習, 不可以將責任全部 ...
但有時搵補習都係迫於無奈!因家長有時都未必識教

引用:没錯,現在的課程太深了,補習免不了。一係

原帖由 魚王 於 13-11-03 發表
没錯,現在的課程太深了,補習免不了。一係出去補,一係好似我咁放工就变補習老師。媽媽就算學識高,若EQ唔 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

香港教育制度就是這樣!好像高官陳維x的小朋友,也不是唸國際小學嗎?今天香港特區的傳統小學,實在比起當年殖民地時代的小學更【催谷】,更【填鴨】!

回覆:小學生要補習嗎

制度不能解决問間!學校間互相競爭收生,要話自已學校教出來學生點叻點叻,於是越教越深!家長只會揀這些教得深學校!學校為了生存,又要跟教得深!跟到的學生只有少數!問题在此,同制度無關!

引用:香港教育制度就是這樣!好像高官陳維x的小

原帖由 進爸爸 於 13-11-15 發表
香港教育制度就是這樣!好像高官陳維x的小朋友,也不是唸國際小學嗎?今天香港特區的傳統小學,實在比起當 ...
非常贊同,但冇$,又想子女有個好前途,只好盡可能去適應,其實我地子女壓力唔算大,大陆仲衰,我乡镇,(注意,乡镇,)的亲戚,小二己經去县城寄宿读书,朝七晚九,今年考大學.

諷刺的是,学生讀得辛苦咗,但整體成绩,包括中英文卻愈来愈差……想当年只有兩间大学的时候,就算未能入大学而只有预科程度的人的語文水準比现时的大学畢業生还要高

skkeung 發表於 13-11-15 07:45
制度不能解决問間!學校間互相競爭收生,要話自已學校教出來學生點叻點叻,於是越教越深!家長只會揀這些教 ...
這我不大同意,好的政策是有能力防止不良的trend 發生。

中國式教育,由家長主導!政府難改變!中國内地,曰本,南韓也差不多!香港要改变,談何容易!一改,圍全政總!公務員心態,唔做唔錯!才可升職加薪!

引用:制度不能解决問間!學校間互相競爭收生,要

原帖由 skkeung 於 13-11-15 發表
制度不能解决問間!學校間互相競爭收生,要話自已學校教出來學生點叻點叻,於是越教越深!家長只會揀這些教 ...
重點,認同!有時只是家長的虛榮心,小朋友讀得比較深果間就係勁!!!講出嚟都好聲d ,唔理讀唔讀到~

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

一語中的!讀唔掂就是教育制度之錯!

近年,香港提倡的所謂【家校合作】,是有點【搵笨】的。老師每每認為,學生唔掂,是家長不肯抽時間,在家庭配合教育(即自己幫小朋友溫書補習)。
但事實上,有幾多在職父母可以咁做呢?
因為不少老師及校長,根本不知道今天搵食難(我指相比學校的工作環境,一般打工仔,放工更遲。)。
所以,結果搞到不少媽咪為了子女的讀書及成績【灑淚】!!
我認識不少家庭,因為小朋友在小一派了一間傳統又谷的學校,結果唔單止搞到不開心,分分鐘搞到【辭工】陪孩子讀書。我太太就是其中一個了。唉....

如果時光倒流,今天的小學功課壓力,我自己也未必可以應付。早上六點起床,至晚上十點才可休息。這就是香港小學生的生活了。

zhuzhu  so sad!  發表於 13-11-15 12:32

回復 superccc 的帖子

其實香港很多小朋友需要功課班或補習班的原因, 除了課程多外, 主要是雙職父母和工作時間長.  外國大部分媽媽是不需工作, 爸爸亦唔會好似香港甘要做起碼12小時...呢個香港的環境好難改變.  父母無時間跟, 未惟有外判羅....

回覆:smartcash 的帖子

就算唔做嘢,自己都好難跟子女的功課,實在太多,我估自己跟會爆炸。
我有朋友Quit左份工,跟個女功課,一年頂唔順,做返工。

唔做都唔跟,是成人的問題!

In theory, 如能afford 有位家長ft look after their kids, 是一件好事,政策上,政府可create job market env that provides part time work, cheap housing, etc.  再加一些parenting support.

如果香港的教育制度,跟歐洲一些國家一樣,是【零】家課。就是小朋友及家長之福氣了。不過,只是如果...........

回覆:小學生要補習嗎?

好多時,都係要俾$人教,自己教傷感情

superccc 發表於 13-11-16 13:43
好多時,都係要俾$人教,自己教傷感情
是角色問題,因為爸爸媽媽是疼小朋友,老師是擔當教育,兩者分開一下,成功率高一點。
‹ 上一主題|下一主題