用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何? ...
go

來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?   [複製鏈接]

突然諗起呢个問題,因為記得當年考K1時,成日聽到好多家長話讀边几間幼稚園考名小—机会大(因名氣/小朋友实力...),而家面試階段过左約—半,大家可否分享下自己或身邊人暂時既结果?
暫時想到呢几間,有錯漏請更正/補充:
St Cat
根德园
CCKG
聖保羅堂
聖公會(劍鳴,樂基算吾算?)

anntx3  民幼真係變左名校  發表於 13-11-30 06:49
rainbowcov  點解無左學之園、培正、民幼?  發表於 13-11-13 15:00
Cutemom0808  乜聖保羅堂都算係?  發表於 13-10-30 16:47
   21    0    0    0

引用:Quote:pino+發表於+13-10-29+20:09+突然諗

原帖由 KittyMelody1 於 13-10-29 發表
咁早講? 幾間聖,喇,拔男,女, 連2nd in都未開始....
哈哈,係快左d,因突然想起.....

引用:咁其實維多利亞屬唔屬於名校? +

原帖由 Ericalaw1026 於 13-10-30 發表
咁其實維多利亞屬唔屬於名校?
維記係名,但奇怪係个人冇乜聽到呢間既学生入咩学校有優勢,反而曾經聽过有人話某d小学不愛收維記学生,因為佢地free慣(註:我只是聽人講,未必係事實)

回覆:來自幾間出名幼稚园既K3生,暫時戰績如何?

BTW,估不到大家都对此topic有興趣!相信大家呢几年—定聴吾少呢个topic既野,但又—直冇法証实!

引用:愚見認為在小一選校呢一個欄目,討論那一間

原帖由 Avanti 於 13-10-30 發表
愚見認為在小一選校呢一個欄目,討論那一間幼稚園的學生的各校面試表現成積比較,對我們呢班K3學生的家長經 ...
你説得对!就算K1時我真係决定錯誤,而家都已太遲!我純粹好奇想8下罷了!

引用:呢個時間太早資料都未有,+目前為止只係聽邊

原帖由 cacanov06 於 13-10-30 發表
呢個時間太早資料都未有, 目前為止只係聽邊個邊個朋友有DG, TSL, SFA, 高主教等等..... 有2nd 咁啫     ...
2nd都可8下,因為不少入連2nd in机会都冇.....

引用:另你可上網+check+下佢啲小朋友去咗邊到讀

原帖由 chowhui97 於 13-10-30 發表
另你可上網 check 下佢啲小朋友去咗邊到讀,今年 21 去 co ed, st Stephens 收99個,收了29個維記學生!
你 ...
嘩,呢兩間都收好多維記喎!

引用:我朋友個仔係聖保羅堂學生,+已有7間offer,+

原帖由 chanszeline 於 13-10-30 發表
我朋友個仔係聖保羅堂學生, 已有7間offer, 不過佢全部無註冊, 放哂出嚟俾其他人, 佢地對其他未出結果的學校 ...
好强!自信心都好强!!

引用:回復+pino+的帖子 可能都有架,+我睇番今年

原帖由 chowhui97 於 13-10-30 發表
回復 pino 的帖子

可能都有架, 我睇番今年個list, 似乎有啲收好少維記的學生!
可能外人吾清楚就会有誤解!

‹ 上一主題|下一主題